Esztétikus fogpótlások és koronák | Móricz Dental Fogászat

Esztétikus fogpótlások és koronák

Fogpótlások: ma már rutinszerűen készülnek élethű, természetes hatású fogpótlás típusok, legyen az akár korona, híd vagy kivehető fogpótlás. Segítünk a fogpótlásban!

Esztétikus fogpótlások és koronák

A Móricz Dental fogászat címe: 1114 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 3/A félemelet 1.

Rendelési időnk: Hétfőtől – Péntekig: 8:00-20:00 Szombaton: 09:00-15:00.

Konzultációs időpontot vagy a kezelésekkel kapcsolatos információt ezen a számon kérhet: +36 1 3611 222 vagy egyszerűen online!

 

Fogpótlások

Az idő előre haladtával egyre nagyobb annak az esélye, hogy fogai megbetegszenek és fogpótlások kerülnek a sérült részek heléyre. Ennek lehetnek genetikai okai, de sok esetben az általunk bevitt élelmiszerek vagy a hiányos fogápolás okozza a szuvasodások kialakulását. Amíg a szuvasodás csak egy kis területet érint, addig megúszhatjuk egy töméssel, de ha fogállomány nagy része sérült, akkor már fogpótlásban kell gondolkoznunk. A fogpótlásra pedig feltétlen szükségünk van, hiszen az étkezés során rágóképességünk csökken és beszédzavar is kialakulhat a hangképzés elváltozása miatt. Az arcunk megváltozhat, és ez lelki problémákat vonhat maga után.

 

A fogpótlások típusai

A jó hír az, hogy a fogászat tudománya nagyon magas szinten áll a korszerű fogpótlások készítése területén. Olyan szuper anyagok állnak a rendelkezésünkre, mint a fémmentes cirkónium, (más néven zirkónium) vagy préskerámia pótlások.

Ezek igen magas esztétikai igényeket elégítenek ki és szinte teljes értékűen állítja vissza a rágóképességünket. Nem utolsó sorban pedig megfizethetőek, mert áraik kis mértékben térnek el a hagyományos megoldásoktól. A fogpótlások előállítási technológiája is merőben megváltozott az elmúlt néhány évben és napról napra fejlődik tovább. Ma már úgynevezett CAD/CAM (számítógéppel tervezett és számítógéppel vezérelt megmunkálás) technológiával készül a korszerű fogpótlások többsége. Ezek ezred milliméter pontossággal készülnek és teljesen természethűek, megtévesztésig hasonlítanak saját, egészséges fogainkra.

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít. A fogpótlás típusa lehet korona, híd, és kivehető fogpótlás, illetve ezeknek is több típusa közül lehet választani attól függően, hogy mely megoldás lesz a leghatékonyabb.

Rendelőnkben ma már rutinszerűen készülnek élethű, természetes hatású fogpótlások, legyen az akár korona, híd vagy kivehető fogpótlás.

Pácienseink gyakran nem kellő komolysággal kezelik a foghiány kérdését. Ha az nem okoz túl nagy esztétikai hátrányt a páciens számára, akkor a fog elveszítése és a fogpótlás között sajnos évek is eltelnek. A fogpótlás nem csupán az esztétika szempontjából nagyon fontos, mivel a megfelelő rágóképességet is ez határozza meg.

Az is fontos szempont, hogy foghiány miatt a fogazat egysége megbomlik, ami azután további rendellenességekhez vezet.

A még meglévő fogak a foghiány hatására elmozdulnak, ezért minél később kerül a fogpótlás a hiányzó fog helyére, annál nehezebb és komplikáltabb az eredeti állapotot helyreállítani.

Fogpótlás a Móricz Dentalban

 

Nem kell a foghiány miatt aggódnia amíg a fogpótlás elkészül

Gyakorta előfordul, hogy a páciens azért halasztgatja a fogpótlás kivitelezését, mert attól fél, hogy napokon keresztül hiányozni fognak a fogai, amíg a végleges fogpótlás, korona vagy híd elkészül. Sokszor már csak a kezelésen derül ki számára, illetve a tervezési fázisban, hogy klinikánkon minden páciens számára készítünk műanyag ideiglenes koronát vagy hidat, hogy a páciens egyetlen napra se legyen elzárva a külvilágtól.

Tekintettel arra, hogy Önnek számtalan választási lehetősége van fogpótlásának elkészítésére, mindenképpen azt ajánljuk, hogy konzultáljon felkészült szakemberrel a kérdésről. Minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést is kapjon.

A Móricz Dentalban szeretnénk ezt a folyamatot megkönnyíteni az Ön számára és egy olyan konzultációs lehetőséget biztosítani Önnek, amely során minden információt megkap az Ön számára ideális fogpótlásról. Ehhez mindössze fel kell hívni a +36 1 3611 222 telefonszámot és jeleznie kell, hogy egy fogpótlás konzultációt szeretne kérni egy ebben a témában szekértő fogorvoshoz.

 

De lássuk milyen lehetőségei vannak az esztétikus fogpótlások területén:

Szóló koronák

Koronának azt a felépítményt nevezzük, mely egyetlen fog beborítására készül, elsősorban védelmi célból, valamint növelve az esetlegesen sérült fog esztétikáját.

A korona tartós fogpótlás típus, mely a fogíny széléig ér. A fog anyagában körkörösen kialakított vállakon ül, így a fogpótlás és a fog között nem látható átmenet. A korona anyagát tekintve többféle lehet, van teljes kerámia, cirkónium, fémkerámia, valamint műanyag, mely az ideiglenes koronák alapanyaga.

Igen gyakran előfordul, hogy a páciens foga olyan mértékben letöredezett, hogy a fog koronai része már egyáltalán nem használható fogpótlás rögzítésére. Ebben az esetben is van lehetőség a fog gyökerének megtartására. Ilyen esetben a gyökérkezelés után a gyökérbe ragasztható egy csapos műcsonk, ami nagyon hasonló egy lecsiszolt fogcsonkhoz, és ez már lehetővé teszi a korona rögzítését még erősen lepusztult, destruált fogak esetében is.

 

Teljes porcelán korona

A teljes porcelán korona olyan fogpótlás, mely teljesen fémmentes, Jacket korona néven is ismert.

Ez a fogpótlás a legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel. Nagyon hasonló az eredeti foghoz, valamint fémallergiában szenvedő páciensek esetében is alkalmazható. A teljes porcelán fogpótlás egyetlen hátránya, hogy hajlítószilárdsága nem elegendő híd készítéséhez. Ezért teljes porcelánból kizárólag szóló korona készíthető, tehát több egymás melletti fogpótlás beépítésére nem alkalmas.

 

CAD / CAM technológiával készült fémmentes cirkon kerámia korona

A cirkon korona néven elterjedt fogpótlás ma a legmodernebb megoldás az élethű fogpótlás készítésére. A cirkónium-dioxid alapanyag teljesen fémmentes, esztétikáját tekintve tökéletesen élethű fogpótlás készíthető belőle. Ezred milliméter pontos számítógéppel vezérelt technológiával készül, így garantált a pontosság és a kényelem.

A teljes porcelán koronához képest a cirkon korona hatalmas előnye, hogy hajlítószilárdsága eléri azt a fokot, mely révén híd fogpótlás is készíthető belőle. A cirkónium-dioxid alapvetően fehér, és pontosan annyira áttetsző, mint a természetes fog. Ebből adódóan tökéletes fogpótlás megoldást jelent az esztétikai fogászatban.

Amennyiben Önt bővebb információk érdeklik a cirkon fogpótlás lehetőségéről, akkor olvassa el a cirkon koronáról szóló írásainkat.

 

Fémkerámia korona

A fémkerámia korona a leggyakrabban alkalmazott fogpótlás típus. Ez főként annak köszönhető, hogy kevésbé költséges megoldást jelent, mint a teljes kerámia koronák.

A fémkerámia koronát a köznyelvben porcelán koronának nevezik, holott nem teljesen porcelán. Ez egy vékony fémvázra égetett porcelán fogpótlás, melyből csak a porcelán leplező anyag látszik, ami teljesen befedi a fémet. A leplező anyag színe egy fogszín-kulcs segítségével kerül kiválasztásra, így képes teljes mértékben igazodni az eredeti fogak színéhez.

A fémkerámia fogpótlás igen tartós, ám esztétika tekintetében elmarad a teljes kerámia és a cirkon koronától. A legmegfelelőbb leplező szín kiválasztásával sem mindig képes teljesen élethű utánzatot adni az eredeti fogakhoz képest.

 

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes korona

Az ideiglenes korona elsődleges célja, hogy egy rövidebb időre koronaként szolgáljon, amíg a végleges korona elkészül.

Bármilyen fogpótlás válik szükségessé, általában a végleges felépítmény elkészülésére várni kell néhány napot. Minden esetben gondoskodunk arról, hogy a páciens egyetlen napra se maradjon fog nélkül. Ilyen esetben készítünk egy műanyag koronát, ami nem végleges fogpótlás, nem is funkcionál teljes értékű felépítményként, csupán átmeneti megoldást nyújt azokra a napokra, amíg a végleges fogpótlás elkészül.

Ezek a pótlások szintén számítógéppel vezérelt technológiával készülnek, így sokszor vetekednek a végleges koronák esztétikumával és kényelmével. Ennek célja az, hogy Ön ebben az ideiglenes időszakban is teljes értékű életet tudjon élni és bátran tudjon mosolyogni, enni és inni.

Amennyiben további kérdések merültek fel Önben vagy szeretne konkrét lépéseket tenni a szóló
koronákkal kapcsolatosan, kérjen konzultációs időpontot szakértőnkhöz a +36 1 3611 222 telefonszámon vagy egyszerűen online!

Hidak

Amikor több egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legésszerűbb megoldás számára. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, több alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet.

A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek meg van az a hátránya, hogy a foghiány melletti ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára.

Ennél jóval egyszerűbb, stabilabb megoldást nyújt az implantátumra rögzített híd. Ehhez nem kell lecsiszolni a szomszédos fogakat, mert az implantátum nyújtja az alátámasztást a híd számára.

 

CAD / CAM technológiával készült cirkon kerámia híd

A cirkónium-dioxid alkalmazása nagy változást hozott a fogpótlás területén, mivel ezzel egy sokkal erősebb, stabilabb alapanyag vált elérhetővé, mint az eddigi lehetőségek.

A cirkon korona kifejlesztése előtt nem volt lehetőség teljes kerámia híd készítésére, mert az nem volt eléggé erős és stabil, hogy a hídra nehezedő nyomást kibírja. Ezért hidak tekintetében csak fémkerámia jöhetett szóba, mely olykor esztétikai hátrányokkal járt, mivel nem teljesen volt képes visszaadni a fogak élethű utánzatát.

A cirkon híd, a cirkon koronához hasonlóan, olyan felépítmény, mely teljesen fémmentes, áttetszőségéből adódóan teljesen élethű fogpótlás készíthető belőle. Akár a szomszédos fogak által is kaphatja az alátámasztást, de implantátumra is helyezhető. Ez főként akkor nagyon előnyös, ha sorvégi foghiány állapota áll fenn.

A cirkónium hídról bővebben a cirkon koronákról szóló írásokban lehet olvasni.

 

Fémkerámia híd

Hidak tekintetében a fémkerámia híd a leginkább elterjedt megoldás, mert erős és tartós felépítmény. Egy fémvázzal rendelkezik, melyre a kerámia leplező anyag ráégetésre kerül.

A cirkon koronák megjelenése előtt a fémkerámia híd volt az egyetlen lehetőség, amikor több egymás melletti foghiányt kellett pótolni. A régebbi teljes kerámia korona anyaga nem volt megfelelő hidak készítésére, mert hajlítószilárdsága nem érte el azt a mértéket, hogy a híd elbírja a megterhelést.

A fémkerámia hídnak a sok előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy nem alkalmas teljesen élethű fogpótlás készítésére, valamint a fémallergia néhány páciens esetében problémát jelent a fémkerámia híd esetében.

 

CAD / CAM technológiával készült ideiglenes híd

Az ideiglenes híd egy ideiglenes fogpótlás, célja, hogy a páciens ne maradjon fogpótlás nélkül, amíg a végleges felépítmény elkészül.

Senkinek nem kell egyetlen napig sem elviselnie azt az állapotot, hogy hiányoznak a fogai, hiszen ez a mindennapi rutin során erősen akadályozó tényező lehet. Minden fogpótlás készítése során gondoskodunk arról, hogy a páciens ideiglenes műanyag hidat kapjon, amíg a végleges fogpótlás elkészül számára. Ez a műanyag híd funkciója.

Amennyiben további kérdések merültek fel Önben vagy szeretne konkrét lépéseket tenni a szóló
koronákkal kapcsolatosan, kérjen konzultációs időpontot szakértőnkhöz a +36 1 3611 222 telefonszámon vagy egyszerűen online!

 

Fixen rögzített implantációs fogpótlások

Egy-egy hiányzó fog teljes értékű pótlása

Amíg az implantálást nélkülöznünk kellett, addig egy fog pótlásakor a mellette lévő fogakat le kellett csiszolni, mivel az a két fog adta a stabilitást a fogpótlás számára. Ez azt jelentette, hogy egyetlen fog pótlásához két egészséges fogat kellett „feláldozni”, mert más módon nem vált lehetővé a fogpótlás stabil rögzítése. A fogászati implantációval azonban ez gyökeresen megváltozott.

Az elveszített fog helyére ma már egy implantátum kerül, amire rákerülhet a megfelelő korona. Így olyan módon tehető teljessé újra a fogív, hogy egyetlen meglévő egészséges fog sem sérül.

Fogpótlás implantátummal

 

Sorvégi hiányzó fogainak pótlása

Az implantálást megelőző korszakban a rögzített híd kizárólag akkor volt elkészíthető, ha a sorvégi fog nem hiányzott. Ez adta meg a híd stabilitásának lehetőségét, nélküle nem volt megoldható a híd rögzítése.

Ma már ez sem okoz problémát, hiszen fogbeültetés révén pótolható a sorvégi fog, illetve annak gyökere. Így lehetővé válik több tagból álló híd készítése rögzített módon is. A hátsó pillérfog helyére, valamint a híd másik végén lévő első foghiány helyére kerül egy-egy implantátum fogbeültetés által. Így el lehet készíteni a rögzített hídpótlást anélkül, hogy a sorvégi foghiány problémát okozna.

 

Teljes fogatlanság sikeres kezelése implantációs fogpótlással

A teljes foghiány pótlására régebben kizárólag a rögzítés nélküli kivehető fogpótlás állt rendelkezésre. Ez közel sem nyújtotta azt a kényelmes és biztonságos pótlást, amire a páciensek vágytak és nem is volt túl esztétikus.

Teljes foghiány esetében több lehetőség is rendelkezésre áll. A páciens egyéni ízlésétől, illetve igényétől függ, hogy mely megoldást részesíti előnyben.

Teljes fogpótlás

 

Kivehető fogsor rögzítése fogbeültetés révén

Ebben az esetben 2-4 fogbeültetés szükséges, ez biztosítja a kivehető fogpótlás stabilitását, teljes rögzítését. Rágás és beszéd szempontjából semmilyen hátrány nem éri a felhasználót. A kivehető fogpótlást csak akkor kell eltávolítani, amikor a protézis alatti rész tisztítása esedékessé válik.

A fogbeültetés révén olyan stabil elhorgonyzást kap a kivehető fogpótlás, hogy az egyáltalán nem fog elmozdulni, lötyögni használat közben. Ez jelentős életminőség javulást okoz a teljes foghiánnyal küzdő páciensek számára.

 

Rögzített körhíd fogpótlás készítése több fogbeültetés révén

Teljes foghiány esetén is a legtöbb ember, érthető okokból, idegenkedik a kivehető fogpótlás lehetőségétől. Ma már az ő számukra is van ideális megoldás a fogbeültetés technológiájának köszönhetően. Amennyiben valakinek teljes foghiány a problémája, de nem szeretne kivehető fogpótlást, abban az esetben rögzített körhíd készíthető számára. Ehhez 6 - 8 fog beültetésére van szükség, mely révén tökéletes stabilitás biztosítható a körhíd számára.

A modern technológiának köszönhetően ma már olyan felépítmények készíthetők, melyek lehetővé teszik, hogy teljes foghiány esetén is gyönyörű fogsort kapjon a páciens. Ezek a fogpótlások egyáltalán nem keltenek természetellenes hatást, a legnagyobb hasonlóságot mutatják az eredeti fogakhoz.

Mivel a fogbeültetés révén a körhíd teljesen stabil és terhelhető, ezért funkcionálisan is a valódi fogak értékével bír a teljes felépítmény.

 

Amennyiben további kérdések merültek fel Önben vagy szeretne konkrét lépéseket tenni a szóló
koronákkal kapcsolatosan, kérjen konzultációs időpontot szakértőnkhöz a +36 1 3611 222 telefonszámon vagy egyszerűen online!

 

Kivehető fogpótlások

Hazánkban a kivehető fogpótlás még napjainkban is ellenérzést kelt az emberek többségében, holott a régen készült kivehető fogpótlás típusokhoz képest ma már lényegesen esztétikusabb, kényelmesebb és funkcionálisan jobban működő fogpótlások készíthetők.

A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges, és a rögzítés módjában is különbözőek lehetnek, általában a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése határozza meg, hogy melyik megoldás lesz a legideálisabb a páciens számára.

 

Teljes kivehető fogpótlások

Teljes foghiány esetén teljes kivehető fogpótlás válik szükségessé, mely lehet hagyományos, horgonyzás nélküli fogpótlás, ám ennél jóval kényelmesebb lehetőséget biztosít az implantátumra rögzített teljes kivehető fogpótlás.

Az implantátumokra rögzített körhíd lehetőségével ellentétben, a kivehető fogpótláshoz jóval kevesebb implantátumra van szükség. Ezért olykor ez jóval takarékosabb és gyorsabb megoldást kínál a páciens számára.

Mindössze 2-4 implantátum beültetése elegendő ahhoz, hogy egy teljes kivehető fogpótlás megfelelően rögzíthető legyen, így azt kizárólag tisztításkor kell kivenni a szájból. Az így készült fogpótlás nagyon stabil, nem lötyög, nem okoz kellemetlenséget a felhasználó számára.

 

Részleges kivehető fogpótlások

A részleges kivehető fogpótlás elsődleges előnye, hogy bonyolult fogászati, illetve szájsebészeti eljárás nélkül nyújt lehetőséget több egymás mellett lévő hiányzó fog pótlására.

Amikor a meglévő fogak száma és elhelyezkedése nem elegendő rögzített fogpótlás készítésére, akkor a részleges kivehető fogpótlás nyújt megoldást. Színvonalas megoldás a patenttal elhorgonyzott megoldás is. Ilyen esetben a meglévő fogakra korona kerül és a patent egyik fele ezeken a koronákon van rögzítve, a patent ellendarabja a kivehető fogpótláson található, ezek révén lehet rögzíteni vagy eltávolítani azt.

Ez az apró finommechanikai rögzítő úgy van elhelyezve a fogsor alatt, hogy az egyáltalán nem látszik, így a kivehető fogpótlás stabil, esztétikus és jól használható a páciens számára.

Amennyiben valaki semmilyen indíttatást nem érez arra, hogy kivehető fogpótlást használjon, akkor lehetőség van implantátumok beültetésével rögzített híd vagy rögzített körhíd készítésére. Erről bővebben az implantátumra helyezett rögzített fogpótlások írásban lehet olvasni.

Pácienseink véleménye

Igazán igényes hely, mind a rendelő, mind az ott dolgozó szakemberek tekintetében. Nagyon elégedett voltam a kezeléssel, Ágics Anikó doktornő olyan problémámat oldotta meg, amelyet az elmúlt 2 év alatt más orvosnak nem sikerült - ráadásul nehezített körülmények között, a koronavírus időszakában. A rendelő nagyon szép és tiszta, a recepciós kolléganők segítőkészek és nem utolsósorban nagyon csinosak. A doktornő profi hozzáállása és a csapat rugalmas, összehangolt együttműködése megnyugtató hatással volt rám, biztos voltam benne, hogy jó kezekben vagyok. Eddigi tapasztalataim során elsőként találkoztam ennyire körültekintő, precíz, kedves, figyelmes, szakmailag felkészült csapattal. Maximálisan elégedett vagyok, a továbbiakban is kizárólag a rendelő szolgáltatásait fogom igénybe venni, ha a szükség úgy hozza! Habár nem olcsó, lőszert vinni kell, de valamit valamiért.  
Sz. János

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták