Gyökérkezelés tudnivalók

Lexikon

Gyökérkezelés


Gyökérkezelés: Mély szuvasodás vagy trauma (ütés, törött fog stb.) visszafordíthatatlanul károsíthatja a fog idegét. Az ideg már nem tud begyógyulni, ezért a fogat gyökérkezelni kell. Ha a fertőzés nem kerül eltávolításra, akkor a gyökér mentén végül az állcsontra terjed, és tályogot okoz. Metszőfogak, szemfogak, premolárisok és molárisok, minden fog lehet gyökérkezelve. A fog gyökérkezelése helyi érzéstelenítésben történik. Az eljárás az ideg teljes eltávolításából, a gyökerek belsejének fertőtlenítéséből és három szakaszban történő lezárásából áll. A fogat ezután megszilárdítják.

A gyökérkezelés menete

A fogászati gyökérkezelés (endodontikai kezelés) egy olyan eljárás a fogorvostudományban, amelyre akkor van szükség, ha a fog belső részében található pulpának (a fog középső részében elhelyezkedő idegeknek és véredényeknek) gyulladása vagy fertőzése van. A gyökérkezelés célja a fertőzött vagy sérült fog megmentése, és a fájdalom enyhítése. A gyökérkezelést általában akkor végzik, ha a fogak mélyreható szuvasodást, sérülést vagy más típusú károsodást szenvedtek. Ez a folyamat hosszú távú megoldást kínál a fájdalomra és a fog megtartására, amelyet más esetekben el kellene távolítani.

A gyökérkezelés folyamata általában több lépésből áll:

A gyökérkezelés legtöbb esetben helyi érzéstelenítéssel végezhető, így a beteg alig érzi a kezelés folyamatát.  Az eljárás kényelmetlensége és fájdalma a pulpa eltávolítása előtt érezhető, de a helyi érzéstelenítés segítségével minimalizálható. A befejezett gyökérkezelt fog általában megfelelő gondossággal és rendszeres fogorvosi ellenőrzésekkel hosszú életű maradhat.

Fontos megjegyezni, hogy a gyökérkezelés csak akkor lehet sikeres, ha a páciens megfelelően gondoskodik a fogairól a kezelés után. A megfelelő szájhigiénia fenntartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések betartása elengedhetetlen a gyökérkezelt fog hosszú távú megőrzéséhez.

Összességében a fogászati gyökérkezelés hatékony módszer a fertőzött vagy gyulladt fogak megmentésére. Az eljárás fájdalommentes lehet a megfelelő érzéstelenítéssel, és hosszú távú megoldást nyújthat a fogproblémákra. A fogorvos a legjobb lehetőségeket és a megfelelő kezelési tervet fogja javasolni minden egyes esetben, hogy a beteg a lehető legjobb eredményt érje el a fogászati gyökérkezelés során.