Tömés jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Tömés


Tömés: A tömés a szuvas fog eredeti formájának és funkciójának helyreállítása. Amikor a fogorvos tömést készít, először eltávolítja a szuvas területet, majd kitisztítja a keletkezett üreget, és kitölti azt tömőanyaggal. Azáltal, hogy elzárja azokat a helyeket, ahová a baktériumok bejuthatnak, a tömések megakadályozzák a szuvasodás előrehaladását, súlyosbodását. A tömésekhez használt anyagok az arany, a porcelán, a kompozitok (amelyek fogszínűek) és az amalgám (higany, ezüst, réz, ón és néha cink ötvözete).

A fogtömés lépései

A fogtömés során a fogorvos eltávolítja a károsodott fogrészletet, majd azt helyettesíti egy töméssel. Ez a kezelési mód az egyik leggyakoribb fogorvosi eljárás, melyet a fogszuvasodás és a fogzománc kisebb sérülései esetén alkalmaznak. Az első lépés a fogászati vizsgálat, amely során a fogorvos felméri a károsodott fogat. Amennyiben szükséges, röntgenfelvételt is készíthet a pontosabb diagnózis érdekében. Ezután következik a fogtömés előkészítése, mely magában foglalja a károsodott fogrészlet tisztítását és a megfelelő tömőanyag kiválasztását.

Miután a fogrészlet tisztítása megtörtént és a megfelelő tömőanyagot kiválasztották, a fogorvos megkezdi a fogtömést. Először egy speciális ragasztóval felhordja a fogra, majd a tömőanyagot rétegekben applikálja. A tömőanyagot alaposan megformázza és a fogra igazítja, majd a megfelelő időtartamig polimerizálja, hogy megkeményedjen. Ezután a fogorvos finomítja és megcsiszolja a tömést, hogy a megfelelő forma és harapás alakuljon ki.

A fogtöméshez használt anyagok

A fogtöméshez használt tömőanyagok különbözőek lehetnek, például amalgám, kompozit vagy üvegszálerősítésű műanyag. Az amalgám hagyományos tömőanyag, melyet főleg az első fogak hátsó részein alkalmaznak. A kompozit tömőanyag viszont természetesebb kinézetet eredményez, hiszen az árnyalatokban a saját fogakhoz hasonló anyagokat tartalmaz. Az üvegszálerősítésű műanyagok pedig különleges esetekben, nagyobb terhelésű fogak tömésére használatosak.

A fogtömés előnyei közé tartozik, hogy segít megőrizni a fogak funkcióit és megakadályozza a további károsodást. Amikor a fogszuvasodás vagy más sérülés miatt a fogrészlet károsodik, a tömés segít helyreállítani az eredeti alakot és funkciót, valamint megakadályozza a további problémák kialakulását, mint például a fogfájás vagy a fertőzés.

 

Fontos kiemelni, hogy a fogtömés idővel elkopik és megsérülhet, ezért rendszeres fogászati ellenőrzésekre van szükség. A fogorvos ezek során felülvizsgálja a tömést és szükség esetén újra tömheti vagy cserélheti. Az egészséges fogak és mosoly megőrzése érdekében fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. A fogmosás, fogselyem használata és rendszeres fogorvosi ellenőrzések segítenek megelőzni a fogszuvasodást és más fogproblémákat.

Összességében a fogtömés egy hatékony és gyakran alkalmazott fogászati eljárás, amely segít megtartani és helyreállítani a fogak egészségét és esztétikai megjelenését. Ha fogszuvasodás vagy más fogkárosodás jeleit észleli, ne habozzon felkeresni egy tapasztalt fogorvost, aki segítséget nyújthat a probléma kezelésében és a fogtömés elvégzésében.