Felépítmény I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Felépítmény


Felépítmény: A felépítmény egy fém csatlakozó, amelyet a fogorvos a műtétből való felépülés után helyez be a fogászati implantátumba. Az felépítmény az implantátumba csavarodik, és biztonságosan a helyén tartja a koronát (a műfogat). Ha híddal rendelkezik, a koronák két felépítményre kerülnek, amelyeket az ínye tetején nyugvó, középső hídtag köt össze. A támaszokat általában fogtechnikai laboratóriumban készítik, és leggyakrabban titánból, aranyból, rozsdamentes acélból, cirkónium-dioxidból vagy poliéter-éter-ketonból készülnek.

A felépítmény anyaga

Az implantátum felépítmény egy speciális szerkezet ami lehetővé teszi, hogy a pótlás (például korona vagy híd) stabilan rögzüljön az implantátumra, és helyettesítse a hiányzó fogat. Az implantátum felépítmények általában titánból vagy más fémekből készülnek, amelyek biokompatibilisak az emberi testtel. Ez azt jelenti, hogy nem okoznak allergiás reakciókat vagy elutasítást a szervezetben. A fém csatlakozó biztosítja a szilárd kapcsolatot az implantátum és a pótlás között, ami lehetővé teszi az erős rágást és a normális beszédet.

Az implantátum felépítmény elhelyezése

A felépítmény felhelyezése kisebb beavatkozás, és gyakran helyi érzéstelenítéssel történik, hogy az esetleges fájdalmat elzsibbasszák. A fogorvos a műtét során előkészíti az implantátum helyét a fogágyban. Az implantátumot a csontba helyezik, és hagyják, hogy az idővel beépüljön és megerősödjön a csontszövetben. Ezután következik a felépítmény beültetése. A fogorvos speciális eszközökkel rögzíti a csatlakozót az implantátumhoz. A felpítmény felső része kilép a fogínyből, és felkészül a pótlás rögzítésére. A fogorvos általában rögzítőcsavarral vagy cementtel rögzíti a pótlást a csatlakozóra.

Az implantátum felépítményeknek különböző típusai vannak, amelyek alkalmazkodnak az egyedi esetekhez és a fogpótlások különböző formáihoz. Például a koronákhoz használt felépítmények mások lehetnek, mint a hídhoz használtak. A fogorvos gondosan megtervezi és kiválasztja a megfelelő felépítményt az egyedi páciensigények alapján.

Az implantátum felépítmények kiemelkedő előnye, hogy nagyon stabil és tartós megoldást nyújtanak a fogpótlások számára. Az implantátum és a felépítmény kombinációja lehetővé teszi a pótlások természetes kinézetét és funkcióját. A betegek visszanyerhetik a rágás hatékonyságát és az esztétikailag vonzó mosolyt.

Fontos megjegyezni, hogy az implantátum felépítmények beültetése szakértelmet és megfelelő fogászati beavatkozást igényel. Csak képzett fogorvos végezheti el ezt a folyamatot, aki alaposan megvizsgálja a páciens állapotát és az implantátum beültetésének megfelelőségét.

Összességében az implantátum felépítmény egy fém csatlakozó, amely a fogászati implantátummal együttműködve lehetővé teszi a stabil és tartós fogpótlások rögzítését. Ez a fejlett technológia lehetővé teszi a páciensek számára, hogy visszanyerjék mosolyukat és normális rágófunkciójukat a hiányzó fogak helyreállításával.