Korona jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Korona


Korona: (1) A fogászatban a korona a fogak általában zománccal fedett anatómiai területére utal. A korona általában az íny alatt kifejlődve, majd a helyére kinőve látható a szájban. Ha a fog egy része letörik vagy teljesen eltörik, a fogorvos felhelyezhet egy mesterséges koronát.; (2) olyan típusú fogpótlás, amely teljes egészében lefed vagy körülvesz egy fogat vagy fogászati implantátumot. A koronát általában fogászati cementtel ragasztják a foghoz. Különböző anyagokból készülhetnek, a fogak szilárdságának vagy megjelenésének javítására és a fogak romlásának megállítására használják.

Mikor van szükség korona fogpótlásra?

A korona egy olyan fogpótlási eljárás, amelyet a sérült vagy hiányzó fog helyreállítására alkalmaznak. A korona egy olyan “műfog”, amelyet általában porcelán vagy kerámia anyagból készítenek, és a meglévő fogakra vagy fogimplantátumokra helyezik fel.

A koronák többféle céllal alkalmazhatók:

A koronák rendkívül tartósak és esztétikusak lehetnek. A porcelán vagy kerámia anyagból készült koronák természetes kinézetet és színt kölcsönöznek a fogaknak, így szinte észrevétlenek a szájban. Ezenkívül a koronák erősítik a meglévő fogakat, és lehetővé teszik a normális rágást és beszédet.

A korona felhelyezése általában több lépésből áll:

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a koronák elkészítése és elhelyezése időigényes folyamat, és általában több látogatást igényel a fogorvosnál. Emellett a koronák ára is változó lehet, attól függően, hogy milyen anyagból készülnek és mennyi fogászati munkát igényelnek.

Az egyéni helyzet és az orvos ajánlása alapján dönteni kell arról, hogy a korona a legmegfelelőbb megoldás-e a fogproblémák kezelésére. Fontos a rendszeres fogápolás és a fogorvosi ellenőrzések fenntartása a koronák hosszú élettartamának biztosítása érdekében.