Protézis jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Protézis


Protézis: a fogprotézis olyan intraorális protézis, amelyet az intraorális hiányosságok, például hiányzó fogak, hiányzó fogrészek, valamint az állkapocs és a szájpadlás hiányzó lágy vagy kemény struktúráinak helyreállítására használnak. A fogprotetika az a fogászati szakterület, amely a fogpótlással foglalkozik. Az ilyen protéziseket a rágás rehabilitálására, az esztétika javítására és a beszéd segítésére használják.

Hogyan rögzítik a protézist?

A fogpótlást fogakhoz vagy fogászati implantátumokhoz való csatlakozással, tapadással vagy a környező izmok által passzívan tartott fogpótlással lehet a helyén tartani. Más típusú fogpótlásokhoz hasonlóan ezek is lehetnek:

  1. tartósan rögzítettek vagy
  2. kivehetők

A rögzített fogpótlások és a kivehető fogsorok számos változatban készülnek: 

  1. A tartósan rögzített fogpótlások fogászati ragasztót vagy csavarokat használnak, hogy a fogakhoz vagy fogászati implantátumokhoz rögzüljenek.
  2. A kivehető fogpótlások a szomszédos fogak vagy fogászati implantátumok párhuzamos kemény felületeihez és alámetszéseihez való súrlódást, a nyálkahártya segítségével történő szívást (fogpótlásragasztó segítségével vagy anélkül), valamint a környező izmok és az állkapocs anatómiai kontúrjainak kihasználásával passzív tartást alkalmazhatnak.

Milyen esetben alkalmaznak protézist?

A protézis olyan problémák kezelésére szolgál, mint a foghiány, a sérült fogak vagy az elmozdult fogak helyreállítása. A protézis lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy hány fogat helyettesít.

  1. A részleges fogászati protézis egy olyan pótlás, amelyet akkor alkalmaznak, ha csak néhány fog hiányzik. Ez a protézis a meglévő fogakhoz rögzül, és pótolja a hiányzó fogakat. Általában fémvázra épül, amelyhez műfogak vagy porcelán fogak vannak rögzítve. A részleges protézis javítja a rágófunkciót és esztétikailag is vonzó megjelenést biztosít.
  2. A teljes fogászati protézis a fogatlanság esetén alkalmazott megoldás. Ez a protézis egy műanyag vagy akril bázison nyugszik, amelyhez műfogak vannak rögzítve. A teljes protézis befogadja az ínyt és a szájpadlást, és helyettesíti az összes hiányzó fogsort. A protézis stabilitását és tapadását a szájpadláshoz való illeszkedés és a nyál termelése biztosítja.

A protézis kezelés lépései

A fogászati protézis készítése több lépésből áll:

Az első időszakban a fogászati protézis viselése némi alkalmazkodást igényel, és kellemetlenséget okozhat. Azonban a megfelelő gondossággal és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel a protézis tartóssá és hatékonyan használhatóvá válik.

Összességében a fogászati protézis lehetővé teszi a fogak hiányának vagy sérülésének helyreállítását, ami javítja az egyén rágóképességét és esztétikáját. Fontos azonban a megfelelő karbantartás és a fogorvosi ellenőrzések rendszeres látogatása annak érdekében, hogy a protézis hosszú távon is hatékonyan működjön.