Implantátum ápolása | Móricz Dental Fogászat

Implantátum ápolása

A fogászati implantátum ápolása olyan téma, amely gyakran kerül háttérbe a beültetés utáni izgalmak közepette. A páciensek gyakran örülnek annak, hogy visszakapták a mosolyuk teljességét, de el is felejtik, hogy az implantátumok, mint a természetes fogaink, tudatos ápolást igényelnek.  Nem elegendő csupán a szokásos fogmosás és fogselyem használat; az implantátum ápolása szigorúbb protokollt igényel. A Móricz Dental Fogászaton az implantátum ápolására is nagy gondot fordítunk.

Implantátum ápolása

Miért fontos az implantátum ápolása?

Fogászati implantátum ápolása nem csupán esztétikai szempontból fontos, de az egészségmegőrzés és a hosszú távú siker szempontjából is kritikus. Az implantátumok körül ugyanúgy kialakulhat plakk és gyulladás, mint a természetes fogaknál, és ha nem törődünk velük megfelelően, az komoly komplikációkhoz vezethet, például az implantátum elvesztéséhez vagy csontritkuláshoz. A tartós eredmény szempontjából elengedhetetlen az implantátum ápolása. De hogyan kell jól csinálni? A Móricz Dental Fogászaton minden páciensünknek személyre szabott tanácsokat adunk az implantátum ápolása kapcsán a kezelést követően, de alábbi cikkünkben is összefoglaljuk a legfontosabb lépéseket!

Az implantátum ápolása a mindennapokban

Az implantátum ápolása a mindennapokban kiemelt jelentőséggel bír, és néhány specifikus teendőre is érdemes odafigyelni:

 1. Fogmosás – az implantátum ápolása területén az első lépés
  Mivel a fogászati implantátumok anyaga általában titán, azok nem fognak szuvasodni, mint a természetes fogak. Azonban az implantátum körüli íny és csontrész, amibe az implantátum van beültetve, fogékony lehet a gyulladásra és a fertőzésre. A fogmosásnál ajánlott egy puha sörtéjű fogkefét használni, mert a kemény sörték megsérthetik az implantátum körüli lágy szöveteket. A fogkrémnek is megvannak a maga buktatói; elkerülendő az olyan összetevők, mint a nátrium-lauril-szulfát, amelyek irritálhatják a szájnyálkahártyát és megnehezíthetik az implantátum gyógyulását.
 2. Fogselyem használata – az implantátum ápolása területén a második lépés
  A fogselyem használatával a fogak és az implantátumok közötti területet is meg lehet tisztítani. Ez különösen fontos az implantátum ápolása szempontjából, mivel az élelmiszer-maradványok és a plakk könnyen felhalmozódhatnak ezeken a nehezen hozzáférhető helyeken és gyulladást okozhatnak. Ha nem fogselymezzük rendszeresen, a plakk mineralizálódhat és fogkövet képezhet, amely már csak fogorvosi beavatkozással távolítható el. Nemcsak a fogak, hanem az implantátumok ápolásának is kiemelten fontos része a fogkőlerakódás elkerülése, mert ez további komplikációkat okozhat, akár a szomszédos fogakon, vagy az ínyen. 
 3. Öblögetés – az implantátum ápolása területén a harmadik lépés
  Az antibakteriális szájvíz is segíthet az implantátum ápolásában, tisztán tartásában, de használata előtt érdemes konzultálni a fogorvossal, mivel nem minden szájvíz ajánlott implantátumokhoz. A Móricz Dental Fogászaton személyre szabott tanácsokat kaphat az implantátum ápolásával, többek között a megfelelő szájvíz kiválasztásával, használatával kapcsolatban is.
 4. Tudatos étel- és italfogyasztás – az implantátum ápolása területén a negyedik lépés
  Az implantátumokkal Ön alapvetően korlátozások nélkül ehet, de célszerű kerülni a túl kemény vagy ragadós ételeket, melyek megsérthetik az implantátumot vagy az azt körülvevő ínyt. Az édességek és a cukros italok fogyasztása szintén korlátozottan ajánlott, mivel elősegítik a plakk képződését, aminek megelőzése fontos kérdés az implantátum ápolásában.

Az implantátum ápolásának fontos része a rendszeres fogászati látogatás

Az implantátum ápolás otthoni eszközökkel nagyon fontos, de a fent felsorolt lépések mellett szükséges a rendszeres, évenkénti fogorvosi ellenőrzés és professzionális fogtisztítás. Ezen időszak alatt a fogorvos nem csak az implantátum állapotát, de a hozzá kapcsolódó csont és íny egészségét is ellenőrizheti. Amennyiben bármilyen kérdése van az implantátum ápolásával kapcsolatban, ezen a szakorvosi ellenőrzésen felteheti azt. A természetes fogakhoz hasonlóan az implantátumok esetében is javasolt a félévenkénti dentálhigiéniai kezelés elvégzése, hiszen az implantációs fogpótlásokon a fogkő ugyanúgy le tud rakódni és gyulladásos állapotot tud elindítani elhanyagolt állapotban. 

Implantátum ápolása dohányzás esetén 

A dohányzás egyértelműen negatívan befolyásolja az nemcsak a természetes fogak, hanem az implantátumok egészségét is. A nikotin csökkenti a véráramlást és így hátráltatja a gyógyulást, valamint növeli a gyulladás kockázatát. Javasolt a dohányzás teljes megszüntetése vagy mértékének drasztikus csökkentése implantátum beültetés esetén. Amennyiben erre nincs lehetősége, akkor fokozott figyelmet kell fordítani az otthoni szájápolásra. Az implantátum ápolása kiemelten fontos dohányzás esetében, egyetlen lépése sem hanyagolható el, ha azt szeretné, hogy tartós legyen az eredmény.

Mit kell tennie, ha az implantátum ápolásával kapcsolatos kérdéseire szakértői választ szeretne kapni?

Az implantátum ápolása nem bonyolult, de megfelelő odafigyelést igényel. A napi rutin, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a kockázati tényezők minimalizálása mind hozzájárulnak az implantátumok hosszú távú sikeréhez. Ha megfelelően törődünk velük, az implantátumok évtizedekig szolgálhatnak, így biztosítva, hogy rágóképességünk stabil legyen. 
Javasoljuk, hogy látogasson el a Móricz Dentalba és konzultáljon egy nemzetközi gyakorlattal rendelkező szájsebész szakorvossal az implantátum helyes ápolásával kapcsolatban.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Rendelői fogfehérítés I Móricz Dental Fogászat

Rendelői fogfehérítés a Móricz Dentalban – Több árnyalat különbséggel

A Móricz Dental rendelői fogfehérítés segítségével Önnek is több árnyalattal fehérebbek lehetnek a fogai, káros hatások nélkül. Ne kockáztasson, válassza a leghatékonyabb, és egyben legbiztonságosabb megoldást, döntsön a  rendelői fogfehérítés mellett!

Tovább olvasom
Fogbeültetés mennyi idő? | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés mennyi idő?

A fogbeültetés mennyi idő, mennyire fájdalmas, hogyan történik pontosan? Megválaszoljuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

Tovább olvasom
Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom

Rólunk mondták