Fogászati implantátum jelentése

Lexikon

Fogászati implantátum


Fogászati implantátum: Mesterséges foggyökér, kifejezetten sebészi úton behelyezendő eszköz. Az állkapocscsontba vagy az állkapocscsontra kerül. A fogpótlás egy formája. Az elmúlt években a fogászati implantátumok jelentős népszerűségre tettek szert. Ezek a modern technológiai csodák lehetővé teszik, hogy hiányzó fogakat helyettesítsenek, és visszaadják a betegek számára az esztétikus mosolyt és a jó rágóképességet.

Az implanátum felépítése

A fogászati implantátumok alapvetően kis titánium csavarok, amelyeket az állcsontba ültetnek be. Az implantátumok egyedülálló tulajdonsága, hogy a csontszövettel összeforrnak egy folyamat során, amelyet oszteointegrációnak neveznek. Ez a fúzió lehetővé teszi az implantátumoknak, hogy rendkívül erősek és tartósak legyenek.

Az implantátumok két fő részből állnak: a csavarból és a koronából.

  1. A csavar az implantátumot az állcsontba erősíti, míg a korona a fog helyettesítő része, amely a csavaron helyezkedik el.
  2. A korona általában porcelán vagy cirkónium-oxid anyagból készül, és az őt körülvevő fogakra hasonlít, így természetes megjelenést biztosít.

Az implantátum beültetés folyamata

Az implantátum behelyezése több lépésből áll. Először is, a fogorvos alaposan megvizsgálja a páciens állapotát és a fogíny állapotát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az implantátum megfelelő választás-e. Ezután következik az implantátum behelyezése a csontba. Ez egy sebészeti eljárás, amelyet helyi érzéstelenítésben végeznek.

Az implantátum beültetése után egy gyógyulási időszak következik, amely lehetővé teszi az implantátum és a csont közötti fúziót. Ez általában néhány hónapot vesz igénybe. Miután az implantátum jól beágyazódott, a fogorvos felhelyezi a koronát, amelyet az implantátumra rögzítenek. Ezután a páciens élvezheti az új fogának természetes kinézetét és funkcionalitását.

Fontos megjegyezni, hogy a fogászati implantátumok megfelelő gondozást igényelnek. Az alapos szájhigiénia, a rendszeres fogmosás és fogselyem használata elengedhetetlen az implantátumok hosszú távú sikeréhez. A fogorvos rendszeres ellenőrzése és tisztítása szintén ajánlott.

A fogászati implantátumok számos előnnyel járnak. Nem csak esztétikailag vonzóbbá teszik a mosolyt, hanem javítják az étkezési és beszédfunkciókat is. Az implantátumok stabilabbak és kényelmesebbek, mint a hagyományos fogpótlások, mint például a kivehető fogpótlások vagy a hidak. Hosszú távon tartós és megbízható megoldást nyújtanak.

Mint minden orvosi eljárásnál, azonban vannak bizonyos kockázatok és korlátozások is. Nem mindenki alkalmas fogászati implantátumra, és bizonyos egészségügyi problémák, például csontbetegségek vagy dohányzás, negatívan befolyásolhatják az implantátumok sikerét.

Az oszteointegráció jelentősége az implantátum beültetés során

A modern fogászati implantátumok alapja az oszteointegrációnak nevezett biológiai folyamat, amelynek során az olyan anyagok, mint a titán vagy a cirkónium-dioxid bensőséges kötést képeznek a csonthoz. Az implantátumot először úgy helyezik el, hogy az valószínűleg osszeointegrálódjon, majd egy fogpótlást helyeznek rá. Az osszeointegrációhoz változó hosszúságú gyógyulási időre van szükség, mielőtt a fogpótlást az implantátumhoz rögzítik, vagy egy olyan felépítményt helyeznek el, amely a fogpótlást/koronát tartja. Egészséges szövetek jelenlétében a megfelelő biomechanikai terheléssel jól integrált implantátum 5 éves plusz túlélési aránya 93-98 százalék, a fogpótlás 10-15 éves élettartama pedig 93-98 százalék lehet. A hosszú távú vizsgálatok 16-20 éves sikerességet mutatnak.

A fogászati implantátumok jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és ma már széles körben elérhetők. Ha hiányzó fogai vannak, érdemes konzultálni egy tapasztalt fogorvossal, hogy megtudja, hogy a fogászati implantátumok a legjobb megoldás-e az Ön számára.