Csontsorvadás foghiány esetében I Móricz Dental Fogászat

Csontsorvadás foghiány esetében: kialakulás, következmények és megelőzés

A csontsorvadás foghiány esetén számos negatív egészségügyi következménnyel járhat, melyek nem csupán az esztétikai megjelenést befolyásolják, hanem a teljes fogazat egészségét veszélyeztethetik. Szakmai cikkünkben megismerkedhet a csontsorvadás kialakulásának folyamatával, a betegség következményeivel, és azokkal a módszerekkel, melyek segítségével megelőzhető és kezelhető ez a komoly probléma.

Csontsorvadás foghiány esetében: kialakulás, következmények és megelőzés

A csontsorvadás foghiány esetében alakulhat ki

A csontsorvadás kialakulásának egyik fő oka a hiányos fogazat. Ha egy vagy több fog tartósan hiányzik, rágáskor felborul az egyensúly. A hiányzó fog helyén a csontállományt nem éri megfelelő mértékű terhelés, aminek következtében a csontállomány sorvadni kezd. A csontsorvadás ezen formája rendkívül fontos szempont a fogpótlásoknál, ahol a hiányzó fogak pótlásával visszaállítható a csontterhelés. A csontsorvadás foghiány esetében nagy eséllyel kialakulhat megfelelő kezelés nélkül.
Ezzel párhuzamosan, a tartósan elhanyagolt fogágybetegség - például a parodontitis - is vezethet csontsorvadás kialakulásához. Ilyen esetekben a gyulladás eléri a csontszövetet, amely így bomlásnak indul. Ennek megelőzése érdekében kiemelten fontos a szájhigiéniára való odafigyelés és a rendszeres fogászati ellenőrzések.

A csontsorvadás foghiány esetében milyen következményekkel jár?

A csontsorvadás veszélyes állapot, mely számos következménnyel jár. A csontvesztés eredményeként a meglévő fogak kimozdulhatnak, súlyos esetben pedig akár elveszthetjük őket. Továbbá, ha a csontállomány nem rendelkezik megfelelő vastagsággal vagy sűrűséggel, a fogbeültetés - mely a hiányzó fogak pótlására szolgál - nem végezhető el. Ezek a tényezők különösen fontossá teszik a csontsorvadás kialakulásának megelőzését. Foghiány esetében a Móricz Dental Fogászaton hatékony, fájdalommentes kezelésekkel várjuk! Előzze meg a csontsorvadás foghiány esetében kialakuló káros következményeket! 

A csontsorvadás foghiány esetében hogyan alakul ki, hogyan előzhető meg?

A csontsorvadás kialakulását több esetben is elkerülhetjük, ha időben felismerjük és kezeljük a fogászati problémákat. Az időben észlelt és kezelt fogszuvasodás, fogínyvérzés megakadályozza a súlyosabb szövődményeket. A szájüregi betegségek megelőzésében a rendszeres, évente legalább kétszeri fogászati szűrővizsgálatok kiemelt szerepet játszanak. Az ellenőrzéseken a fogorvosok időben felfedezhetik a kezdeti stádiumban lévő betegségeket, így azokat még könnyebben és gyorsabban lehet kezelni. Jelentkezzen be a Móricz Dental szakszerű kivizsgálására! A legmodernebb diagnosztikai eszközöket alkalmazzuk annak érdekében, hogy a legapróbb elváltozásokat is észrevegyük, és idejében kezeljük! Ide kattintva jelentkezhet be! 

A csontsorvadás foghiány esetében hogyan kezelhető?

Amennyiben már kialakult a csontsorvadás, fontos megemlíteni, hogy a kezelés nem egyszerű folyamat, hanem egy több lépésből álló, hosszabb távú terápia, melyet a Móricz Dental Fogászaton személyre szabottan alakítunk ki minden páciensünk számára, a diagnosztikát követően. 

A csontsorvadás foghiány esetében az alábbi lépésekkel kezelhető:

  1. Digitális diagnosztikai eszközök (panoráma röntgenfelvétel és 3D CT): ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a csontsorvadás okainak felkutatására. Segítségükkel a szájsebészek részletes képet kaphatnak a páciens állapotáról, amely alapján hosszú távú, személyre szabott kezelési tervet dolgozhatnak ki.
  2. Dentálhigiéniai kezelés: az egészséges szájhigiénia elengedhetetlen a csontsorvadás megfelelő kezeléséhez. A dentálhigiéniai kezelés során a fogorvos vagy dentálhigiénikus speciális eszközökkel távolítja el a fogakról és a fogínyről a lepedéket és a fogkövet, melyek hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához és fenntartásához.
  3. Irányított biofilm terápia (GBT): GBT egy speciális technika, melynek során a fogorvos vagy a dentálhigiénikus szisztematikusan eltávolítja a szájüregben található káros biofilmet, azaz baktériumközösségeket. Ez a kezelés segít csökkenteni a gyulladásokat és kontroll alatt tartani a szájüregben lévő baktériumokat.
  4. Kürettálás (zárt vagy nyitott): a kürettálás során a fogorvos eltávolítja a fogíny alatti lerakódásokat. Ez segít csökkenteni a gyulladást és elősegíti a fogágy helyreállítását. Zárt kürettálás során a fogorvos a fogínyt nem vágja fel, míg a nyitott kürettálás esetén a beavatkozás során a fogíny felvágásra kerül.
  5. Teljes szájfertőtlenítés: a teljes szájfertőtlenítés egy olyan eljárás, melynek során a fogorvos a teljes szájüreget fertőtleníti, így csökkentve a szájban lévő baktériumok számát. Ezt az eljárást gyakran alkalmazzák a csontsorvadás kezelésében, mivel a kezelés célja az összes kórokozó eltávolítása a szájüregből.

Mi a kapcsolat a csontsorvadás és az implantátum beültetés között?

A csontsorvadás, azaz a csontállomány csökkenése, jelentős kihívásokat jelent a fogászati implantátumok beültetése esetén. Az implantátumokat közvetlenül a csontba helyezik, így annak egészséges és elegendő mennyiségben való jelenléte létfontosságú a sikerhez. 
Ezért ha a csontsorvadás már kialakult, szükséges lehet a csontpótlás a beültetés előtt, hogy biztosítsa a megfelelő csontminőség és -mennyiség meglétét. Ez különösen fontos az implantátum hosszú távú stabilitása és a kezelés sikeressége szempontjából.

Csontsorvadás foghiány esetében: lehetséges az implantátum beültetése?

Az implantátumok azért olyan hatékonyak, mert közvetlenül a csontba helyezik őket, ezáltal biztosítva a fogak stabilitását és természetes megjelenését. Azonban a csontsorvadás miatt csökken a csont vastagsága és sűrűsége, amely megnehezíti az implantátum megfelelő rögzítését. Továbbá, ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csont, az implantátum stabilitása is veszélybe kerül, ami a beültetés kudarcához vezethet. Ezen túlmenően, a csont hiánya hozzájárulhat az implantátum körüli gyulladás kialakulásához, amely további csontvesztést okozhat.

Csontsorvadás foghiány esetében: így lehetséges az implantátum beültetése

Ha a csontsorvadás már kialakult, a csontpótlás lehet a legjobb opció az implantátum beültetés előtt. A csontpótlás során a fogorvos csontot vagy csontpótló anyagot helyez el a területen, hogy növelje a csontállomány mennyiségét és minőségét.

A csontpótlás lehet:

  • autograft (a beteg saját csontjából),
  • allograft (donor csont),
  • xenograft (állati csont) vagy
  • szintetikus anyag.

A csontpótlás után a területnek időre van szüksége a gyógyuláshoz, mielőtt az implantátum beültetése megtörténhet.

Csontsorvadás foghiány esetében: Hatékony kezelés a Móricz Dental Fogászaton

A csontsorvadás komoly kihívást jelent az implantátum beültetésekor. Az elegendő mennyiségű és minőségű csont létfontosságú az implantátum stabilitásához és a kezelés sikerességéhez. A csontpótlás segíthet a csontállomány növelésében a beültetés előtt, míg az idejében történő fogpótlás és a megfelelő szájhigiénia megelőzheti a csontsorvadás kialakulását. Ha foghiányban szenved, vagy csontsorvadás jeleit észleli, keresse fel a Móricz Dental Fogászatot, hogy megvitassuk a legjobb kezelési lehetőségeket az Ön számára! Hatékony fogászati kezelésekkel, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal, és egyénre szabott kezelési tervvel várjuk! A csontsorvadás foghiány esetén nagy kihívást jelent a legtöbb fogorvosnak, de mi nem ismerünk lehetetlent! Minden problémára megtaláljuk a legjobb megoldást! Hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki online űrlapunkat és kérjen időpontot!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták