Fogkő jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Fogkő


Fogkő: A fogakon megkeményedett lepedék. A fogkő az íny vonalán és az íny alatt is kialakulhat, és károsíthatja a fogakat és az ínyt. A fogkő kialakulása számos klinikai tünettel jár, többek között rossz lehelet, visszahúzódó íny és krónikusan gyulladt íny. A fogmosással és fogselyemmel eltávolítható a lepedék, amelyből a fogkő képződik; azonban a fogkő, ha már kialakult, túl kemény (szilárdan rögzült) ahhoz, hogy fogkefével eltávolítható legyen. A fogkő felhalmozódása ultrahangos eszközökkel vagy fogászati kézi eszközökkel (például parodontális csiszolóval) távolítható el.

A fogkő jellemzői

Mit nevezünk plakknak?

A plakk a fogak felszínén képződő, tapadós és láthatatlan biofilmréteg. Ez a réteg a szájüregben található baktériumokból, ételmaradékokból és nyálból áll. Amikor az ételmaradékok és a baktériumok összekeverednek a szájban, egy ragacsos, láthatatlan plakk réteg keletkezik a fogakon. A plakk főleg a fogak közötti területeken, a fogak és az íny találkozásánál (fogínyvonal) és a fogak egyéb nehezen hozzáférhető helyein halmozódik fel. Ha a plakkot nem távolítják el rendszeresen, akkor keményebb lerakódássá alakulhat át, amit fogkőnek vagy dentaliszkálnak nevezünk.

A fogkő képződés megelőzése

A fogkő megelőzése érdekében fontos rendszeresen és megfelelően fogat mosni, legalább naponta kétszer. A megfelelő fogmosási technika alkalmazása, valamint a fogselyem vagy más fogköztisztító eszközök használata segít csökkenteni a plakk és a fogkő képződését. Emellett ajánlott rendszeresen fogorvoshoz járni, hogy ellenőrizzék a fogak egészségét, és szükség esetén eltávolítsák a fogkőt. A fogkő eltávolítása fontos a fogak és az íny egészsége szempontjából. A fogorvos vagy dentalhigiénikus speciális eszközöket használ, például szikéket, kaparókat vagy ultrahangos berendezéseket, hogy eltávolítsa a fogkövet a fogakról. Az eltávolítási folyamat némi kellemetlenséget okozhat, de általában nem fájdalmas.

Összefoglalva, a fogkő olyan kemény lerakódás, amely a fogakon képződik a plakkból. Fontos rendszeresen fogat mosni, fogköztisztító eszközöket használni és fogorvoshoz járni, hogy megelőzzük a fogkő képződését és fenntartsuk a fogak és az íny egészségét.