Dentálhigiénia, fogkozmetika | Móricz Dental Fogászat

Dentálhigiénia, fogkozmetika bővebben

A dentálhigiéniai kezelések segítik a szájüreg tisztaságát, a fertőzések megelőzését. Ilyen pl.: fogkőeltávolítás, fogtisztítás, íny- és tasakkezelés.

Ha Ön is tapasztalata az alábbi tünetek valamelyikét, feltétlenül keressen fel bennünket!

 • Rossz lehelet
 • Lerakódások, elszíneződések a fog tövében (különösen belül)
 • Fogínyvérzés (különösen fogmosáskor)
 • Fogágy-gyulladás, ínygyulladás, érzékeny íny
 • Ínysorvadás
 • Kilazult fogak
 • Fogpótlás okozta irritáció

Szabaduljon meg fájdalommentesen a fogkőtől és a lerakódásoktól dentálhigiéniai kezelések segítségével, még mielőtt nagyobb bajt okozna!

Ultrahangos fogkő-eltávolítás | Fájdalomtól mentesen

A fogkő eltávolítás során az ultrahangos készülék leválasztja a fogfelszínről a lerakódott lepedéket, elszíneződéseket és fogkövet, miközben vízzel mossa, hűti a fogakat. A fogkőképződés mennyisége egyénileg eltérő, ezért az orvosaink által javasolt időközönként célszerű megismételni a kezelést. A fogkő eltávolítás általában félévenként időszerű, így egybeesik az egyébként is szükséges féléves fogászati kontroll időpontjával.

Fogkő eltávolítás ultrahanggal

 

Dentálhigiénia | Fogtisztítás, polírozás

A fogtisztítással és polírozással teremtjük meg a megfelelő szájhigiénia alapjait. Teljesen sima, tiszta fogfelszínen fogkő nem képződik, így a helyes fogápolási szokások kialakításával és betartásával meggátolhatjuk a fogkövek ismételt felrakódását.

 

Intraorális homokfúvás | a legmakacsabb szennyeződések ellen

Az ízesített tisztító por a fogfelszín károsítása nélkül távolítja el a legmakacsabb szennyeződéseket, foglepedéket. Kiegészítő kezelése lehet a fogkőeltávolításnak, de alkalmas barázdazárás és fogfehérítés előtti tisztításra is.

 

Szájhigiéniai kezelés | Íny-és tasakkezelés a befejező fázis

A dentálhigiénia kezelés befejező fázisában fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő oldatokkal ecseteljük az ínyt s a megtisztított tasakokat.

Dentálhigiénia Budapest

 

Fogászati centrum | Szájhigiéniás tanácsadás

A fogászati kezelések mindegyike rendezett íny állapotok jelenlétét tételezi fel. A legkisebb ínygyulladás is veszélyezteti és kudarcra ítélheti a precíz fogászati beavatkozásokat. Emellett egészség-és fogkárosító hatása is van (pl. gócbetegségek, koraszülés, szívbetegségek, fogágybetegség).
Ezért a komplett professzionális fogtisztítással helyreállított szájhigiénia megőrzése fontos feladat. A dentálhigiénia körébe tartozó kezelések nemcsak a fogak tisztaságáról gondoskodnak, hanem a teljes szájflóra egészségéről. Emellett a rendelőnkben dolgozó dentálhigiénikusok fog-és szájápolási tanácsadással is segítenek. Felhívják pácienseink figyelmét a kritikus területek tisztítására és bemutatják, elmagyarázzák a professzionális szájhigiénia módszereit, eszközeit (pl. fogselyem, fogköztisztító kefe, elektromos fogkefe, szájzuhany, plakkfestő tabletta).

 

Fogorvosi klinika | Fogékszer

A fogékszer különbözőszínben, méretben, formában választható kis csiszolt kristály, drágakő, amelyet speciális ragasztási technikával rögzítünk a fogak felszínére. A felhelyezés során a fogak anyaga NEM sérül. Eltávolítása könnyen, a fogzománc sérülése nélkül megoldható.

 

Fogászat centrum | Fogfehérítés

Megjelenésünket, ápoltságunkat nagymértékben meghatározza arcunk és befolyásolja mosolyunk. A jó megjelenés fontos része a mosoly mögött rejlő fogsorunk. Az egészséges fogazat egyrészt ép, vagy esztétikusan helyreállított fogakat jelent, másrészt napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a fiatalos külsőt kölcsönző hófehér fogak.
Az USA-ban már több évtizede alkalmazzák sikeresen a különféle fogfehérítési eljárásokat. Az utóbbi években, hazánkban is megnövekedett az igény a világosabb fogak és ez által egy szebb mosoly iránt, amelyek hozzásegíthetnek minket, hogy magabiztosabbá váljunk társas és társadalmi kapcsolatainkban.

 

Fogfehérítés | a vonzó mosolyért

Nemrégiben látott napvilágot egy kutatás eredménye, mely arról számol be, hogy hófehér fogakkal ugyanazt a személyt intelligensebbnek, vonzóbbnak, sikeresebbnek ítélik az emberek!

 

Csillogó mosoly | kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatban

Akik még nem szánták rá magukat a fogfehérítésre, valószínűleg a következő kérdések megválaszolása után, már nem fognak tovább kétkedni.

1. Ez a speciális fogfehérítő kezelés alkalmas a fogaimra?

Szinte mindenki, aki fehérebb fogakat szeretne alkalmas erre a kezelésre és remek eredményeket érhetünk el! A cigarettázás, a kávé-, teafogyasztás okozta elszíneződések egész egyszerűen eltűnnek. Még azok a makacs elszíneződések is kezelhetőek a Beyond fogfehérítés segítségével, amelyek antibiotikumok és egy gyógyszerek szedésének mellékhatásaként keletkeztek.

2. Meddig maradnak a fogaim fehérek a fogfehérítés után?

Ez mindenkinél más és más, hiszen függ a páciens étrendjétől, de a hatás átlagosan két-három évig tart.

3. Meddig tart a fogfehérítő kezelés?

Kevesebb, mint egy óra alatt eltűnnek az évek során keletkezett elszíneződések. Tehát az egész fogfehérítés nem tart tovább. mint egy látogatás a fodrásznál, vagy manikűrösnél.

4. Mennyire lehetnek fehérek a fogaim?

Kutatások azt igazolják, hogy már egy fogfehérítés után is akár 5-14 árnyalatot fehéredhetnek a fogak a VITA színskála szerint. A fogfehéredés mértéke –persze- mindig az elszíneződéstől függ. A sötétebb fogak általában jobban reagálnak, és látványosabb az eredmény, mint a világosabb fogszínek esetében.

5. Miben különbözik a Beyond fogfehérítés más módszerektől?

A Beyond fogfehérítési technika a fogakat közvetlenül fehéríti és nincsenek mellékhatásai. Biztonságos eljárás, nem károsítja a fogakat és a legjobb eredményre vezet.

6. Mennyire biztonságos tulajdonképpen a Beyond fogfehérítési kezelés?

A rendkívüli Beyond-hidegfény fogfehérítési kezelés abszolút biztonságos. Miután a Beyond egy úgynevezett hideg fény-nyalábot használ, mely alacsony hőfokú, nem károsodnak a fogidegek. Ehhez jön még, hogy a fogfehérítő zselé vízbázisú, ezért nem károsítja a fogat vagy a fogzománcot, valamint egyáltalán nem érintkezik a fogínnyel.

7. Mit kell tenni közvetlenül a fogfehérítést követően?

A fogfehérítési kezelést követő első 48 órában kerülje a dohányzást és a kávé, vagy tea, cola, vörösbor, vagy más sötéten színező italok vagy ételek fogyasztását. Szintén nem ajánlott színes szájvíz vagy fogkrém használata.

 

A fogkő | a fogkő és lehetséges szövődményei

A fogkő nem csak esztétikailag nyújt zavaró látványt, hanem súlyos fogágy-betegségek melegágya is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra a megfelelő dentálhigiénia kezeléssel, akkor az íny idővel visszahúzódik, és ez ínysorvadáshoz vezet.
Magyarországon a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő, hiányos szájápolási szokások és a fogászati ellenőrző vizsgálatok elmulasztása miatt a fogszuvasodás és a fogágy-betegségek egyre több embert érintenek. Arról nem is beszélve, hogy az életkor előrehaladtával rohamosan nő az eltávolított fogak száma.
Nemzetközi és hazai kutatások, bebizonyították, hogy a fogak felszínén képződő lepedék, és a fogkő tehetőek a leginkább felelőssé a fogíny gyulladása és sorvadása, a fogágy-betegségek kialakulásáért.

 

Mi is az a fogkő? | Hogyan jön létre a fogkő?

A fogkő mindannyiunk szájában megtalálható. Étkezés során a fogak, felszínén kialakul egy vékony, színtelen, szabad szemmel éppen hogy látható úgynevezett plakkréteg. A plakkréteg nagyja feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő melegágya a baktériumoknak. A plakk idővel a nyálban jelenlévő ásványi anyagok - kalcium, foszfát - hatására egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkot nevezzük fogkőnek.

 

Fogkő | Kialakulásának helyei

A fogkő kialakulhat az íny alatt és az íny fölött is, főleg azokon a fogfelszíneken, melyek a nyálmirigyek kivezető nyílásához közel helyezkednek el. Így elsősorban a felső-oldalsó fogak - a kis és nagyörlők - külső, valamint az alsó-elülső frontfogak - metszők és szemfogak - belső, nyelv felőli felszínén.

Fogkő következményei

 

A fogkő kialakulása | következményei

A fogkő nem csak esztétikailag csúnya látvány, súlyos fogágy-betegségek kialakulásáért is felelős lehet. Ínygyulladást okoz, az íny elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé,duzzadttá válik, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezd. Az ínygyulladást rendszerint kellemetlen szájszag is kíséri.
Ha a fogkő nincs időben eltávolítva, folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, ennek következtében az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad.
A gyulladás a foggyökerek mentén fokozatosan átterjed az állkapocs-csontokra, ettől fogak meglazulnak, mozogni kezdenek, kopogtatásra, hidegre, melegre érzékenyekké válnak. Súlyos esetben a fog(ak) elvesztésére is sor kerülhet.

 

Fogkő, fogágy betegségek | Megelőzés és fogkőeltávolítás

A napi rendszeres és alapos, lefekvés előtt és az étkezéseket követően végzett, fogmosással, valamint speciális jó minőségű fogkrém használatával a fogkőképződés mérsékelhető.
Ha mégis kialakult a fogkő, fontos, hogy azt minél hamarabb, rendszeresen - évente legalább alkalommal - szedessük le! Ha az íny és a csont is tönkremegy, azon már nem lehet segíteni.

 

FOGÁPOLÁS A CSILLOGÓ FOGAKÉRT

A ragyogó mosolyhoz vezető út 8 tippje

 • Jó minőségű fogkefe
 • Megfelelő fogápolási termékek
 • Fogselyem
 • Szájzuhany
 • Fluorid gél
 • Ínybalzsam
 • Szájöblítés
 • Minimum 6 havonta fogorvosi kontroll

Egészséges mosoly

A jó minőségű fogkefe feje keskeny és rugalmas, hogy a fogak között lévő legkisebb részek is könnyen elérhetőek legyenek. A jó fogkefe műanyag sörtéinek végei lekerekítettek.

A megfelelő fogápolási termékek egyrészről kíméletesen eltávolítják a lepedéket, másrészt a napi rendszeres használattól fogai ragyogóan fehérek fehérek lesznek.

A fogselyem mindennapos használatával azokat a helyeket is elérhetjük fogaink között ahova a fogkefe nem ér el.
A szájzuhany segítségével ugyanúgy, mint a fogselyem használata során a fogak közt megbúvó szennyeződéseket távolíthatjuk el.

Fluorid tartalmú gélekkel hetente egy alkalommal javasolt áttisztítani a fogakat. Ez elsősorban a túl érzékeny fogak, fognyak ápolására használatos.

Ehhez kiegészítésképpen érdemes használni az ínybalzsamot, mely az íny erősítésére szolgál amellett, hogy a vérkeringést is serkenti.

Az antibakteriális szájöblítés fontos kiegészítője a napi rendszeres fogápolásnak. Megelőzi a fogbántalmakat és a lepedékképződés ellen is védelmet nyújt.

A rendszeres – legalább félévenkénti – fogorvosi ellenőrzés és a megfelelő dentálhigiénia nagyon fontos a megelőzés érdekében. Az alapos fogtisztítás és fogkő eltávolítás elengedhetetlen fogai épségének megtartása érdekében.

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták