Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

Nézzük meg részletesebben ezeket a tényezőket:

 • Cukorban gazdag étrend: a modern táplálkozás egyik legnagyobb kihívása a magas cukortartalmú ételek és italok túlzott fogyasztása. Amikor a gyermek cukros ételeket és italokat fogyaszt, a szájban lévő baktériumok ezt a cukrot savvá alakítják át. Ez a sav közvetlenül támadja meg a fogzománcot, ami először enyhe felületi károsodást okoz, amely azonban idővel mélyrehatóvá válhat, lyukas fogakat eredményezve. Ez a folyamat különösen gyorsan zajlik, ha a gyermek gyakran nasizik, mivel ez folyamatos táplálékot biztosít a baktériumok számára.
 • Elégtelen szájhigiénia: a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen a fogszuvasodás megelőzésében. Ha a gyermek nem mos rendszeresen és alaposan fogat, a lepedék – egy ragadós, színtelen film, amely baktériumokat tartalmaz – felhalmozódik a fogakon és az íny mentén. Ez a lepedék savat termel, ami károsítja a fogzománcot és elősegíti a lyukas fogak kialakulását. A rendszeres fogmosás fluoridos fogkrémmel segít megelőzni a lepedék felhalmozódását és a fogszuvasodást.
 • Genetika: bár a fogszuvasodás gyakran az életmód és a szájhigiénia következménye, nem szabad alábecsülni a genetika szerepét sem. Néhány gyermek genetikailag hajlamosabb lehet a fogszuvasodásra, függetlenül attól, milyen alaposan gondoskodnak foguk egészségéről. Ez magában foglalhatja a fogzománc minőségét, a nyál összetételét, és hogy mennyire ellenállóak a fogak a savas támadásokkal szemben.
 • A víz fluoridtartalma: a fluorid kulcsfontosságú szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, mivel segít megerősíteni a fogzománcot, és ellenállóbbá teszi a savak ellen. Azonban azokban a régiókban, ahol a csapvíz fluoridtartalma alacsony, vagy ahol a családok tisztított vagy palackozott vizet fogyasztanak, amely nem tartalmaz fluoridot, megnövekedhet a fogszuvasodás kockázata. Ezért fontos, hogy a gyermek fogorvossal konzultáljon a megfelelő fluoridbevitel biztosítása érdekében.

Mindezek a tényezők összességében határozzák meg a gyermekkori lyukas fogak kialakulásának kockázatát. A megelőzés érdekében fontos egy egészséges étrend, a rendszeres és alapos szájhigiénia, valamint a rendszeres fogorvosi ellenőrzések. 

Lyukas fog gyereknél – hogyan előzzük meg?

A lyukas fogak megelőzése kulcsfontosságú a gyermekkori egészséges mosoly fenntartásában. Ezek a lehetőségek állnak a rendelkezésükre a lyukas fog megelőzésére a gyereknél:

Rendszeres fogmosás: A helyes szájhigiénia alapja a rendszeres fogmosás. Tanítsuk meg gyerekünknek a helyes fogmosási technikákat már korai életkorban:

 • Fogmosási technika: használjunk puha sörtéjű fogkefét és fluoridos fogkrémet. A fogkefét enyhe szögben kell tartani a fogakhoz és az ínyhez, körkörös mozdulatokkal tisztítva a fogakat és az íny szélét.
 • Időtartam: ellenőrizzük, hogy gyermekünk legalább két percig mos fogat reggel és este. Használjunk homokórát vagy időzítőt, hogy segítsünk nekik betartani az időtartamot.
 • Rendszeresség: A fogmosásnak legalább naponta kétszer kell megtörténnie, hogy csökkentsük a lepedék felhalmozódását és a savas károsodást.

Cukorbevitel csökkentése: a magas cukortartalmú ételek és italok korlátozása létfontosságú a fogszuvasodás megelőzésében:

 • Táplálkozás: vezessünk be egy kiegyensúlyozott étrendet, amely sok friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű terméket tartalmaz. Ezek az élelmiszerek kevésbé hajlamosítanak a fogszuvasodásra, és segítik az általános egészséget is.
 • Nasik: ösztönözzük gyerekünket az egészséges nasik, mint a zöldségek, sajtok és nyers gyümölcsök fogyasztására. Ezek nem csak egészségesebbek, de segíthetnek a fogak tisztításában is a rágás során.
 • Italok: kerüljük a cukros italokat, mint a szénsavas üdítők és gyümölcslevek, és helyettük ajánljunk vizet vagy tejet.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés: a rendszeres fogorvosi ellenőrzések lehetővé teszik a korai problémák felismerését és kezelését:

 • Korai látogatások: a fogorvosi látogatásoknak már a gyermek első életévében meg kell kezdődni, amikor az első fogak megjelennek. Ez segít megalapozni a jó szokásokat és csökkenti a félelmet a fogorvostól
 • Szűrővizsgálatok: a rendszeres szűrővizsgálatok segítenek azonosítani a lehetséges problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának. Ezek magukban foglalhatják a fogszuvasodást, az ínyproblémákat és a helytelen harapást.
 • Megelőző kezelések: a fogorvos fluoridos lakkozást vagy ecsetelő kezelést is ajánlhat, amelyek további védelmet nyújtanak a fogszuvasodás ellen.

Lyukas fog gyereknél –  ha már megtörtént a baj

Amikor a gyereknél lyukas fogak alakulnak ki, az azonnali és megfelelő kezelés kulcsfontosságú annak érdekében, hogy megakadályozzuk a probléma további súlyosbodását és megőrizzük a fogak egészségét. A modern fogászat számos hatékony kezelési lehetőséget kínál a lyukas fogak kezelésére, amelyek közül a leggyakoribbak a következők:
Tömések: a fogtömés alapvető kezelési forma a lyukas fogak esetén. A kezelési folyamat a következő lépésekből áll:

 • Szuvas részek eltávolítása: először a fogorvos eltávolítja a fogszuvasodás által érintett részeket, hogy megakadályozza a további szövetkárosodást.
 • Fog előkészítése: miután a szuvas részeket eltávolítottuk, a fogorvos megtisztítja a kezelendő területet, hogy az mentes legyen a baktériumoktól és a lehetséges fertőzésektől.
 • Tömés: ezután a tiszta, előkészített területet speciális tömőanyaggal töltik ki, ami helyreállítja a fog szerkezetét és funkcióját. A tömőanyag lehet kompozit, vagy porcelán, attól függően, hogy melyik a legmegfelelőbb az adott helyzetben.
 • A tömések nem csak helyreállítják a fog szerkezetét, de segítenek megakadályozni a további szuvasodást is, mivel lezárják a baktériumok bejutásának útjait.

Fogzománc-erősítés: a fogzománc erősítése a fogszuvasodás megelőzésének egy másik fontos módszere, különösen a korai szakaszban vagy a lyukas fogak kezelése után. Ez a kezelési forma általában a következőket foglalja magában:

 • Fluoridos kezelések: a fogorvos speciális fluorid alapú kezeléseket alkalmazhat, amelyek közvetlenül a fogak felületére kerülnek. A fluorid segít megerősíteni a fogzománcot, növelve annak ellenálló képességét a savas támadásokkal szemben.
 • Otthoni fluorid alkalmazása: ezen kívül otthoni fluoridos öblítők vagy fogkrémek használatát is javasolhatják, hogy folyamatosan támogassák a fogzománc erősítését.

A fogzománc-erősítő kezelések célja, hogy csökkentsék a további szuvasodás kockázatát és védjék a fogakat a károsodástól. Ezek a kezelések különösen fontosak lehetnek gyermekkorban, amikor a fogak még fejlődésben vannak, és esetleg érzékenyebbek a szuvasodásra.

Lyukas fog gyereknél – a legjobb, amit tehet

Biztosítsa gyermeke számára a legjobb fogászati egészségügyi gondozást a Móricz Dental fogászati rendelőben, ahol különös figyelmet fordítunk a "lyukas fog gyereknél" problémára. Szakértő csapatunk a legmodernebb technológiákat és gyengéd kezelési módszereket alkalmazva gondoskodik arról, hogy gyermeke kezelése kényelmes és stresszmentes legyen. 
Ne hagyja, hogy a lyukas fogak árnyékolják be gyermeke mosolyát! Foglaljon időpontot a Móricz Dentalba és tegye meg az első lépést gyermeke egészséges, ragyogó mosolya felé. Várjuk szeretettel a kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy együtt gondoskodhassunk családja fogainak egészségéről.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták