Lepedék jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Lepedék


Lepedék: A foglepedék mikroorganizmusokból (főként baktériumokból) álló réteg, amely a szájban lévő felületeken növekszik. Eleinte ragacsos, színtelen lerakódás, de amikor fogkövet képez, gyakran barna vagy halványsárga színű. Általában a fogak között, a fogak elülső részén, a fogak mögött, a rágófelületeken, az ínyvonal mentén vagy az ínynyaki szegélyek alatt található. A foglepedéket mikrobiális lepedéknek, szájüregi biohártyának, fogászati biofilmnek, fogászati lepedék biofilmnek vagy bakteriális lepedék biofilmnek is nevezik. A bakteriális lepedék a fogszuvasodás és az ínybetegségek egyik fő oka.

A lepedék következményei

A lepedék ragadós, láthatatlan film, amely baktériumokból, nyálból és ételmaradványokból áll. Ha nem távolítják el időben, a lepedék megkeményedik és fogkővé alakulhat, ami még nehezebben távolítható el.

A fogon található lepedék számos negatív hatást gyakorolhat a fogakra és az ínyekre. Először is, a baktériumok a lepedékben savakat termelnek, amelyek károsíthatják a fogzománcot és fogszuvasodást okozhatnak. A lepedék hosszú távon ínygyulladáshoz vezethet, ami fogínybetegségekhez, például fogínyvérzéshez és fogágybetegségekhez vezethet.

Hogyan előzhetjük meg a lepedék káros hatásait?

A lepedék elleni legjobb védekezés a megfelelő szájhigiénia. Fontos, hogy rendszeresen és alaposan mossuk meg fogainkat legalább kétszer naponta fogkefével és fluoridos fogkrémmel. A fogköztisztítás is kulcsfontosságú, tehát használhatunk fogköztisztító eszközöket, például fogköztisztító kefét vagy fogselymet. Emellett fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és fogtisztítás, amely segít eltávolítani a lerakódott lepedéket és fogkövet.

 

Összefoglalva, a lepedék olyan plakk, amely a fogakon képződik, és számos fogászati problémát okozhat. A megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogmosás és fogorvosi ellenőrzés segít megelőzni és kezelni a fog lepedékét, és így fenntartani a fogak egészségét és szépségét.