Kompozit jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Kompozit


Kompozit: Szintetikus gyantákból készült fogászati cementek. A kompozit több komponensből áll, általában egy műgyanta alapú anyagból és üvegszál erősítőből. A szintetikus gyanták azért fejlődtek ki restaurációs anyagként, mert oldhatatlanok, jó fogszerű megjelenésűek, nem érzékenyek a dehidratációra, könnyen kezelhetők és meglehetősen olcsók.

A kompozit tömés előnye

A kompozit előnye, hogy természetes kinézetű és színű, így lehetővé teszi a fogak harmonikus helyreállítását anélkül, hogy feltűnő lenne a kezelt terület. Ezért gyakran alkalmazzák a fogak restaurálására, mint például a fogszuvasodás, a törött vagy repedt fogak helyreállítása, valamint az elszíneződött vagy kisebb esztétikai hibákkal rendelkező fogak javítása.

Számos tanulmány hasonlította össze a műgyanta alapú kompozit fogpótlások élettartamát az ezüst-higany amalgám fogpótlások élettartamával. A fogorvos szakértelmétől, a páciens jellemzőitől, valamint a károsodás típusától és helyétől függően a kompozit helyreállítások élettartama hasonló lehet az amalgám helyreállításokéhoz. Az amalgámhoz képest a műgyanta alapú kompozit fogpótlások megjelenése sokkal jobb.

A kezelés menete

A kompozit kezelése viszonylag egyszerű és kevésbé invazív, mint például a fogbeültetés vagy a fogpótlás. A fogorvos először megtisztítja a kezelt területet, majd a kompozit anyagot rétegenként felviszi a fogra, közben speciális lámpával megkeményíti. Ezután a fogorvos finomítja és polírozza a felületet, hogy természetes megjelenést érjen el.

Fontos megemlíteni, hogy a kompozit kevésbé ellenálló az eredeti foghoz képest, így hosszabb távon időnként felújításra lehet szükség. Azonban az esztétikai előnyök miatt sokan választják ezt az anyagot.

Összességében a fogászati kompozit egy népszerű és hatékony megoldás a fogak helyreállítására és esztétikai javítására. Megfelelő kezeléssel és gondozással hosszú távon is szép és egészséges mosolyt biztosíthat.