Kofferdam jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Kofferdam


Kofferdam: Vékony latex vagy nitril lap, amelyet a fogászatban használnak a műtéti terület (egy vagy több fog) elkülönítésére a száj többi részétől. Endodontia (gyökérkezelésnél), rögzített fogpótlásoknál (héjak, koronák), fogpótlásoknál használják. A kofferdam fő funkciója az izolálás (azaz megakadályozza, hogy a nyál vagy a vér zavarja a fogászati munkát). Ezeknek a biológiai folyadékoknak a beavatkozása a gyökércsatornák számára a szájüregi mikroorganizmusok fertőzését okozhatja, vagy befolyásolhatja a restauráció minőségét. A kofferdam használata megakadályozza továbbá a fogorvosi munka során használt oldatok és anyagok belégzésének kockázatát. A kofferdamot a különálló fog vagy fogcsoport fölött speciális bilincsek segítségével rögzítik. Ez szárazon tartja a fogat és védi a mikroorganizmusoktól.

A kofferdam előnyei

A kofferdam célja, hogy elszigetelje a kezelendő fogat a szájüreg többi részétől, ezáltal megkönnyítve a fogorvos munkáját és javítva a kezelés eredményességét. A kofferdam egy vékony, rugalmas latex vagy latexmentes anyagból készült gumilemez, amelyet egy keret segítségével helyeznek a fog köré. A keret lehet fém vagy műanyag, és tartalmazza a kofferdam rögzítéséhez szükséges rugós vagy fogazott fogókat. A fogászati kofferdamot általában előre kivágott méretekben lehet kapni, amelyek a fogakra illeszkednek, vagy egy univerzális méretben, amelyet a fogorvos a beteg szájának méreteihez igazít.

A fogászati kofferdam számos előnyt kínál mind a fogorvosoknak, mind a betegeknek:

A fogászati kofferdam biztonságosan és könnyen használható, és rendkívül fontos eszköz a modern fogorvoslásban. Mind a fogorvosok, mind a páciensek számára javítja a kezelés minőségét és hatékonyságát. Ezért a fogászati kofferdam gyakran alkalmazott eszköz a fogorvosi rendelőkben világszerte.