Endodontia jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Endodontia


Endodontia: A fog pulpájának vagy a fog középpontjának és a körülötte lévő szöveteknek a kezelését foglalja magában. Az endodontia a fogorvostudomány egy ága, amely a fogak belső részével, azaz a foggyökérrel foglalkozik. Az endodontia kezelések a fogak belső struktúrájának, például a pulpanak és a gyökérkörzetnek a kezelésére szolgálnak. Az endodontia magában foglalja a fogpulpa egy részének vagy egészének megőrzését egészséges állapotban, vagy a pulpa teljes eltávolítását visszafordíthatatlan betegség esetén. Ide tartoznak a visszafordíthatatlanul gyulladt és fertőzött pulpaszövetű fogak. Az endodontia nemcsak a fogpulpa jelenléte esetén végzett kezelést foglalja magában, hanem az olyan fogak megőrzését is, amelyek nem reagáltak a nem sebészi endodontiai kezelésre, vagy olyan fogak esetében, amelyeknél új elváltozások alakultak ki, pl. amikor gyökércsatorna-újrakezelésre vagy periradikuláris műtétre van szükség. 

A fogbélgyulladás tünetei

Az endodontia akkor lesz szükséges, ha a fog pulpa, vagyis a fogbél vagy a gyökércsúcs körüli szövetek gyulladása, fertőzése vagy sérülése miatt károsodás következik be. Ez általában fájdalommal, duzzanattal és érzékenységgel járhat. Az endodontia kezelések célja a fájdalom enyhítése, a fertőzés megszüntetése és a fog megmentése.

Endodontia kezelés

Az gyökérkezelés (endodontia) folyamata általában a következő lépésekből áll:

Az endodontia kezelések általában hatékonyak és biztonságosak. A megfelelően végzett endodontia kezelés után a fogak hosszú távon megtarthatók és egészségesek maradhatnak. Azonban fontos, hogy a beteg rendszeresen látogasson el fogorvosához ellenőrzésekre, és tartsa be a megfelelő szájhigiéniát, hogy megelőzze a további problémákat.

Az endodontia tehát egy fontos ágazata a fogorvostudománynak, amely segít megmenteni a fogakat olyan súlyos károsodások esetén, amelyek korábban fogvesztést eredményeztek volna. Ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal fogában, érdemes felkeresnie egy szakképzett endodontust (gyökérkezelő specialistát), aki megfelelő kezelést biztosít Önnek.