Tudnivalók a fogkő kialakulásával kapcsolatban I Móricz Dental Fogászat

A fogkő kialakulásának okai, következményei

A fogkő kialakulása gyakori probléma, ezért pedig kiemelten fontos fogászati kérdés, amely nagyban befolyásolhatja az egyének általános szájegészségét. A fogkő megkeményedett foglepedék, amely a fogak felszínén alakul ki. Mi okozza a fogkő kialkulását, mit lehet tenni ellene, és milyen problémákat okoz a nem kezelt fogkő? 

A fogkő kialakulásának okai, következményei

Fogkő kialakulása: mi az a fogkő?

A fogkő nem más, mint ásványosodott foglepedék, olyan állapot, amely a fogak épségét és esztétikai megjelenését is befolyásolja. A fogkő a fogíny alatt és kívül is megjelenhet, azonban a fogkő otthoni eltávolítása nem lehetséges, kizárólag szakszerű módszerekkel fogorvos, vagy dentálhigiénikus tudja eltávolítani! A fogkő kialakulásának következményeként fogínygyulladás, fogínyvérzés alakulhat ki – ezek megelőzése érdekében rendszeres fogászati ellenőrzés és eltávolítás ajánlott. A fogkő kialakulásának megértése segíthet a szájápolási rutin fejlesztésében, amelyek hatékonyan megelőzik ezt a problémát.

A fogkő két típusa:

A "Fogkő kialakulás" során két fő típust különböztetünk meg: a szupragingivális és a szubgingivális fogkövet.

 1. A szupragingivális fogkő az ínyen kívül, fogíny feletti területen, gyakran a nyálmirigyek kivezető csatornáinak környékén alakul ki. Gyakran látható szabad szemmel és gyorsabban képződik, mint a másik típus, közepes erősséggel tapad a fogakhoz.
 2. Ezzel szemben a szubgingivális fogkő a fogíny alatt, a fogak gyökereinél, a fogtasakokban alakul ki, lassabban képződik és nehezebb eltávolítani, hiszen nagyon erősen tapad a fogakhoz. A Móricz Dental Fogászat modern eljárásainak, és szakértő fogorvosainak köszönhetően a szubgingivális fogköveket is hatékonyan el lehet távolítani!

A fogkő kialakulásának okai

Mindkét fogkő típus esetében a fogkő kialakulásának fő okát a foglepedékben kell keresni.  A fogkő kialakulása szempontjából ezért nagy kockázatot jelentenek a fogkefével nehezen elérhető helyek a fognyakakon. A fogkő kialakulásáról még azt is fontos tudni, hogy elősegíti a szájüregi baktériumok megtelepedését, ezáltal a fogínygyulladást, fogszuvasodást és kellemetlen leheletet okozhat. Nézzük a fogkő kialakulásának fő okait:

 • A foglepedék kialakulása: a foglepedék a szájban lévő baktériumokból, az elfogyasztott ételmaradványokból és nyálból álló filmréteg. Amennyiben a foglepedéket nem távolítjuk el időben, a nyál ásványi anyagai, beleértve a kalciumot és a foszfátot, lerakódnak rajta.
 • A foglepedék ásványosodása: az idő múlásával a foglepedék ásványosodik és megkeményedik, így alakul ki a fogkő. A fogkő otthoni módszerekkel nem távolítható el, ellentétben a lepedékkel, amit szájhigiéniai eszközökkel (fogkefe, fogselyem, fogköztisztító kefe) el lehet távolítani.
 • A fogkő további növekedése: ha a fogkövet nem távolítják el, tovább növekszik és a fogak felszínéhez tapad, amit csak a fogorvos képes eltávolítani.

Milyen jelei vannak a fogkő kialakulásának?

A fogkő kialakulásával érdemes fogorvoshoz vagy dentálhigiénikushoz fordulni ha, az alábbi tüneteket észleli! Ne feledje, a nem kezelt fogkő további fogászati problémákat okoz, valamint a fogak esztétikáját is nagymértékben rontja!

 • A fogkő kialakulására utalhat, ha elszíneződéseket tapasztal a fogakon
 • Ha tartós, kellemetlen szájszagot tapasztalunk
 • Ha a fogakon lerakódásokat látunk

Hogyan lehetséges a fogkő eltávolítása?

A Móricz Dental Fogászaton a legmodernebb eljárásokkal vesszük fel a harcot a fogkő kialakulása ellen! Fogorvosaink speciális orvosi eszközökkel, mint az ultrahangos eszköz vagy a fogkőkaparók, távolítják el a fogkövet. Ezt követően a fogak felületét fogászati homokfúvóval polírozzák. A fogkő eltávolításának korszerű módszere az irányított biofilm terápia.  Nézzük milyen módszerekkel lehetséges a fogkő kialakulásának kezelése!

Fogkő eltávolítás Irányított Biofilm Terápia alkalmazásával a Móricz Dental Fogászaton

A legújabb, innovatív megközelítés a fogászati plakk, vagyis biofilm kezelésére. Ez a technika a biofilm életciklusának megértésén és az azt követő célzott kezelésen alapul, és a megelőzést és minimálisan invazív beavatkozást helyezi előtérbe. Az irányított biofilm terápia lényege, hogy egyénre szabottan, a páciens igényeihez és állapotához mérten végeznek fogászati kezelést, a fogkő kialakulásának bizonyos szakaszában. A folyamat magában foglalja a biofilm láthatóvá tételét különleges festékkel, majd az eltávolítását alacsony frekvenciájú ultrahangos eszközökkel és speciális, finom szemcséjű porral, amely gyengéd, mégis hatékony tisztítást biztosít anélkül, hogy károsítaná a fogakat vagy az ínyt. Az Irányított Biofilm Terápia további előnye, hogy minimálisra csökkenti a kezelés során a páciens kényelmetlenségét, és biztonságos, hatékony módszert kínál a biofilm - és így a fogkő - elleni harcban. A technika célja, hogy megőrizze a fogak és íny egészségét, és megelőzze a fogínybetegségek és a szájüregi betegségek kialakulását. A Móricz Dental Fogászaton hatékony kezelésekkel, fájdalommentes eljárásokkal várjuk pácienseinket!

Ezt tehetjük a fogkő kialakulása ellen otthon

A fogkövet otthoni módszerekkel nem lehet eltávolítani, azonban a megfelelő otthoni szájhigiéniai rutin kialakításával megelőzhető a fogkő kialakulása. Nézzük pontosan milyen lépések szükségesek a fogkő kialakulásának otthoni megelőzéséhez:

 • Fogkefe és fogkrém használata: a fogak rendszeres tisztítása a megfelelő eszközökkel elengedhetetlen a fogkő kialakulásának megelőzéséhez. napi legalább 2-szer, alaposan, minden felületet érintve mosson fogat, a megfelelő fogmosási technikával! Amennyiben segítségre van szüksége, dentálhigiénikus kollégáink segítenek a megfelelő fogmosási módszertan elsajátításában.
 • Fogselyem és szájvíz használata: ezek az eszközök segítenek eltávolítani a nehezen elérhető helyeken lévő foglepedéket és a baktériumokat. A fogselyem a fogkefe sörtéivel nem elérhető fogak közét is megtisztítja, ami nagyban hozzájárul a fogkő kialakulásának megelőzéséhez.
 • Egészséges táplálkozás: a cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, valamint a száj pH-értékének szabályozása segíthet megelőzni a fogkő kialakulását.
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések: az orvosi vizsgálatokon való részvétel segíthet a fogkő időben történő azonosításában és eltávolításában. Félévenként jöjjön el fogászatunkra annak érdekében, hogy megelőzzük a komolyabb fogproblémák, esetleges fogvesztés kialakulását!

A fogkő kialakulása után csak a fogorvos tud segíteni!

A fogkő kialakulásának megelőzéséért sokat tehet Ön is, a megfelelő szájápolási rutinnal, azonban a kialakult fogkő eltávolítását csak fogorvos tudja elvégezni. Megértjük, hogy a fogkő kialakulásának megelőzése nem mindig könnyű, és néha az otthoni szájápolás nem elegendő. A Móricz Dental szakértő csapata rendkívül tapasztalt a fogkő eltávolításában, Ön a legjobb ellátásban fog nálunk részesülni. hatékony kezeléseink, teljesen fájdalommentesek! Fogorvosaink és dentálhigiénikusaink készen állnak arra, hogy segítsenek Önnek visszaszerezni fehér, ragyogó mosolyát, és a lehető legjobban gondoskodjanak fogai egészségéről. 
Foglaljon időpontot a Móricz Dentalba fogkő-eltávolításra vagy irányított biofilm terápiáa kezelésre egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták