Melyek a fogínygyulladás jelei? | Móricz Dental

Fogínygyulladás jele

Melyek a fogínygyulladás jelei? Így vehetjük észre! 

A fogínygyulladás jeleit sokan nem veszik észre, vagy nem tulajdonítanak nekik jelentőséget. Ez a fogászati probléma pedig mielőbbi kezelésre szorul, hiszen számos súlyos szövődménye lehet, ha nem kezelik időben. 

 

Fogínygyulladás jele

A fogínygyulladás jelei, amire a lehető legrövidebb időn belül reagálnia kell:

 • Vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • Spontán fogínyvérzés
 • Fogínyvérzés fogmosás hatására
 • Kellemetlen szájszag
 • Fájdalom
 • Súlyosabb esetben genny a fogak körül

A fogínygyulladás jelei esetén lehetséges, hogy csak alig észrevehetően jelentkezik valamelyik probléma, viszont másoknál akár több tünet is észlelhető. Fontos, hogy ezeket a tüneteket mielőbb beazonosítsa, hiszen a kialakult fogínygyulladásnak további, súlyosabb szövődménye lehet, amelyet jobb elkerülni. 

Milyen szövődményekkel számolhat, ha nem foglalkozik a fogínygyulladás jeleivel?

A fogínygyulladás következtében több olyan súlyosabb fogászati probléma is jelentkezhet, mint a: 

Természetesen ezek a szövődmények a régóta fennálló fogínygyulladás eredményei lehetnek, nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Mégis fontos észben tartani, hogy a fogínygyulladás első jelei esetén azonnali beavatkozás szükséges, hogy mielőbb kezeljük a problémát és megelőzzük a további fogágybetegségek, foghiány kialakulását. 

A fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás hátterében számos dolog állhat, amelyet azonban a kezelés sikeressége érdekében mindenképp szükséges beazonosítani. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Nem kellően alapos szájhigiénia szokások
 • Nem megfelelő, szénhidrátokban gazdag étkezési szokások
 • Szabálytalan fogsor, torlódott, nehezen tisztítható fogak
 • Hormonális változások
 • Dohányzás
 • Genetikai adottságok

Egyes gyógyszerek káros mellékhatása

Rendelőnkben rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a fogínygyulladás előtti állapotfelmérésre és fogászati diagnosztikára, hogy parodontológus szakfogorvosunk a legprecízebb és hatékonyabb kezelést tudja felállítani. Ha a fogínygyulladás jelei közül akár egyet is felismert önmagán, akkor mielőbb forduljon hozzánk bizalommal. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Hogyan kerülhető el a fogínygyulladás? 

A fogínygyulladás mögött ugyan több probléma is lehetséges a fentiekből kiindulva, mégis a leggyakoribb oka az elhanyagolt szájhigiénia következménye. A fogínygyulladás megelőzésére így a legjobb módszer, ha betartunk pár alapvető szájhigiénés szabályt:

 • napi legalább kétszeri, legalább 3-4 percig tartó alapos és tudatos fogmosás
 • fogselyem és fogköztisztító kefe napi szintű használata
 • fogkő lerakódásának megakadályozása a rendszeres, legalább félévenkénti fogkőeltávolítással 
 • rendszeres részvétel fogászati kontrollvizsgálatokon

A félévenkénti dentálhigiéniai kezelés elvégeztetése elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia fenntartásához és a fogászati betegségek megelőzéséhez. A kezelés során nem csak a felhalmozódott fogkőtől szabadulhat meg, de kiszűrhetők az olyan fogászati problémák, mint többek között a fogínygyulladás is. 
Ha Ön is régen járt fogászati szűrésen és dentálhigiéniai kezelésen, akkor jöjjön el rendelőnkbe, ahol szeretettel várjuk a legújabb technológiákkal és fogászati eszközökkel. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Mit tegyünk a fogínygyulladás jeleinek megjelenése esetén?

Érdemes mielőbb felkeresnie parodontológus szakorvosunkat, hogy részt vegyen egy személyes konzultáción, ahol fogínygyulladás specialistánk méri fel fogai és ínye állapotát. Ezután fogászatunkon az alábbiak szerint történik a fogínygyulladás kezelése: 

A fenti kezelések szükségességét minden esetben a parodontológus szakfogorvos állapítja meg az előzetes konzultáció és a digitális diagnosztika után. Ezek az előzetes lépések pedig elkerülhetetlenek, hiszen így tudunk Önnek teljesmértékben sikeres kezelést nyújtani. 
Ha Ön is észlelte magán a fogínygyulladás jeleit, akkor jöjjön el a Móricz Dental Fogászatára, ahol alapos és szakszerű kezeléseinkkel segítünk a fogínygyulladás gyógyításában és megelőzésében egyaránt. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták