Melyek a fogínygyulladás jelei? | Móricz Dental

Fogínygyulladás jele

Melyek a fogínygyulladás jelei? Így vehetjük észre! 

A fogínygyulladás jeleit sokan nem veszik észre, vagy nem tulajdonítanak nekik jelentőséget. Ez a fogászati probléma pedig mielőbbi kezelésre szorul, hiszen számos súlyos szövődménye lehet, ha nem kezelik időben. 

 

Fogínygyulladás jele

A fogínygyulladás jelei, amire a lehető legrövidebb időn belül reagálnia kell:

 • Vörös, duzzadt, érzékeny íny
 • Spontán fogínyvérzés
 • Fogínyvérzés fogmosás hatására
 • Kellemetlen szájszag
 • Fájdalom
 • Súlyosabb esetben genny a fogak körül

A fogínygyulladás jelei esetén lehetséges, hogy csak alig észrevehetően jelentkezik valamelyik probléma, viszont másoknál akár több tünet is észlelhető. Fontos, hogy ezeket a tüneteket mielőbb beazonosítsa, hiszen a kialakult fogínygyulladásnak további, súlyosabb szövődménye lehet, amelyet jobb elkerülni. 

Milyen szövődményekkel számolhat, ha nem foglalkozik a fogínygyulladás jeleivel?

A fogínygyulladás következtében több olyan súlyosabb fogászati probléma is jelentkezhet, mint a: 

Természetesen ezek a szövődmények a régóta fennálló fogínygyulladás eredményei lehetnek, nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Mégis fontos észben tartani, hogy a fogínygyulladás első jelei esetén azonnali beavatkozás szükséges, hogy mielőbb kezeljük a problémát és megelőzzük a további fogágybetegségek, foghiány kialakulását. 

A fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás hátterében számos dolog állhat, amelyet azonban a kezelés sikeressége érdekében mindenképp szükséges beazonosítani. Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Nem kellően alapos szájhigiénia szokások
 • Nem megfelelő, szénhidrátokban gazdag étkezési szokások
 • Szabálytalan fogsor, torlódott, nehezen tisztítható fogak
 • Hormonális változások
 • Dohányzás
 • Genetikai adottságok

Egyes gyógyszerek káros mellékhatása

Rendelőnkben rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a fogínygyulladás előtti állapotfelmérésre és fogászati diagnosztikára, hogy parodontológus szakfogorvosunk a legprecízebb és hatékonyabb kezelést tudja felállítani. Ha a fogínygyulladás jelei közül akár egyet is felismert önmagán, akkor mielőbb forduljon hozzánk bizalommal. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online

Hogyan kerülhető el a fogínygyulladás? 

A fogínygyulladás mögött ugyan több probléma is lehetséges a fentiekből kiindulva, mégis a leggyakoribb oka az elhanyagolt szájhigiénia következménye. A fogínygyulladás megelőzésére így a legjobb módszer, ha betartunk pár alapvető szájhigiénés szabályt:

 • napi legalább kétszeri, legalább 3-4 percig tartó alapos és tudatos fogmosás
 • fogselyem és fogköztisztító kefe napi szintű használata
 • fogkő lerakódásának megakadályozása a rendszeres, legalább félévenkénti fogkőeltávolítással 
 • rendszeres részvétel fogászati kontrollvizsgálatokon

A félévenkénti dentálhigiéniai kezelés elvégeztetése elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia fenntartásához és a fogászati betegségek megelőzéséhez. A kezelés során nem csak a felhalmozódott fogkőtől szabadulhat meg, de kiszűrhetők az olyan fogászati problémák, mint többek között a fogínygyulladás is. 
Ha Ön is régen járt fogászati szűrésen és dentálhigiéniai kezelésen, akkor jöjjön el rendelőnkbe, ahol szeretettel várjuk a legújabb technológiákkal és fogászati eszközökkel. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Mit tegyünk a fogínygyulladás jeleinek megjelenése esetén?

Érdemes mielőbb felkeresnie parodontológus szakorvosunkat, hogy részt vegyen egy személyes konzultáción, ahol fogínygyulladás specialistánk méri fel fogai és ínye állapotát. Ezután fogászatunkon az alábbiak szerint történik a fogínygyulladás kezelése: 

A fenti kezelések szükségességét minden esetben a parodontológus szakfogorvos állapítja meg az előzetes konzultáció és a digitális diagnosztika után. Ezek az előzetes lépések pedig elkerülhetetlenek, hiszen így tudunk Önnek teljesmértékben sikeres kezelést nyújtani. 
Ha Ön is észlelte magán a fogínygyulladás jeleit, akkor jöjjön el a Móricz Dental Fogászatára, ahol alapos és szakszerű kezeléseinkkel segítünk a fogínygyulladás gyógyításában és megelőzésében egyaránt. Kérjen időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Legjobb fogpótlás – Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogpótlás – Melyik a legjobb fogpótlás?

Hiányos fogai számára a legjobb fogpótlást keresi? Szeretné, ha újra ép lenne fogazata, helyreállna a rágása, és megszépülne a mosolya? A Móricz Dental nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistái nemcsak megtalálják Ön számára a legjobb fogpótlást, hanem be is helyezik azt, ráadásul fájdalommentesen! 

Tovább olvasom
Implantációs fogpótlás - Móricz Dental Fogászat

Implantációs fogpótlás

Ismerje meg az implantációs fogpótlás módszereit, az implantációs fogpótlás típusait. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb információkat az implantációs fogpótlással kapcsolatban, amennyiben további kérdései vannak fogászatunkon állunk rendelkezésére! 

Tovább olvasom
Fogszuvasodás kialakulásának okai - Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás korunk igazi népbetegsége. Nemzetközi tanulmányok szerit a felnőtt lakosság közel 90%-át érinti ez a fogászati probléma. Mire vezethetők vissza a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik okozzák a problémát? Miért ilyen gyakori a fogszuvasodás kialakulása, mire kell figyelni a megelőzéskor? 

Tovább olvasom
Ínysorvadás következményei I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Ínysorvadás következményei I Akár a fogak elvesztésével is járhat!

Sajnos nagyon sokan tartanak valamilyen okból a fogorvosoktól, pedig a Móricz Dentalban alkalmazott fogászati eljárások egyáltalán nem fájdalmasak, fogorvosaink nemcsak profik, hanem nagyon kedvesek is. Fogorvoshoz járni azért fontos, mert a nem kezelt problémáknak súlyos következményei lehetnek, nem is gondolná az ínysorvadás következményei milyen súlyosak lehetnek!  Melyek az ínysorvadás következményei, hogyan lehet elkerülni az ínysorvadás következményeit?

Tovább olvasom
Fogbeültetés lépései I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Impalntációs Központ

Fogbeültetés lépései

A legtöbb páciensünk idegesen lép be fogászatunk ajtaján, amikor fogbeültetés előtt áll, mi pedig minden egyes alkalommal elmondjuk, hogy félelemre semmi ok. A fogbeültetés lépései teljesen fájdalommentesek. Természetesen megnyugtatásképpen részletesen is elmondjuk a fogbeültetés lépéseit és igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni.

Tovább olvasom

Rólunk mondták