Fogínygyulladás kezelés I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogínygyulladás kezelés – Ezek a tünetek akár fogvesztéshez is vezethetnek

A fogínygyulladás azért veszélyes, mert szinte tünetek nélkül alakul ki. Már a legkisebb jelekre is érdemes odafigyelni a komolyabb fogászati problémák elkerülése érdekében. Mik a fogínygyulladás okai, tünetei, hogyan lehetséges kezelni a problémát? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Fogínygyulladás kezelés – Ezek a tünetek akár fogvesztéshez is vezethetnek

Mik a fogínygyulladás okai?

A fogínygyulladás okai a nem megfelelő szájhigiéniára vezethetők vissza. A tudatos szájápolás segít elkerülni megannyi fogászati probléma mellett a fogínygyulladás kialakulását is. A fogínygyulladás okai tehát a nem megfelelő otthoni szájápolásban keresendők, de mit jelent ez konkrétan? 
Ismerd meg a fogínygyulladás okait, melyek gyakran előfordulnak pácienseinknél is:

 • A tudatos, napi legalább kétszeri fogmosás hanyagolása: nem elég csak lefekvés előtt fogat mosni, minél gyakrabban távolítjuk el fogaink felületéről a káros baktériumokat, annál nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fogproblémákat. A napi kettő, minden felületre kiterjedő fogmosás a fogápolás alapja. A fogínygyulladás okai sokszor az alapoknál keresendők! 
 • Fogköztisztító kefe és fogselyem használatának mellőzése: a fogkefe sörtéi nem érnek el minden felületet, például a fogközökbe sem tudnak behatolni. Annak érdekében, hogy az ételmaradékokból felhalmozódott lepedéket, és az azokban élősködő káros baktériumokat eltávolítsuk, fogselymet, fogköztisztító kefét kell használni napi rendszerességgel!
 • Időben el nem távolított fogkőlerakódás: a fogkő, azaz a megkövesedett lepedék otthoni eszközökkel nem távolítható el. Érdemes félévente fogorvoshoz fordulni a felhalmozódott fogkő eltávolítása céljából, mert sokszor a fogínygyulladás okait ennek hiánya okozza. 
 • Az éves fogorvosi kontrollvizsgálatok kihagyása: a fogínygyulladás tünetek nélkül is jelentkezhet, és kárt tehet a fogazatban. Az éves fogorvosi kontrollvizsgálatok segítenek idejében detektálni a problémát, és megszüntetni a bajt, mielőtt még nagyobb károkat okozna. 

Ezekre a tünetekre kell odafigyelnie, melyek a fogínygyulladás okaira vezethetők vissza

A fogínygyulladás okainak áttekintése után nézzük, milyen tünetek jelzik a fogínygyulladás kialakulását:

 • Vöröses, esetenként lilás duzzadt fogíny
 • Érintésre, ingerlésre rendkívül érzékeny fogíny
 • Fogínyvérzés nyugalmi állapotban is, de főként fogmosás alkalmával
 • Kellemetlen szájszag, rossz lehelet

Így szüntethetők meg a fogínygyulladás okai

A fogínygyulladás okai könnyedén elkerülhetők a megfelelő otthoni szájápolási rutin mellett. Ehhez szükség van a napi kétszeri alapos fogmosásra, a megfelelő fogmosási technika alkalmazására – ami a Móricz Dental szakértő dentalhigiénikusaitól is elsajátítható – valamint a napi rendszerességű fogköztisztitó kefe és fogselyem használatára. Emellett nemcsak az otthoni fogmosásra kell kiemelt figyelmet fordítania, hanem rendszeresen kell fogorvoshoz járnia! Javasolt évente két alkalommal részvétel dentálhigiéniai kezelésen vagy irányított biofilm terápián, ami segít többek között a fogínygyulladás okainak elkerülésében is. Emellett szintén fontos évente legalább egy, de inkább két alkalommal részt venni fogászati kontrollvizsgálaton.

Hogyan kezelhetőek a fogínygyulladás okai?

A Móricz Dental Fogászaton természetesen van lehetőség előrehaladott fogínygyulladás kezelésére is, az alábbi módszerek alkalmazása áll rendelkezésünkre:

 • Zárt kürettálás
 • Nyitott kürettálás
 • Fogágy fertőtlenítő kezelés Biolase EPIC X™ dióda lézerrel

Ezt kell tennie, ha Ön is szeretné elkerülni az akár fogvesztéshez is vezető fogínygyulladás okait

A fogínygyulladás okai a nem megfelelő szájhigiéniára vezethetőek vissza, és  sajnos komolyabb veszélyt jelentenek mint gondolnánk. Amennyiben szeretné elkerülni a fogínygyulladás okozta kellemetlen következményeket, nem kell mást tennie, mint el kell jönnie a Móricz Dentalba egy parodontológia szakorvosi vizsgálatra! Amennyiben megállapítjuk Önnél a fogíny gyulladását, szájürege egészsége érdekében részt kell vennie fájdalommentes, szakszerű parodontológiai kezeléseinken, dentalhigiéniai kezelésen vagy irányított biofilm terápián.
Jelentkezzen be hozzánk még ma a +36 1 3611 222-es telefonszámon, vagy online

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!

Biztonságos fogászati kezelések!

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogkő eltávolítása I Móricz Dental Fogászat

6+1 érv a fogkő eltávolítás mellett

A szép mosoly titka a fogkő eltávolítással kezdődik. Nemcsak az esztétikai megjelenés javul, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Bemutatjuk a fogkő eltávolítás legfontosabb előnyeit, és megismerheti a Móricz Dental professzionális 6 az 1-ben MD szájhigéna csomagját is, amely segít elérni a tökéletes mosolyt. 

Tovább olvasom
Implantátum beültetése I Móricz Dental Fogászat

Implantátum beültetése – amit a hiányzó fogak korszerű pótlásáról tudnia érdemes

Hiányos foga, vagy fogai vannak? Szeretné mielőbb pótolni a legjobb módszerekkel? Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fogimplantátum beültetésével kapcsolatban.

Tovább olvasom
Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom

Rólunk mondták