Parodontológia jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Parodontológia


Parodontológia: fogászati szakterület, amely a fogakat körülvevő szövetek, vagyis a fogágy és a szájüreg egészségével foglalkozik. A parodontium a fogat körülvevő struktúrák összessége, beleértve a foggyökereket tartó csontot, a foggyökereket burkoló gyökérhártyát és az ínyt. A parodontológusok a parodontális betegséget kezelik, amely egy bakteriális vagy mikrobiális fertőzés, amely lassan roncsolja a fog tartószöveteit.

A parodontológia területéhez tartozó betegségek

A parodontális betegségek a fogágy és a körülötte lévő szövetek gyulladásos állapotát jelentik. A leggyakoribb parodontális betegség a fogínysorvadás, amelyet a baktériumok okoznak, amelyek a fogak körül képződnek plakk és fogkő formájában. Ha nem kezelik időben, a fogínysorvadás előrehaladhat, és parodontitiszhez vezethet, amelyben a gyulladás a foggyökérhez és a csontokhoz is elér. 

A baktériumok felhalmozódnak a fog és a fogíny találkozásánál, és helyi gyulladásos állapotokat okoznak, mint például az ínygyulladás, vagy tovább hatolnak, mint például a parodontitis. Az ínygyulladás és a parodontitis a fogak körüli ínyt és csontot érintő gyulladásos betegségek. Ezek a felnőttek fogvesztésének fő okai. A parodontológus a következő tünetekkel kezeli az embereket: parodontális tasakok (az íny alatti nagy rések, amelyek károsítják a fog gyökere és az íny közötti kapcsolatot); ínyfájdalom; ínyvérzés; fogínyvérzés; fogak meglazulása; rossz lehelet.

A fogágybetegség tünetei

A parodontális betegségek többféle tünetet okozhatnak, mint például:

Fontos, hogy időben felismerjük ezeket a jeleket, és konzultáljunk egy parodontológussal, aki szakértelmével és tapasztalatával segíthet a diagnózisban és a kezelésben.

Parodontológia kezelések

A parodontális betegségek kezelése általában magában foglalja:

A kezelés lehet:

  1. konzervatív, mint például a fogmosási és fogselymezési technikák tanítása, vagy
  2. sebészeti, mint például a szövetátültetések vagy a csontpótlás.

A parodontális betegségek megelőzése érdekében fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, amely magában foglalja a napi fogmosást, fogselymezést és szájvíz használatát. Rendszeres fogorvosi ellenőrzések és tisztítások is ajánlottak, hogy a szakember időben észrevegye és kezelhesse a kezdődő problémákat.

Összességében a parodontológia fontos szerepet játszik a fogak és a száj egészségének megőrzésében. A parodontális betegségek kezelése és megelőzése hozzájárul a fogak hosszabb élettartamához és az általános jó egészség fenntartásához. A parodontológusok szakértelmükkel és tapasztalatukkal segítenek a pácienseknek a megfelelő szájhigiénia kialakításában és a parodontális betegségek kezelésében.