Fogfájás kezelése otthon I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogfájás kezelése otthon - Valóban lehetséges?

Fogfájás - az a dolog, amit minden körülmények között el szeretnénk kerülni az életünkben. Azonban ez nem minden esetben lehetséges. Ha egyszer megtörtént a baj, akkor hogyan lehetséges a fogfájás kezelése otthon, lehetséges egyáltalán? Cikkünk ezzel a témával foglalkozik részletesen.

Fogfájás kezelése otthon - Valóban lehetséges?

A fogfájás kezelése otthon meg is előzhető

A helytelen vagy nem kellőképpen alapos otthoni szájápolás, illetve étkezési szokásaink előidézhetnek olyan helyzetet, amikor a fogbélben található ideget ingerli valami. Ebben az esetben a leglogikusabb döntés az, ha a lehető legrövidebb időn belül fogorvoshoz fordulunk. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor ezt nem lehetséges. Ezekben az esetekben a megoldás a fogfájás kezelése otthon. Ez lehetséges? Hogyan és meddig? A fogfájás kezeléséhez otthonra adunk tippeket!

Ezekben az esetben lehet nélkülözhetetlen a fogfájás kezelése otthon

A fogfájás kezelésére a legbiztosabb kezekben egy fogorvosi rendelőben vagyunk. Ha ez nem lehetséges, akkor ismernünk kell azokat a technikákat és eljárásokat amelyekkel otthoni körülmények között is enyhíthetjük a fájdalmunkat. A hatásos fájdalom enyhítéséhez azonban ismernünk kell a fogfájás kialakulásának az okait, amik a következőek lehetnek:

 • Fogszuvasodás: ez az egyik leggyakoribb oka a fogfájásnak. A fogszuvasodás akkor alakul ki, amikor a fogzománcot baktériumok és savak károsítják, ami idővel elérheti a fog belsejében található ideget és pulpaszövetet, ebben az esetben a fogfájás kezelése otthoni technikákkal maximum ideiglenesen tudja enyhíteni a tüneteket, a tartós megoldást a fogtömés jelenti.
 • Foggyökér gyulladása: ha a fog belsejében lévő pulpaszövet begyullad, az súlyos érzékenységet és fájdalmat okozhat. Ez akkor következik be, amikor a fogszuvasodás már elérte a fog belsejét, a fogfájás kezelése otthon, bizonyos technikákkal csökkentheti a fájdalmat, de meg nem oldja a problémát. 
 • Fogínygyulladás: a fogágybetegség, a gyulladt, vörös és duzzadt fogíny nemcsak az ínyben, hanem a fogakban is fájdalmat okozhat.
 • Bölcsességfogak problémái: a bölcsességfogak növekedésekor, vagy amikor nincs elég hely a szájban a normális növekedéshez, gyakran fogfájást és egyéb komplikációkat okozhatnak. Vannak esetek, amikor a fogfájás otthoni kezelése az egyetlen módszer, mert a fog nem bújt még ki annyira, hogy kezelni lehessen. 
 • Repedt vagy törött fog: a sérült fogak is okozhatnak fájdalmat, különösen ha a repedés eléri a fog belsejében található idegeket.

Fogfájás kezelése otthon: Miért fáj a fogunk?

 • Ha otthoni körülmények között kell a fogfájást enyhítenünk, akkor először ki kell derítenünk, hogy mi okozza a fogfájást:
 • Ha hidegre jelentkezik a fájdalom, akkor fogszuvasodás, esetleg egy rossz tömés vagy szabadon lévő fogágy áll a panasz hátterében.
 • A melegre jelentkező, fokozódó fogfájást fogbélgyulladás okozza, ilyenkor gyökérkezelésre van szükségünk.
 • Ha cukros ételek fogyasztásakor jelentkezik a fájdalom, akkor érzékeny a fogunk, vagy rosszul zár a tömés.
 • Ha ráharapásra vagy érintésre reagálunk érzékenyen, akkor fogágybetegség vagy gyökércsúcsi gyulladás állhat a háttérben.
 • Amennyiben erősebb a fájdalom a fogban a rágónyomás megszűnésekor, mint ráharapáskor, akkor törött vagy repedt a fogunk.

A fogfájás összetett okaira való tekintettel a fogfájás kezelése otthon minden esetben csak ideiglenes enyhülést hozhatnak addig, amíg nem jutunk el egy szakértő fogorvoshoz aki megállapítja, hogy mi a tényleges probléma és orvosolja azt.

Milyen lehetőségeink vannak a fogfájás kezelésére otthon?

Ha nincs lehetőségünk rövid időn belül fogorvoshoz fordulni, akkor ideiglenes jelleggel enyhíthetjük a fájdalmunkat otthoni módszerekkel. Hogyan lehetséges a fogfájás kezelése otthon? Mutatjuk a legjobb módszereket:

 • Gyógyszertárban kapható vény nélküli fájdalomcsillapító gyógyszerek: kettős hatásúak, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladás mértékét. A fogfájás kezelése otthon ezzel a lépéssel indul, de vannak más praktikák is.
 • Jeges borogatás: tegyük a jeges borogatást az érintett területre, és óvatosan nyomjuk rá. A hideg hatására összehúzódnak az erek, és lelassulnak a gyulladási folyamatok.
 • Sós víz: a sós víz szintén képes enyhíteni a panaszokon: adjunk némi sót egy pohár meleg vízhez, és 2 percig gargalizáljunk az oldattal.
 • Bors: a fekete bors olyan illóolajokat tartalmaz, melyek hatékonyak a fogfájással szemben, ugyanis antibakteriálisak és gyulladáscsökkentők. Nagyon hatékony lehet a fogfájás kezelése otthon, ha kis sót elkeverünk egy csipet borssal, majd ezt rákenjük a fájó fogra.
 • Szódabikarbóna: a szódabikarbónát keverjük össze néhány csepp vízzel, majd kenjük be vele a fogínyünket. A gyulladás enyhülni fog, ezáltal pedig a fogfájás is.
 • Fokhagyma: a fokhagymában rengeteg illóolaj található, ennek köszönhetően képes enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást. Pucoljunk meg egy gerezdet, és tegyük azt rá a fogra, vagy rágcsáljuk pár percig.
 • Szegfűszeg, szegfűszegolaj: a szegfűszeget helyezzük az érintett fogra, óvatosan rágcsáljuk meg és rövid időn belül érezni fogjuk fájdalomcsillapító hatását. Amennyiben inkább szegfűszegolajat használnánk, akkor abból tegyük egy cseppel a fájó fogra, ez is egy régóta használt szer fogfájás kezelésére otthon.
 • Kurkuma és gyömbér: a friss gyömbért vagy kurkumát reszeljünk le és óvatosan dörzsöljük be a reszelékkel a fájó területet.
 • Gyógynövények: a zsályában található cineol és tujon fertőtlenítő hatású, a csersav pedig serkenti a sebgyógyulást. A fogfájás csillapítása friss zsályalevelek rágcsálásával is elérhető.
 • Gyógynövényes teák: a zsálya-, kamilla-, zöld- és fekete tea hatásos a fogfájás ellen, ugyanis fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Öntsünk forró vizet a teafilterre, várjuk meg, míg kihűl, majd pár percig nyomjuk a filtert a fájó fogra. Ezt naponta kétszer-háromszor ismételjük meg.
 • Illóolajok: a kókuszolajnak antibakteriális hatása van, így ez is képes enyhíteni a kialakult gyulladáson, így hatékony lehet a fogfájás kezelése otthon. Ezen kívül a teafa-, a levendula-, a rozmaring-, a borsmenta vagy zsályaolaj bizonyulnak olajak szinték alkalmasak erre a célra. Pár cseppet kell rákennünk az olajból az érintett területre.

 

Akkor is forduljunk fogorvoshoz, ha az otthoni fogfájás kezelés átmeneti enyhülést hoz

A különböző fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, illetve házi módszerekkel enyhíteni tudjuk a fájdalmat, ez azonban csak ideiglenes, hiszen a probléma okát nem tudjuk megszüntetni, a fogfájás kezelése otthon csupán a tüneteket enyhíti. Éppen ezért minden esetben szükséges mielőbb felkeresnünk egy fogorvost, máskülönben akár súlyos szövődményekkel is járhat a fogfájás. 
A nem kezelt fogfájás eredményeként gyulladásos folyamatok indulhatnak be, kialakulhat tályog, begyulladhat az arcüreg, súlyos esetben az egész testre kiterjedhet a góc. 
Minél előbb kapunk segítséget egy szakértő fogorvostól, annál előbb azonosíthatjuk a fogfájás valódi okát és kezelhetjük azt sikerrel. 
Ha a fogfájás kezelése otthon átmenetileg sikeres volt, de szeretne utánajárni a probléma valós okának és hosszútávú megoldást találni arra, akkor jöjjön el a Móricz Dentalba egy személyes konzultációra, hogy megnyugtató megoldást találjon fogfájásának megszüntetésére. Kérjen konzultációs időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon, vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták