Fogszuvasodás kialakulásának okai - Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás korunk igazi népbetegsége. Nemzetközi tanulmányok szerit a felnőtt lakosság közel 90%-át érinti ez a fogászati probléma. Mire vezethetők vissza a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik okozzák a problémát? Miért ilyen gyakori a fogszuvasodás kialakulása, mire kell figyelni a megelőzéskor? 

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kialakulásának okai

A fogszuvasodás kialakulásának okai több tényezőre vezethető vissza, azonban a legtöbb esetben a nem megfelelő szájápolása az oka a szuvas fogaknak. Az alábbiakban láthatja a fogszuvasodás kialakulásának legfőbb okait:

 • a nem kellően tudatos és alapos otthoni szájápolás
 • a helytelen táplálkozás
 • örökletes tulajdonságok
 • életkori sajátosságok
 • vitaminhiány

Hogyan zajlik a fogszuvasodás kialakulása?

Az, hogy a fogszuvasodás kialakulásának okai között általában a túl sok édesség fogyasztása a leggyakoribb nemcsak egy rémisztő gyerekmese, hanem igaz történet. A fogszuvasodás kialakulásának okai leginkább a szájban munkálkodó baktériumoknak köszönhetők, melyek nagyon jó táptalajt találnak maguknak az ételek után visszamaradt lepedékben. Ezek a baktériumok savakat termelnek, amik olyan erősek, hogy a fogzománcban kárt tesznek – így zajlik a fogszuvasodás kialakulása. Ezért van az, hogy a fogszuvasodás kialakulásának okait, kockázatát csökkenti a megfelelő és rendszeres fogmosás, és egészséges táplálkozás! A cukros ételekben több tápanyagot találnak a baktériumok, ezek fogyasztása közben több savat termelnek, így nő a fogszuvasodás kialakulásának esélye.

A fogszuvasodás kialakulásának formái különbözőek lehetnek

A fogszuvasodás kialakulása több módon is történhet, a fogak egyes részei kiemelt veszélynek vannak kitéve. Nézzük hol és milyen formában alakulhat ki fogszuvasodás! Az alábbi fogszuvasodás formákat különböztetjük meg: 

 • A fogak rágófelszínén lévő barázdákban kialakult szuvasodás
 • A fogközökben, a fogak találkozásánál kialakult szuvasodás
 • A fognyaki területen kialakult szuvasodás

Mik a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik a legjellemzőbb tünetei? 

Mint ahogyan már fentebb is utaltunk rá, a fogszuvasodás kialakulása nagyon gyakori, a felnőtt lakosság 90%-át érinti a probléma. Bár az életkor előre haladtával a fogszuvasodás kockázata is nő, a gyerekek körében sem ritka a fogszuvasodás kialakulása. Milyen tünetek esetén kell gyanút fognia, mik jelzik a fogszuvasodás kialakulását? Ezek a fogszuvasodás kialakulásának legjellemzőbb tünetei:

 • a fogak érzékenysége hidegre, melegre, édesre, savanyúra
 • fogfájdalom, mely olykor enyhül, olykor erősödik
 • a fog felszínén megjelenő elszíneződött, barnás-fekete pöttyök
 • harapásra, rágásra jelentkező fogfájás
 • kis mélyedések, majd egyre mélyülő lyukak a fog felszínén
 • kellemetlen lehelet

A fogszuvasodás kialakulása kezdetben akár teljesen tünetmentes is lehet. Jellemzően az enyhe tüneteket, mint a fogérzékenység, vagy rossz lehelet, az olyan súlyosabb tünetek váltják fel, mint a heves fogfájás. Amennyiben a felsorolt tünetek alapján fogszuvasodás kialakulására gyanakszik, keresse fel a Móricz Dental Fogászatot! Kérjen időpontot online, vagy hívja a +36 1 3611 222-es telefonszámot! Minél előbb kezeljük a szuvas fogat, annál nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a kihúzástól! 
A fogszuvasodás kialakulásának sikeres kezelési módszerei
Amennyiben megtörtént a fogszuvasodás kialakulása, nincs más választása, mint fogorvoshoz fordulni, ugyanis a fogszuvasodás kialakulásának okai kizárólag szakszerű fogorvosi módszerekkel kezelhetők csak hatékonyan! A Móricz Dental Fogászaton a fogszuvasodást hatékonyan, és fájdalommentesen kezeljük. Kisebb szuvasodás esetében esztétikus töméseket alkalmazunk, nagyobb szuvasodás esetében pedig kerámia fogbetéteket. A nagy kiterjedésű szuvasodás esetében fémkerámia és cirkon koronák alkalmazása a hatékony eljárás. Amennyiben a fogszuvasodás kialakulása fogbélgyulladással is együtt jár, mikroszkópos gyökérkezelést alkalmazunk. Fájdalommentes, esztétikus kezelésekhez jelentkezzen be online a Móricz Dental Fogászat kezeléseire!  

A fogszuvasodás kialakulásának okai, megelőzésének lépései

A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés, és szerencsére a fogszuvasodás kialakulásának okai megelőzésére is vannak tippjeink! A fogszuvasodás kialakulásának okai megelőzéséhez elengedhetetlen a rendszeres és tudatos otthoni szájápolás. Nem elegendő csupán a napi kétszeri fogmosás, fogselymet, valamint fogköztisztító kefét is kell használni minden nap! A fogkefe sörtéi számára el nem érhető fogak köze is fokozott veszélynek van kitéve a fogszuvasodás kialakulása miatt, ezért fontos a fogselyem rendszeres használata. Emellett fontos a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás, vitaminpótlás is, és az édességek és cukros italok mellőzése vagy mértékletes fogyasztása. A fogszuvasodás kialakulásának okainak megelőzése nem lehetséges a rendszeres, legalább félévente történő fogorvosi vizsgálatokon való részvétel nélkül! Kérjen hozzánk időpontot még most! 
 
Szeretné megelőzni a fogszuvasodás kialakulásának okait, megőrizni fogai szépségét és egészségét? Jöjjön el hozzánk egy alapos fogorvosi vizsgálatra! Hívjon minket a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy jelentkezzen be online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Rendelői fogfehérítés I Móricz Dental Fogászat

Rendelői fogfehérítés a Móricz Dentalban – Több árnyalat különbséggel

A Móricz Dental rendelői fogfehérítés segítségével Önnek is több árnyalattal fehérebbek lehetnek a fogai, káros hatások nélkül. Ne kockáztasson, válassza a leghatékonyabb, és egyben legbiztonságosabb megoldást, döntsön a  rendelői fogfehérítés mellett!

Tovább olvasom
Fogbeültetés mennyi idő? | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés mennyi idő?

A fogbeültetés mennyi idő, mennyire fájdalmas, hogyan történik pontosan? Megválaszoljuk a fogbeültetéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

Tovább olvasom
Fogpótlás fogászati híddal I Móricz Dental Fogászat

Fogpótlás fogászati híddal – Milyen esetben lehet hasznos az Ön számra?

Az egészséges és teljes mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem az általános egészség és jólét szempontjából is kulcsfontosságú. A hiányzó fogak nemcsak az önbizalmat érinthetik, hanem a rágási és beszédképességet is befolyásolhatják, ami táplálkozási és kommunikációs problémákhoz vezethet. Ebben a helyzetben a fogpótlás fogászati híddal kiváló megoldást kínál, amely egy időtálló és megbízható módszer a hiányzó fogak pótlására.

Tovább olvasom
Ínyvérzés fogmosáskor I Móricz Dental Fogászat

Ínyvérzés fogmosáskor

Ön is tapasztalt már piros foltokat a fogkeféjén, vagy a mosdókagylóban fogmosás után? Kétségbeesett, hogy valami probléma van a fogaival? Érdekli, miért alakul ki az ínyvérzés fogmosáskor, mennyire normális, hogyan lehet kezelni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre!

Tovább olvasom
Legjobb fogimplantátum I Móricz Dental Fogászat

Legjobb fogimplantátum

A Móricz Dental Fogászaton garantáltan megtalálja a legjobb fogimplantátumot, ami stabil, tartós, minőségi, és nem mellesleg esztétikus. Budapest egyik legjobb fogászatán természetes, hogy csakis minőségi alapanyagokkal, fájdalommentes beavatkozásokkal, és magas szakértelemmel találkozhat!

Tovább olvasom

Rólunk mondták