Fogszuvasodás kialakulásának okai - Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás korunk igazi népbetegsége. Nemzetközi tanulmányok szerit a felnőtt lakosság közel 90%-át érinti ez a fogászati probléma. Mire vezethetők vissza a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik okozzák a problémát? Miért ilyen gyakori a fogszuvasodás kialakulása, mire kell figyelni a megelőzéskor? 

Fogszuvasodás kialakulásának okai - Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kialakulásának okai

A fogszuvasodás kialakulásának okai több tényezőre vezethető vissza, azonban a legtöbb esetben a nem megfelelő szájápolása az oka a szuvas fogaknak. Az alábbiakban láthatja a fogszuvasodás kialakulásának legfőbb okait:

 • a nem kellően tudatos és alapos otthoni szájápolás
 • a helytelen táplálkozás
 • örökletes tulajdonságok
 • életkori sajátosságok
 • vitaminhiány

Hogyan zajlik a fogszuvasodás kialakulása?

Az, hogy a fogszuvasodás kialakulásának okai között általában a túl sok édesség fogyasztása a leggyakoribb nemcsak egy rémisztő gyerekmese, hanem igaz történet. A fogszuvasodás kialakulásának okai leginkább a szájban munkálkodó baktériumoknak köszönhetők, melyek nagyon jó táptalajt találnak maguknak az ételek után visszamaradt lepedékben. Ezek a baktériumok savakat termelnek, amik olyan erősek, hogy a fogzománcban kárt tesznek – így zajlik a fogszuvasodás kialakulása. Ezért van az, hogy a fogszuvasodás kialakulásának okait, kockázatát csökkenti a megfelelő és rendszeres fogmosás, és egészséges táplálkozás! A cukros ételekben több tápanyagot találnak a baktériumok, ezek fogyasztása közben több savat termelnek, így nő a fogszuvasodás kialakulásának esélye.

A fogszuvasodás kialakulásának formái különbözőek lehetnek

A fogszuvasodás kialakulása több módon is történhet, a fogak egyes részei kiemelt veszélynek vannak kitéve. Nézzük hol és milyen formában alakulhat ki fogszuvasodás! Az alábbi fogszuvasodás formákat különböztetjük meg: 

 • A fogak rágófelszínén lévő barázdákban kialakult szuvasodás
 • A fogközökben, a fogak találkozásánál kialakult szuvasodás
 • A fognyaki területen kialakult szuvasodás

Mik a fogszuvasodás kialakulásának okai, mik a legjellemzőbb tünetei? 

Mint ahogyan már fentebb is utaltunk rá, a fogszuvasodás kialakulása nagyon gyakori, a felnőtt lakosság 90%-át érinti a probléma. Bár az életkor előre haladtával a fogszuvasodás kockázata is nő, a gyerekek körében sem ritka a fogszuvasodás kialakulása. Milyen tünetek esetén kell gyanút fognia, mik jelzik a fogszuvasodás kialakulását? Ezek a fogszuvasodás kialakulásának legjellemzőbb tünetei:

 • a fogak érzékenysége hidegre, melegre, édesre, savanyúra
 • fogfájdalom, mely olykor enyhül, olykor erősödik
 • a fog felszínén megjelenő elszíneződött, barnás-fekete pöttyök
 • harapásra, rágásra jelentkező fogfájás
 • kis mélyedések, majd egyre mélyülő lyukak a fog felszínén
 • kellemetlen lehelet

A fogszuvasodás kialakulása kezdetben akár teljesen tünetmentes is lehet. Jellemzően az enyhe tüneteket, mint a fogérzékenység, vagy rossz lehelet, az olyan súlyosabb tünetek váltják fel, mint a heves fogfájás. Amennyiben a felsorolt tünetek alapján fogszuvasodás kialakulására gyanakszik, keresse fel a Móricz Dental Fogászatot! Kérjen időpontot online, vagy hívja a +36 1 3611 222-es telefonszámot! Minél előbb kezeljük a szuvas fogat, annál nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a kihúzástól! 
A fogszuvasodás kialakulásának sikeres kezelési módszerei
Amennyiben megtörtént a fogszuvasodás kialakulása, nincs más választása, mint fogorvoshoz fordulni, ugyanis a fogszuvasodás kialakulásának okai kizárólag szakszerű fogorvosi módszerekkel kezelhetők csak hatékonyan! A Móricz Dental Fogászaton a fogszuvasodást hatékonyan, és fájdalommentesen kezeljük. Kisebb szuvasodás esetében esztétikus töméseket alkalmazunk, nagyobb szuvasodás esetében pedig kerámia fogbetéteket. A nagy kiterjedésű szuvasodás esetében fémkerámia és cirkon koronák alkalmazása a hatékony eljárás. Amennyiben a fogszuvasodás kialakulása fogbélgyulladással is együtt jár, mikroszkópos gyökérkezelést alkalmazunk. Fájdalommentes, esztétikus kezelésekhez jelentkezzen be online a Móricz Dental Fogászat kezeléseire!  

A fogszuvasodás kialakulásának okai, megelőzésének lépései

A megelőzés mindig jobb, mint a kezelés, és szerencsére a fogszuvasodás kialakulásának okai megelőzésére is vannak tippjeink! A fogszuvasodás kialakulásának okai megelőzéséhez elengedhetetlen a rendszeres és tudatos otthoni szájápolás. Nem elegendő csupán a napi kétszeri fogmosás, fogselymet, valamint fogköztisztító kefét is kell használni minden nap! A fogkefe sörtéi számára el nem érhető fogak köze is fokozott veszélynek van kitéve a fogszuvasodás kialakulása miatt, ezért fontos a fogselyem rendszeres használata. Emellett fontos a változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozás, vitaminpótlás is, és az édességek és cukros italok mellőzése vagy mértékletes fogyasztása. A fogszuvasodás kialakulásának okainak megelőzése nem lehetséges a rendszeres, legalább félévente történő fogorvosi vizsgálatokon való részvétel nélkül! Kérjen hozzánk időpontot még most! 
 
Szeretné megelőzni a fogszuvasodás kialakulásának okait, megőrizni fogai szépségét és egészségét? Jöjjön el hozzánk egy alapos fogorvosi vizsgálatra! Hívjon minket a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy jelentkezzen be online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták