Fogínygyulladás tudnivalók I Móricz Dental Fogászat

Fogínygyulladás tudnivalók: miért alakul ki a fogíny gyulladás, hogyan lehet kezelni, és megelőzni?

A fogíny gyulladás egy nagyon gyakori fogászati panasz, ami a legtöbb embert érint, vagy érintett már. De vajon mitől alakul ki, hogyan lehetne megelőzni, és hogyan lehet kezelni, akkor, ha már megtörtént a baj? Ezekre a kérdésekre adunk a választ!

Fogínygyulladás tudnivalók: miért alakul ki a fogíny gyulladás, hogyan lehet kezelni, és megelőzni?

A fogínygyulladás okai, mitől gyullad be a fogíny?

A fogíny gyulladásnak számtalan kiváltó oka lehet, leggyakrabban a nem kellően alapos szájhigiénia okozza a bajt. Ez nem azt jelenti, hogy akinek begyullad a fogínye, az nem mosott fogat. A nem kellően alapos szájhigiénia jelentheti azt, hogy nem használta a szükséges eszközöket, például fogselymet, vagy nem volt elég alapos fogai megtisztítása során, nem minden felületet dörzsölt meg a kefével. Persze számos más ok miatt is kialakulhat a fogínygyulladás, lehet az egész mögött egy egyszerű genetikai hajlam, mindenféle más magyarázat nélkül. A hormonok változása is előidézhet fogínygyulladást, például terhes nők esetében, vagy változókorban is jellemző ez a jelenség. De az életmódunk is meghatározó lehet, ugyanis a vitaminhiányos táplálkozás, és a dohányzás is komoly problémákat okozhat, és a fogínygyulladás kiváltó oka lehet.

A fogínygyulladás tünetei: honnan lehet felismerni a fogínygyulladást?

A fogínygyulladást akár tükörbe nézve is fel lehet ismerni, ugyanis jellemzően vörös, duzzadt íny alakul ki. Amennyiben Önnek is érzékeny az ínye, nyomás hatására fáj, akkor is fennáll a fogínygyulladás erős gyanúja.  Fogínygyulladás jellemzően fogmosás közbeni ínyvérzéssel társul, de a spontán vérzés kialakulása sem ritka, illetve a kellemetlen szájszag okozója is lehet.

A fogínygyulladás legjellemzőbb tünetei tehát:

  • a vörös, duzzadt íny,
  • érzékenység, fogmosás közben,
  • vagy spontán vérzés és a kellemetlen lehelet. 

A kezeletlen fogínygyulladás lehetséges következményei

A fogíny gyulladás egy fogászati probléma, amit kezelni kell, méghozzá szakszerűen, ellenkező esetben ugyanis súlyos problémákhoz vezethet. A fogínygyulladás, amennyiben hosszú időn keresztül áll fenn, és nincsen megfelelőn kezelve a csontszövet károsodásához vezet, aminek a következménye lehet a csontvesztés. Ebből pedig az következik, hogy sem nem fogja tartani a fogakat, igen jól gondolja, így azok könnyen elmozdulnak, elvándorolnak, sőt akár ki is esnek. Végső soron tehát a kezeletlen fogínygyulladás a fogak elvesztésével járhat.

A fogínygyulladás megelőzésének lépései: hogyan előzhető meg a fogínygyulladás?

Láthattuk, hogy a fogínygyulladás milyen következményekkel járhat, ezek után biztosan érdekli, hogy hogyan lehet megelőzni a kialakulását. A titok a megfelelő szájhigiénia, aminek az alapja az alapos napi legalább kétszeri fogápolás, fogmosás, fogköztisztitó kefe és fogselyem rendszeres használata. Ezen túlmenően arra s szükség van, hogy rész vegyen rendszeres fogászati szűréseken, ellenőrzéseken, és eltávolításra kerüljön a felhalmozódott fogkő. Amennyiben korábbi fogászati problémája, panasza volt, ez okból kifolyólag kontrollon is részt kell vennie, szintén rendszeresen.

A fogínygyulladás sikeres kezelése a Móricz Dentalban: hogyan kezelhető a fogínygyulladás?

A fogíny gyulladás kezeléséhez szakemberre van szükség! A Móricz Dental Fogászaton dentálhigiénia kezeléssel orvosoljuk ezt a problémát, melynek része egy irányított biofilm terápia, zárt vagy nyitott kürettálás, OKI terápia. Részletes felvilágosítást ezekről a folyamatokról a beavatkozásokat megelőző konzultációval egybekötött diagnosztika során kaphat szakképzett kollégáinktól!

Mit kell tennie, ha szeretné megszüntetni a fogínygyulladás problémáját?

Ha Önnek is meggyült a baja a fogínygyulladással, nem kell mást tenni, mint eljönni egy fogínygyulladás konzultációra a Móricz Dentalba! 

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati kezelések!

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogkő eltávolítása I Móricz Dental Fogászat

6+1 érv a fogkő eltávolítás mellett

A szép mosoly titka a fogkő eltávolítással kezdődik. Nemcsak az esztétikai megjelenés javul, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. Bemutatjuk a fogkő eltávolítás legfontosabb előnyeit, és megismerheti a Móricz Dental professzionális 6 az 1-ben MD szájhigéna csomagját is, amely segít elérni a tökéletes mosolyt. 

Tovább olvasom
Implantátum beültetése I Móricz Dental Fogászat

Implantátum beültetése – amit a hiányzó fogak korszerű pótlásáról tudnia érdemes

Hiányos foga, vagy fogai vannak? Szeretné mielőbb pótolni a legjobb módszerekkel? Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fogimplantátum beültetésével kapcsolatban.

Tovább olvasom
Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom

Rólunk mondták