Fog visszaépítés I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Fog visszaépítés – Milyen esteben jelent megoldást?

Mit jelent a fog visszaépítése, milyen esetekben, és hogyan alkalmazható ez a fogászati kezelés? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre válaszolunk! 

Fog visszaépítés – Milyen esteben jelent megoldást?

A sérült fogak esetében hatékonyan alkalmazzuk a fog visszaépítését

A Móricz Dental Fogászaton nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal dolgozunk együtt, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy minden fogászati problémára megoldást tudunk nyújtani. A fog visszaépítésével hatékonyan mentjük meg a sérült fogakat. Bár a fogakat védő fogzománc rendkívül kemény és ellenálló, ugyanakkor meglehetősen kényes anyag. Ha nagyon kemény ételre, tárgyra harapunk rá, könnyen lepattanhat belőle egy darab. Akármilyen meglepő is nemcsak a gyerekeknél, hanem felnőtteknél is gyakran előfordul, hogy egy rossz harapás miatt jönnek fog visszaépítő kezelésre.

Mikor lehet szükség a fog visszaépítésére?

Annak ellenére, hogy a fogainkat igen kemény és ellenálló dentin és zománc alkotja, mégis előfordul, hogy megsérülnek. Ennek okai lehetnek:

 • baleset
 • ráharapás túl kemény ételre 
 • rossz, meggyengült fogak letörése 

Mi a célja a fog visszaépítésének?

A fog visszaépítésének célja az, hogy egy sérült fogat anatómiai és esztétikai szempontokból egyaránt helyre állítsunk. A sérült fogak egyrészt nem jelentenek esztétikus látványt, másrészt funkciójukat sem töltik be kellőképpen, és akár még az egészséges fogakra is negatívan hathatnak. A Móricz Dental Fogászaton lehetősége van a fog visszaépítésére modern eszközökkel, és biztonságos, magas minőségű anyagokkal.
Az, hogy a letört fog visszaépítése pontosan hogy történik, több tényezőtől függ:

 • a fog pozíciójától
 • a törés jellegétől 
 • a sérülés mértékétől

A következőkben részletesen kifejtjük, hogy hogyan történik a fog visszaépítése, de amennyiben ennél is részletesebb információkra van szüksége, rendelői konzultációnkon szakfogászaink szívesen válaszolnak minden kérdésére. Bármilyen fogászati problémája is legyen, mi megoldjuk. Jelentkezzen be online fogászatunkra! 

Hogyan történik a fog visszaépítése?

A fog visszaépítésének folyamata attól is függ, hogy milyen jellegű a probléma, mekkora méretű a sérülés, és melyik fogat érinti, esetleg több fogat érint-e? A Móricz Dental Fogászaton a legmodernebb diagnosztikai eszközök segítségével végezzük el a precíz vizsgálatokat, és készítünk személyre szabott kezelési terveket. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk, hogy fogászati klinikánkon hogyan történik a fog visszaépítése a különböző esetekben.

 • Repedt fog visszaépítése: repedt fog esetében célszerű röntgent készíteni, hogy a sérülés mértékét pontosan megállapítsuk. Repedt fog visszaépítésére, amennyiben a repedés a zománcon belül van, úgy a megfelelő csiszolás után általában direkt héj vagy porcelán héj alkalmazása a legjobb megoldás.
 • Letört fog visszaépítése direkt héjakkal: ha a fognak csak kisebb része törött le, akkor direkt visszaépítéssel állítjuk helyre. Ilyenkor különféle árnyalatú és fényáteresztő tulajdonságú tömőanyag-rétegeket helyezünk egymásra. A kezelés végén speciális fénnyel világítjuk meg a tömő anyagot. Ennek hatására az megszilárdul.
 • Törött fog visszaépítése esztétikus tömőanyagokkal: ha kis darab hiányzik a fogból, a letört rész pótlása esztétikus tömőanyaggal egyszerűen kivitelezhető. Az esztétikus tömőanyagok lágyak, könnyen formázhatóak. Ha pedig kész a tömés, speciális fényre köt, és olyan mértékben szilárdul meg, hogy a keménysége megegyezik az eredeti foganyag szilárdságával.
 • Törött fog visszaépítése élpótlással: a letört fog pótlásának egyik speciális esete, amikor a törött fog valamelyik metszőfog. Az élpótlás során kezelőorvosa egy speciális anyaggal helyreállítja a fog eredeti formáját és funkcionalitását. A pontos kezelési terv a sérülés mértékétől és helyétől függ. Ebben az esetben, nagyon fontos a megfelelő fogszín kiválasztása. A Móricz Dental Fogászaton a legjobb anyagokkal dolgozunk, melyek nemcsak allergénmentesek, időtállóak, hanem nagyon esztétikusak is.
 • Letört fog visszaépítése nagyobb törések esetén: amennyiben a törött rész meghaladja az ép fog anyagának harmadát, akkor a letört fog pótlása az esetek többségében töméssel már nem lehetséges. Ebben az esetben a direkt vagy kerámia héjakat vagy betéteket alkalmazzuk a fog visszaépítésre. A fogbetét egy fogtechnikai laboratóriumban készülő speciális „tömés”.  A törött fogról lenyomatot készítünk, a betétet ennek alapján készítik el a fogtechnikai laborban. Főleg az őrlőfogaknál használjuk, amikor nem szükséges a teljes rágófelületet pótolni.
 • Letört fog visszaépítése nagy törések esetén: ha a törés jellege illetve a megmaradt foganyag mennyisége nem teszi lehetővé a betét vagy héj alkalmazását, akkor fogkoronát készítünk. A fogkorona is lenyomat alapján készül és sapkaként borítja be a törött fogat. Így tökéletesen védi mind az esetleges fertőzésektől, mind a fizikai behatásoktól.
 • Fogbél sérülésben szenvedő fogak visszaépítése: ha a törés olyan mértékű, hogy a fog belsejéig hatol, vagyis a fogbelet is érinti, akkor a fogat gyökérkezeljük.   Az gyökérkezelt fogra gyakran kerül korona, így elkerülhető a fog elvesztése. A gyökérkezelés csapos fog kialakítása előtt is szükséges.
 • Megerősítésre szoruló fog visszaépítése: az olyan súlyos töréseknél, ahol a korona önmagában már nem jöhet szóba, de a fog még megmenthető, a törött fogat csappal erősítjük meg. Az orvosi fémötvözetből vagy üvegszálból készülő csapot vagy csapokat a gyökércsatornába rögzítjük. A csapos fog már képes stabilan megtartani a koronát, ami így tartósan ráépíthető. 

Mit kell tennie, ha szeretné helyreállítani, visszaépíteni sérült fogát, fogait?

Ha letört vagy sérült a foga, akkor nem kell mást tennie, mint eljönni a Móricz Dentalba egy személyes konzultációra, ahol korszerű digitális diagnosztikai eszközeink segítségével feltárjuk a sérülés mértékét és megtaláljuk annak visszaépítésére az ideális megoldást. A Móricz Dental Fogászat nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező specialistái minden fogászati problémára megtalálják a legjobb megoldást! Jelentkezzen be online vagy hívja a +36 1 3611 222-es telefonszámot!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták