Parodontális kürettálás I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Parodontális kürettálás


Parodontális kürettálás: a parodontális kürettálás egy olyan fogászati eljárás, amelyet a parodontális betegségek kezelésére alkalmaznak. Ez a betegség a fogíny és a fogak támasztószöveteinek, például az ínygyulladás és a fogágybetegség gyulladásos folyamatával jár. A parodontális zsebek alsó és belső felszínének kürettálása a gyógyulást akadályozó gyulladásos szemcsés szövetek eltávolítására. A fogágygyulladást, különösen az ínygyulladást kezelik kürettálással.

Milyen esetekben van szükség parodontális kürettálásra?

A fogászati kürettálás akkor válik szükségessé, ha a plakk és a fogkő felhalmozódása miatt gyulladás vagy fertőzés alakul ki a fogínyben. Ez a fogínybetegség különböző formáiban jelentkezhet, például ínygyulladásban vagy ínytasakok kialakulásában. Ha nem kezelik, komolyabb problémákhoz vezethet, például a fogvesztéshez. Az íny akkor gyulladt, ha felduzzadt, vörös és könnyen vérzik. A gyulladás egyik oka a rossz szájhigiénia, amely lepedék kialakulásához vezet. Ez a lepedék felhalmozódik a fogakon, mélyen behatol, és érinti az ínyfalat, amely begyullad. Kezelés nélkül a fogínygyulladásból parodontitis alakul ki. Ez ínytasakok kialakulásához vezet (az íny leválik a fogról), ami a fogak meglazulását okozhatja. Ezt csak a kürettálással lehet megakadályozni.

Parodontális kürettálás a gyakorlatban

A parodontális kürettálás során a fogorvos vagy dentálhigiénikus speciális eszközökkel távolítja el a fogak körül felgyülemlett plakkot és fogkő lerakódásokat. Az eljárás fájdalommentes, mivel a fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmazhat a kényelmetlenség minimalizálása érdekében.

A kürettálás során a fogorvos speciális kis késeket és ívelt szondákat használ a fogak és a fogágy közötti területek alapos tisztítására. A fogorvos mélyen a fogíny alá is elérhet, hogy eltávolítsa a baktériumokat és a lerakódásokat a gyulladt területekről. Ez segít a gyulladás csökkentésében és a fogakat támasztó szövetek egészségének helyreállításában.

A parodontális kürettálás előnyei

A parodontális kürettálás jelentős előnyei közé tartozik a fogágybetegség progressziójának megállítása és a fogak megtartása. Az eljárás javítja az íny egészségét, csökkenti a fogágy mélységét és elősegíti a fogak stabilizálódását. Ezenkívül a fogíny gyulladásának enyhítése révén csökken a szájüregi baktériumok terjedésének kockázata is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a parodontális kürettálás csak az egyik lépése a parodontális kezelésnek. A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ​​ellenőrzések elengedhetetlenek a betegség megelőzésében és kezelésében. Ha parodontális problémái vannak, érdemes konzultálni fogorvosával, hogy megfelelő kezelést kaphasson.