Otthoni fogápolási tippek I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Otthoni fogápolási tippek: Így őrizze meg fogai egészségét

Az egészséges mosoly nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem alapvető jelentősége van általános egészségünk szempontjából is. A fogak egészsége azonban nagyban függ a megfelelő otthoni fogápolási rutin alkalmazásától is.  Fogorvosaink és dentálhigiénikusaink összegyűjtötték a legfontosabb otthoni fogápolási tippeket, amik elengedhetetlenek a fogak egészségének megőrzéséhez. 

Otthoni fogápolási tippek: Így őrizze meg fogai egészségét

Otthoni fogápolási tippek a megfelelő szájhigiénia fenntartásához

Az otthoni fogápolási tippek közül nem maradhat ki a megfelelő fogmosási technika
A rendszeres fogmosás az otthoni szájhigiénia alapköve. Ez nemcsak segít eltávolítani a lepedéket és az ételmaradékokat a fogakról, hanem a fluoridos fogkrém használata hozzájárul a fogzománc megerősítéséhez is, csökkentve ezzel a fogszuvasodás kockázatát. Azonban nem mindegy, hogy hogyan történik a fogmosás. Az otthoni fogápolási tippek között  a legfontosabb, hogy mindenki elsajátítsa a megfelelő fogmosási technikát. 

Otthoni fogápolási tippek: a helyes fogmosás

 • Használjunk puha sörtéjű fogkefét, mert ezek kíméletesek a fogínyhez és a fogzománchoz. Hatalmas tévhit, hogy a keményebb sörte jobban tisztít, sokkal inkább nagyobb eséllyel okoz kárt a fogzománcon. A fogkefe fejének kisebb méretűnek kell lennie, hogy könnyen hozzáférjen a száj minden részéhez, beleértve a hátsó fogakat is.
 • Válasszunk fluoridos fogkrémet, amely segít megelőzni a fogszuvasodást és erősíti a fogzománcot. Egy borsónyi mennyiség elegendő egy fogmosáshoz.
 • Mossunk fogat naponta legalább kétszer, reggel és este, és minden fogmosás legalább két percig tartson. Ez biztosítja, hogy minden fogfelszín megfelelően megtisztuljon.
 • Mozgassuk a fogkefét finom, körkörös mozdulatokkal, a fogínytől a fog felé haladva. Győződjünk meg róla, hogy a fogkefe minden felületet érint: a külső és belső felületeket, valamint a rágófelületeket is.
 • A fogmosás részeként ne feledkezzünk meg a nyelv tisztításáról sem, mivel itt is felhalmozódhatnak baktériumok, amelyek rossz leheletet okozhatnak.
 • Kerüljük az étkezést és italfogyasztást közvetlenül a fogmosás után, különösen savas italok és ételek esetében, mivel ezek károsíthatják a fogzománcot. 
 • Ha fluoridos fogkrémet használunk, ne öblítsük ki a szánkat közvetlenül a fogmosás után, hogy a fluorid elegendő időt kapjon a fogakon.

Otthoni fogápolási tipp a fogselyem használatával kapcsolatban

Sokan nem tartják be, de a fogselymet minden nap kell használni, hiszen ez is ugyanolyan nélkülözhetetlen része az otthoni szájhigiéniai rutinnak, mit a fogkefe használat. A kettő csak együtt igazán hatékony. A fogkefe sörtéi gyakran nem képesek elérni a fogak közötti szűk réseket, ahol a plakk és az ételmaradékok felhalmozódhatnak. A fogselyem eltávolítja ezeket az elkerülhetetlen lerakódásokat, csökkentve ezzel a fogínygyulladás, fogkőképződés és a fogszuvasodás kockázatát. Az otthoni fogápolási tippek keretében a fogselyem helyes használatát is bemutatjuk!

 • A piacon különböző típusú fogselymek érhetők el, beleértve a viaszos és nem viaszos változatokat, valamint a szélesebb, fogínybarát flossokat. Válasszuk ki azt a típust, amely a legkényelmesebben használható a számunkra.
 • Vágjunk le körülbelül 45-50 cm hosszú darabot a fogselyemből, és tekerjük az egyik végét az egyik, a másik végét pedig a másik kezünk középső ujjára.
 • Feszítsük meg a fogselymet a hüvelyk- és mutatóujjaink között, és óvatosan vezessük be a fogak közé. Kerüljük a hirtelen és erőteljes mozgásokat, hogy ne sértsük meg a fogínyt. Mozgassuk a fogselymet felfelé és lefelé, követve a fogak ívét. 
 • Győződjünk meg róla, hogy a fogselyem érintkezik a fogak mindkét oldalával, és óvatosan haladjunk a fogínyvonal alá is. Ismételjük meg ezt a folyamatot minden fogközben, ügyelve arra, hogy friss fogselyem szakaszt használjunk minden egyes fogköz tisztításához. 
 • A fogselymet ideális esetben naponta legalább egyszer, de lehetőleg minden étkezés után használjuk.

Otthoni fogápolási tipp: Hasznos lehet a fogköz tisztító kefe használata is

A fogköz tisztító kefe egy kis, gyakran henger alakú kefe, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy eltávolítsa a lepedéket és az ételmaradékokat a fogak közötti nehezen elérhető területekről. A fogköz kefék különböző méretben és vastagságban kaphatók, így megfelelnek a különböző méretű fogközök igényeinek. A fogköz tisztító kefe használata kiemelkedően fontos a szájüregi egészség fenntartásában. Míg a rendszeres fogkefehasználat hatékonyan tisztítja a fogak külső és belső felületeit, a fogközöket gyakran nem éri el. A fogköz tisztító kefe segít eltávolítani a plakkot és az ételmaradékokat ezekből a résekből, csökkentve ezzel a fogínygyulladás és a fogszuvasodás kockázatát. Hogyan használjuk ezt a fogápolási eszközt?

 • Fontos, hogy a megfelelő méretű fogköz tisztító kefét válasszuk. A kefe nem lehet túl nagy, mert ez károsíthatja a fogínyt, és nem lehet túl kicsi sem, mert így nem lesz hatékony.
 • Óvatosan helyezzük be a kefét a fogközbe. Ne erőltessük, ha túl szorosnak érezzük, mivel ez sérülést okozhat. Óvatosan mozgassuk a kefét előre-hátra és körkörös mozdulatokkal a fogközben. Ez segít eltávolítani a lepedéket és az ételmaradékokat. Használjuk a kefét minden fogközben, ahol kényelmesen elfér, hogy biztosítsuk a teljes szájüreg tisztaságát. 
 • Miután használtuk a fogköz tisztító kefét, öblítsük el alaposan vízzel, hogy eltávolítsuk róla a lepedéket és az ételmaradékokat. 
 • Cseréljük ki rendszeresen a fogköz tisztító kefét, mivel az elhasználódott sörték kevésbé hatékonyak.

Az otthoni fogápolás során kifizetődő a szájvíz használata?

A szájvíz segít frissíteni a leheletet, csökkenti a baktériumok számát a szájban, és hozzájárul a fogak erősítéséhez. Különösen hasznos lehet olyan helyeken, ahova a fogkefe és a fogselyem nem ér el. 
Fontos, hogy a szájvíz használata kúra szerűen javasolt, általában pár napig vagy hétig. Különösen ajánlott egyes kezelések után, például fogkőleszedés vagy tömés esetén. A vérzéssel járó kezelések, például foghúzás után, nem csupán nem ajánlott, hanem tilos is. Ilyen esetekben az öblögetést kerülni kell! A szájvíz hatékony lehet továbbá megfázás esetén, akár toroköblögetésre is használhatjuk.

Fontos, hogy figyeljünk a szájvíz összetételére. Az alkohol tartalmú szájvizek használata kerülendő. Vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy milyen rendszerességgel ajánlott használni az adott terméket azaz napi, heti vagy havi alkalmazásra tervezték. Minél ritkábban szükséges használni egy szájvizet, annál magasabb a hatóanyagtartalma. Fontos óvatossággal használni a szájvizet, mivel a túl magas hatóanyagtartalom felboríthatja a száj pH-értékét, és elpusztíthatja a hasznos, „jó” baktériumokat is. Ezért érdemes elkerülni a túlzott használatot, és mindig betartani a fogorvos és a gyártó által javasolt alkalmazási gyakoriságot.
Egy nagyon jó otthoni fogápolási tipp: kúra szerűen a fogmosás és fogselymezés után használjuk a szájvizet, az alábbiak szerint:

 • Válasszunk olyan szájvizet, amely fluoridot tartalmaz a fogszuvasodás megelőzésére. A piacon elérhetőek antibakteriális, fogfehérítő, és érzékeny fogakra szánt szájvizek is. Figyeljünk a szájvíz összetevőire, és kerüljük az alkoholt tartalmazó szájvizeket.
 • Kövessük a szájvíz címkéjén található utasításokat. Általában ajánlott egy bizonyos mennyiséget (gyakran egy kupaknyit) a szájba önteni, majd körülbelül 30 másodpercig öblögetni, hogy a szájvíz elérje a szájüreg minden részét.
 • Öblögessük a szájvizet alaposan a szájban, ügyelve arra, hogy minden részre eljusson, beleértve a nyelv alját és az íny vonalát is.
 • Fontos, hogy ne öblítsük ki a szájunkat vízzel közvetlenül a szájvíz használata után, különösen, ha fluoridos szájvizet használunk. Ez biztosítja, hogy a hatóanyagok maradjanak a szájban és elvégezzék a munkájukat.

Az otthoni fogápolási tippek keretében életmódbeli tanácsokat is adunk

A fogainkat evésre használjuk, jobban mondva az ételek feldolgozására. Egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan, és milyen ételekkel találkoznak a fogfelületek. Az otthoni fogápolási tippeknek nemcsak a megfelelő fogtisztítási rutin a része, hanem életmódbeli tanácsok is.

 • Egészséges étrend: az egészséges táplálkozás alapvető a fogak egészségének megőrzéséhez. Kerüljük a túlzott cukorfogyasztást, mivel a cukor elősegíti a szuvasodást. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és tejterméket, amelyek támogatják a fogak és az íny egészségét.
 • Rendszeres vízfogyasztás: a rendszeres vízfogyasztás segít fenntartani a száj nedvességtartalmát, ami segít öblíteni az ételmaradékokat és csökkenti a savak hatását. Bónusz otthoni fogápolási tipp: próbáljunk meg naponta legalább 1,5 – 2,5 liter tiszta vizet inni, még az egészségesnek hitt teák is elszínezhetik a fogakat!
 • Dohányzás kerülése: a dohányzás számos szájüregi problémát okozhat, többek között fogínybetegséget és fogak elszíneződését. A dohányzásról való leszokás javítja a száj egészségét és csökkenti a fogászati problémák kockázatát.

Otthoni fogápolási tippek speciális esetekre

Fogorvosaink hatalmas tapasztalattal rendelkeznek fogak ápolása, fogászati problémák megoldása területén. Rengeteg különböző esettel találkoztak már, amikor a nem megfelelő otthoni fogápolás okozta egy fájdalmas fogprobléma kialakulását, összegyűjtötték a leggyakoribb hibákat, és ezzel kapcsolatos legfontosabb otthoni fogápolás tippeket. 

 • Fogfehérítés: ha fogfehérítést fontolgatunk, konzultáljunk fogorvosunkkal a legbiztonságosabb módszerekért. Kerüljük a túlzott otthoni fehérítést, mivel ez károsíthatja a fogzománcot.
 • Fogérzékenység kezelése: ha fogérzékenységgel küzdünk, használjunk érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet, és kerüljük a túl hideg vagy meleg ételeket és italokat.
 • Fogszabályozás: amennyiben fogszabályozót viselünk, különös figyelmet kell fordítanunk a fogaink tisztítására. Használjunk speciális fogkefét és fogselymet a fogszabályozó körüli nehezen elérhető területek tisztításához.

Otthoni fogápolási tippek: az egészséges fogak mindennapi odafigyelést igényelnek

Az otthoni fogápolás kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzéséhez. A rendszeres fogmosás, a fogselyem használata, a megfelelő étrend, a dohányzás elkerülése és a speciális fogápolási termékek alkalmazása segít megőrizni fogaink egészségét és erősít. Ne feledkezzünk meg a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekről sem, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a szájüregi egészség fenntartásában. Bármennyire is odafigyel fogaira, a fogak felületén lerakódott lepedék fogkővé alakul, és ez rengeteg súlyos problémát előidézhet, mint például a fogszuvasodás, vagy a fogínygyulladás. A fogkő otthoni módszerekkel nem távolítható el, ezért érdemes félévenként dentálhigiéniai kezelést igénybe venni.  

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták