Granulóma I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Granulóma


Granulóma: Fertőző eredetű kórkép, ez egy kis jóindulatú daganat, amely a foggyökér csúcsán alakul ki. A granulóma egy olyan szövettani jelenség, amelyet a szervezet immunrendszerének válaszként kialakuló gyulladásos folyamat eredményeként alakul ki. A granulóma egy olyan helyi reakció, amely során a gyulladásos sejtek összetapadnak és gócokat alkotnak a szövetekben. A daganat eredete a csontpusztulás, ahol az üreget ez a gyulladásos daganat tölti ki.

A granulóma okai

A fogászati granulóma általában a foggyökér gyulladásának vagy fertőzésének következményeként alakul ki. Amikor a foggyökér fertőzött vagy károsodott, a szervezet immunrendszere reagál, és a gyulladásos sejtek összegyűlnek a foggyökér körül. Ezek a sejtek, mint például a makrofágok és a limfociták, megpróbálják korlátozni a fertőzés terjedését és elszigetelni azt a környező szövetektől.

A fogászati granulóma jellegzetes jele a centralis sejttömeg, amelyet körülvesz a gyulladásos sejtekből és kötőszövetből álló tok. Ez a sejttömeg általában körülveszi a gyulladt foggyökér területét. A granulóma lehet kis méretű és tünetmentes, vagy nagyobb méretű és kellemetlenséget okozhat, például fogfájást vagy duzzanatot.

A granulóma kezelése

A fogászati granulóma kezelése általában a fertőzés vagy a gyulladás megszüntetésére irányul. Először is, a fogászati szakember alaposan megvizsgálja és diagnosztizálja a problémát. Ezután az elváltozást kezelhetik gyógyszerekkel vagy sebészeti beavatkozással. A granulóma általában a fogszuvasodás utóhatásaként jelenik meg. A kezelés a gyökér belsejének fertőtlenítéséből és endodontiai tömésből áll. Néha szükség van a fog eltávolítására. A fogászati granuloma általában nem hagy semmilyen utóhatást.

Ha a granulóma kisebb és nem okoz tüneteket, az orvos antibiotikumokat vagy más antimikrobiális szereket írhat fel a fertőzés kezelésére. A fogászati sebészet is lehetőséget nyújthat a granulóma eltávolítására vagy a gyulladt fog kezelésére.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fogászati granulóma kezelése orvosi szakember feladata, és a megfelelő diagnózis és terápia kiválasztása érdekében mindig konzultálni kell a fogorvossal vagy szakemberrel. A korai felismerés és a megfelelő kezelés segíthet megelőzni a szövődményeket és javítani az érintett fog egészségét.