Szájpenész jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Szájpenész


Szájpenész: más néven szájüregi candidiasis, egy gyakori fertőzés, amely a szájüregben és a nyelven jelentkezik. A kórokozója a Candida albicans nevű gomba, amely normál esetben is jelen van a szájban, de bizonyos körülmények között elszaporodhat, és fertőzést okozhat.

Melyek a hajlamosító tényezők?

A szájpenész leggyakrabban azokat érinti, akiknek:

A szájpenész tünetei

A szájpenész leggyakrabban a szájban kialakuló vörös vagy fehér foltok formájában jelentkezik. Általában a nyelven és az arc belső oldalán, de átterjedhet a szájpadlásra, az ínyre, a mandulákra vagy akár a torok hátsó részére is. A tünetek közé tartoznak a fehér elváltozások, az ízlelés elvesztése, vérzés, ha az elváltozást megkarcolják vagy dörzsölik, valamint fájdalom és repedés a száj sarkában. A szájpenész jellegzetes tünetei közé tartozik a fehér, krémes lepedék megjelenése a nyelven, a szájpadláson, az ajkakon vagy az ínyen. Ez a lepedék általában nem könnyen távolítható el és néha fájdalmat okozhat. A fertőzés általában nem terjed más emberekre, de bizonyos esetekben átadható az anyáról a csecsemőre.

A szájpenész kezelése

A szájpenész kezelése általában antimikotikumokkal történik, amelyek gombaellenes hatással rendelkeznek. Ezek a gyógyszerek rendelkezésre állnak tabletták, szájöblítők vagy kenőcsök formájában, amelyeket az orvos vagy fogorvos ír fel. Emellett fontos a szájhigiénia fenntartása is, például a rendszeres fogmosás, a szájvíz használata és az egészséges életmód fenntartása.

Azonban a legjobb módszer a szájpenész megelőzésére az egészséges életmód fenntartása, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a stressz minimalizálását és a dohányzás kerülését. Ezenkívül fontos a szájhigiénia fenntartása is, ideértve a napi fogmosást, a fogselyem használatát és rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket.

Összességében a szájpenész egy gyakori szájüregi fertőzés, amelyet a Candida albicans gomba okoz. A megfelelő kezelés és megelőzési intézkedések betartásával azonban ezt a fertőzést el lehet kerülni vagy sikeresen kezelni, és a szájüreg egészséges maradhat.