Rezekció jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Rezekció


Rezekció: más néven apektómia, a rezekció egy olyan eljárás, amelynek célja a gyökérkezelt és általában koronázott fog megőrzése a gyökércsúcsnál lévő fertőzéses terület sebészi eltávolításával. Ennek során eltávolítják a fertőzött szövetet (ciszta, granuloma) és sebészi úton levágják a gyökércsúcsot. 

Hogyan történik a rezekció?

A fogászati rezekció egy olyan eljárás, amelyet általában akkor alkalmaznak, amikor a foggyökérben gyulladás vagy fertőzés alakul ki, és a hagyományos gyógykezelési módszerek nem vezetnek eredményre. Ez egy olyan beavatkozás, amely során a foggyökeret részben vagy teljesen eltávolítják.

A fogászati rezekció általában az utolsó lehetőség, amelyet a fog megmentésére alkalmaznak, miután más kezelési lehetőségek, például a gyökérkezelés nem vezetnek eredményre. Az eljárás célja a fertőzés vagy gyulladás terjedésének megállítása és a fájdalom enyhítése. Emellett segít fenntartani az állkapocs és a fogíny egészségét is.

Fontos megjegyezni, hogy a rezekció nem mindig garantálja a fog megtartását, és néhány esetben a fog eltávolítására lehet szükség a műtét után is. Ezért fontos, hogy az eljárást egy tapasztalt fogorvos végezze el, aki megfelelően felméri a páciens állapotát és a helyzetet.