Amalgám jelentése, definíciója

Lexikon

Amalgám


Amalgám: Közvetlen fogászati restaurációkhoz használt ötvözet. A fogászati amalgám folyékony higany és fémötvözet keveréke, amelyet a fogászatban a fogszuvasodás okozta üregek kitöltésére használnak. Az alacsony réztartalmú amalgám általában higanyból (50%), ezüstből (~22-32%), ónból (~14%), cinkből (~8%) és egyéb nyomelemekből áll. 
Az amalgám egy ötvözet, amely higanyt, ezüstöt, ónt és egyéb fémeket tartalmaz. Ezt hagyományosan használták fogtömésekhez, különösen az idősebb generációknál. Az amalgám tartós és erős anyag, amely a fogakhoz való illeszkedésének köszönhetően hatékonyan tömíti be a fogszuvasodásból vagy sérülésből eredő lyukakat. Az amalgám további előnye, hogy viszonylag olcsóbb, mint a másik alternatív tömítőanyagok, például a kompozit vagy a porcelán.

Az amalgám története

A fogászati amalgámot először a Tang-dinasztia korabeli Su Gong 659-ben írt orvosi szövegében dokumentálták, és 1528-ban jelent meg Németországban. Az 1800-as években az amalgám alacsony ára, könnyű alkalmazhatósága, szilárdsága és tartóssága miatt vált a fogászati restaurációs anyagok leggyakoribb választásává. 

Az amalgám alkalmazása napjainkban

Fogászati amalgám az elmúlt években jelentős vitákat váltott ki a fogászati világban. Az amalgám használatával kapcsolatban aggodalmak merültek fel a higany tartalma miatt. A higany egy erősen mérgező anyag, és vannak, akik úgy vélik, hogy az amalgám használata hosszú távon káros hatással lehet az egészségre. Ez a vita a fogászati közösségben és a közvéleményben is folyamatosan zajlik.

A modern fogászatban az amalgám használata csökkent, és egyre inkább a kompozit vagy porcelán tömítések váltják fel. Ezek az anyagok esztétikusabbak, mivel színük a fogszínhez illeszkedik, és kevésbé tartalmaznak potenciálisan káros anyagokat.

Minden fogászati anyagnak vannak előnyei és hátrányai, és a pácienseknek érdemes konzultálniuk fogorvosukkal, hogy adott esetben a legjobb megoldást válsszák. A fogászati amalgám továbbra is alkalmazható bizonyos esetekben, különösen a nagyobb tömítéseknél, ahol a tartósság és az erő fontosabb szempontok.

Az amalgám vita összetett kérdéseket vet fel a fogászatban. Fontos, hogy a fogorvosok és a kutatók továbbra is vizsgálják az anyagok biztonságát és hatékonyságát, hogy a betegek a lehető legjobb ellátást kapják.