Kiesett fog I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Kiesett fog (Mi a teendő kiesett fog esetén?)

Egy kiesett fog sokszor ijesztő lehet még akkor is, ha a gyermekek tejfogáról van szó, nem beszélve arról ha, egy maradandó fog esett ki. Azonban nagyon fontos, hogy a kiesett fog minél hamarabb kezelve legyen a megfelelő módon, mert nemcsak esztétikai következményei vannak a hiányos fogazatnak. Lássuk mi a teendő kiesett fog esetében, hogyan kezelhető a probléma!

Kiesett fog (Mi a teendő kiesett fog esetén?)

A kiesett fog okai: mitől eshet ki egy fog?

A fog több okból is kieshet. Kiesett fog fizikai sérülés következményeként is kialakulhat, sportsérülés, közlekedési baleset, vagy egy szerencsétlen otthoni rossz mozdulat miatt is. Azonban a kiesett fog okai leginkább különböző fogászati megbetegedésekre vezethetők vissza, amiknek kezelése nem kezdődött el időben. Fogágybetegség, vagy krónikus fogszuvasodás is a fog elvesztésével járhat. Ezért fontos nagyon a rendszeres fogászati vizsgálat, amit legalább évente egyszer, optimálisabb esetben kétszer javasolt megejteni. A kiesett fog pótlására is vannak nagyon modern eljárásaink, de jobb, ha inkább megelőzzük a fogak elvesztését. Amennyiben a fent említett fogászati problémákat időben kiszűrjük, megkezdjük a kezelésüket, megakadályozhatjuk, hogy a kiesett fog gondot okozzon.

Teendők kiesett fog esetén: mit tegyen, ha kiesett a foga?

A kiesett fog esetében azonnal intézkednie kell, amennyiben meg akarja menteni, nincs ideje azon gondolkozni, hogy szeretne-e fogorvoshoz menni, vagy nem, mert azonnali beavatkozásra van szükség. A Móricz Dental Fogászaton sürgősségi ellátások esetében is fájdalommentes kezelésekkel, nagy szakértelemmel várjuk Önt!  Kiesett fog esetén, ha a fog teljesen épen maradt, akkor javasolt azt lemosni és tiszta kézzel megpróbálni visszahelyezni az eredeti helyére majd azonnal (1 órán belül) fogorvoshoz fordulni a fog megmentése érdekében. Ha nem lehet visszahelyezni az eredeti pozíciójába a kiesett fogat, akkor lemosását követően cukorka módjára kell a nyelv alatt szopogatni a szájban, amíg a fogorvoshoz nem érkezünk. Ha ez sem működik, akkor tegyük egy kis üveg tejbe, amíg a fogorvoshoz nem érkezünk. Azonban arra fel kell hívnunk a figyelmét, hogy a kiesett fog nem minden esetben menthető meg még modern eljárásaink alkalmazásával sem, viszont erre az esetre is vannak megoldások. A kiesett fog nagyon esztétikusan pótolható! 

Mi töretink, ha a kiesett fog nem menthető meg: hogyan pótolható a kiesett fog?

Ha a kiesett fog nem menthető meg, akkor annak mihamarabbi pótlására van szükség, a szomszédos és vele szemben lévő fogak egészségének megőrzésé érdekében. A kiesett fog ugyanis nemcsak esztétikai problémát okoz, hanem hatással van a még ép, megmaradt fogakra is. A fogak ugyanis megpróbálják kitölteni az űrt, így a kiesett fog irányába mozdulnak, ezzel pedig további problémákat okoznak, hiszen meglazul a gyökerük. Hogyan pótolható a kiesett fog?

Hogyan előzhető meg a fog kiesése?

A kiesett fog problémája nem mindig orvosolható hatékonyan, vannak esetek sajnos, amikor nem menthető meg egy kiesett fog. Éppen ezért jobb a problémát megelőzni, hiszen ez sokkal egyszerűbb eljárásokat takar. Hogyan előzhető meg a fog kiesése, mit kell tennie, hogy biztonságban érezhesse fogait?

  • Gyanús jelek esetén (pl: fogak elmozdulása) azonnal forduljon fogorvoshoz!
  • Fogínyvérzés esetén haladéktalanul forduljon parodontológus szakorvoshoz!
  • Vegyen részt rendszeresen (minimum évenként) fogorvosi kontrollvizsgálaton!
  • Vegyen részt rendszeresen, minimum félévenként dentálhigiéniai vagy irányított biofilm kezelésen!
  • Intenzív, balesetveszélyes sportok űzése esetén használjon fogvédő sínt!


Kiesett fog problémájával azonnal fordulhat gyakorlott fogorvosi csapatunkhoz! A Móricz Dental Budapest egyik legforgalmasabb helyén várja a legmodernebb fogászati eszközökkel, szájsebészettel! A kiesett fog kezelésében, megelőzésében, és pótlásában is számíthat ránk! Ajánljuk, hogy megelőzésképpen, jelentkezzen be hozzánk egy fogászati konzultációval egybekötött kivizsgálásra! Kérjen időpontot ITT!
 

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Tovább olvasom
Implantátum kezelés folyamat I Móricz Dental Fogászat

Implantátum kezelés folyamata

Miért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.

Tovább olvasom
Fogbeültetés altatásban | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés altatásban

Sokan vannak olyanok, akik különböző okokból tartanak a fogászati kezelésektől, és jobban szeretnék, ha a műtéteket altatásban, nem pedig érzéstelenítés mellett végeznék el. Számukra van egy jó hírünk: a fogbeültetés altatásban is lehetséges!

Tovább olvasom
Fogorvos implantátum szakértő I Móricz Dental Fogászat

Fogorvos implantátum szakértő

Amit a fogorvosi implantátumokról érdemes tudnia egy szakértő tolmácsolásában!
A fogorvosi implantátumok azon modern fogászati technológiák közé tartoznak, amelyek célja a hiányzó fogak pótlása. Ezek az implantátumok mesterséges gyökerek, amelyeket közvetlenül az állkapocsba kerülnek beültetésre. 
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az implantátum stabilan rögzüljön, így biztosítva az implantációs fogpótlás természetes funkcióit és megjelenését. A beültetési folyamat egy fogorvos implantátum szakértő által végzett műtéti eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végzünk, így Ön minimális kellemetlenséget érez csak. Az implantátumok anyaga, általában titán, ami kiváló biokompatibilitással rendelkezik és elősegíti az állkapocscsal való összenövést. Hosszú távú stabilitást biztosít.

Tovább olvasom
Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal | Móricz Dental Fogászat

Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal

A legszebb és a legtartósabb anyagokat használjuk fogászatunkon, hogy a fogtömés esztétikusan, és tartóson készüljön el. Nem kell többé fémesen csillogó fogait takargatnia, akár régi, elavult tömését is lecseréljük esztétikus, allergén mentes anyagainkkal. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták