Fogszuvasodás okai I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Centrum

A fogszuvasodás okai

Rengeteget hallani a fogszuvasodásról, de vajon mik a fogszuvasodás okai, miért alakul ki olyan gyakran ez a fogászati probléma? Mit lehet tenni a fogszuvasodás megelőzése érdekében? Milyen tünetek húzódnak meg a fogszuvasodás okai mögött? Alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A fogszuvasodás okai

Melyek a fogszuvasodás okai?

A fogszuvasodás okai leggyakrabban a nem kellően hatékony otthoni fogápolásnál keresendők. Ebből logikusan következtetni lehet arra, hogy a megfelelő dentálhigiéniával elkerülhető a fogszuvasodás kialakulása. Sokszor a napi (legalább kétszeri), minimum négy percig tartó fogmosás hiánya a fogszuvasodás oka. A megfelelő szájápoláshoz azonban nem elegendő egy esti fogmosás, sokkal összetettebb dologról van szó, elengedhetetlen a fogköz tisztitó kefe, fogselyem és szájvíz rendszeres használata is. Rendszeresség alatt pedig a napi szintű használatot értjük. A fogszuvasodás okai között gyakran szerepel az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek gyakori fogyasztása, valamint a magas cukortartalmú ételek vagy italok sűrű fogyasztása is. Ahogyan a savas ételek fogyasztása is kockázati tényező a fogszuvasodás szempontjából. A fogszuvasodás okai között az is szerepelhet, hogy elmaradnak a rendszeres, félévenként esedékes fogkőeltávolítások, valamint fogászati kontrollok. A megfelelő szájhigiénia fenntartásához ez mind hozzájárul: megfelelő fogápolás, megfelelő étkezési szokások, rendszeres fogászati vizsgálatok. Ha ezek valamelyike nem valósul meg, akkor a fogszuvasodás kialakulásának esélye nagyot növekszik, ugyanis ezekre a tényezőkre vezethetőek vissza a fogszuvasodás okai. 

A fogszuvasodás okai mögött meghúzódó tünetek

Most már tudjuk mik a fogszuvasodás okai leggyakrabban, de azt nem, hogy milyen tüneteket produkál. A fogszuvasodás jellemző tünetei:

  • Átmeneti, visszatérő vagy állandó fogfájdalom esetében Önnek is fogszuvasodásra kell gyanakodnia, ugyanis ez az egyik legjellemzőbb tünete. 
  • Olyan kisebb mélyedések alakulnak ki a fog felszínén, ami nyelvünkkel is érzékelhetünk. 
  • Fogak érzékenysége is kialakulhat, ami azt jelenti, hogy hideg, meleg, édes vagy savanyú ételek és italok fogyasztása esetében éles fájdalom jelentkezhet, ami azonnal el is múlik. 
  • Árulkodó tünet lehet még az apró sötétbarnás foltok vagy fehér foltok megjelenése a fog felszínén. 

A fogszuvasodás okai gyakran a nem megfelelő fogápolásban keresendők, így ezek a tünetek elkerülhetőek, a megfelelő fogmosási szokások, rendszeres fogorvosi vizsgálatok bevezetésével. Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni vagy egyszerűen online.

A fogszuvasodás okai - a kialakulástól a foghúzásig

A fogszuvasodás okai egyértelműek, de mi lehet a következmény? A fogszuvasodás egyet jelent, a fogzománc szervetlen anyag tartalmának csökkenésével. Ennek következtében kisebb üreg alakul ki a fogzománcban, káros baktériumok szabadulnak el, amik nincsenek jó hatással a fogakra.   A szuvasodás képes tovább nőni, és a fog mélyebb rétegébe, a dentinbe is behatolni, ennek eredményeképpen pedig fogbélgyulladás alakulhat ki. A fogszuvasodás okai könnyen elkerülhetőek, ezzel szemben a következménye súlyos lehet, akár a fog elhalásával, a fogak elvesztésével is járhat, amennyiben nincsen időben kezelve. 

A fogszuvasodás okai - így szüntetjük meg sikerrel

Amennyiben a fogszuvasodás okait nem előzte meg, előzze meg azt, hogy nagyobb baj legyen! A fogszuvasodás tüneteinek észlelése esetében keressen meg minket, hogy mi hatékonyan orvosoljuk a problémát! Első lépésként a szuvas rész eltávolítására kerül sor a vizsgálat, kezelési terv elkészítése után, majd ezután annak pótlása következik. Az eltávolított fogrész kipótlása esztétikus tömő anyaggal vagy esztétikus betéttel történik, így az eredmény olyan lesz, mintha nem történt volna semmi baj, a hatás teljesen természetes lesz.  Nagyobb szuvasodás esetén cirkon vagy fémkerámia korona készítése jelenthet megoldást. Fogbélgyulladás esetén a fog gyökérkezelésére is szükség van. 

Mit tehetünk, ha a fogszuvasodás okai már gondot okoztak?

Jöjjön el a Móricz Dentalba egy fogászati kontrolvizsgálatra, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kialakulását. Konzultációs időpontot a +36 1 3611 222-es telefonszámon tud kérni vagy egyszerűen online.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Mozgó fog kezelése hogyan lehetséges | Móricz Dental Fogászat

Mozgó fog kezelése hogyan lehetséges?

Hogyan lehetséges a mozgó fog kezelése hatékonyan? Milyen módszerek léteznek, amik segítenek stabilizálni a fogakat? Hogyan lehetséges a mozgó fog kezelése otthoni módszerekkel, és mikor érdemes szakemberhez fordulni? Mutatjuk a válaszokat!

Tovább olvasom
Fogbeültetés után I Móricz Dental Fogásztat

Fogbeültetés után: a legfontosabb tudnivalók

Mire kell odafigyelni a fogbeültetés után, egyáltalán mire lehet számítani a kezelés végével? A Móricz Dental szakértői összegyűjtötték a fogbeültetés utáni legfontosabb tudnivalókat, hogy Önben se maradjanak megválaszolatlan kérdések! Amennyiben mégis bármilyen más kérdése lenne akár a fogbeültetéssel, akár más fogászati témával kapcsolatban, azt személyes konzultációkon felteheti fogorvosainknak!

Tovább olvasom
Csontsorvadás kialakulása I Ezek a legfőbb okai | Móricz Dental Fogászat

A csontsorvadás kialakulása

Ismerje meg a csontsorvadás kialakulását és következményeit valamint megelőzését! Nemcsak azt mutatjuk be, hogy mi a csontsorvadás kialakulásának a folyamata, és milyen következményekkel jár ez, hanem természetesen arról is szót ejtünk, hogy hogyan előzhető meg a csontsorvadás kialakulása.

Tovább olvasom
Fogbeültetés implantátummal I Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés implantátummal

A hiányos fogak pótlásának az egyik legjobb módszere a fogbeültetés implantátummal, amit nagy szakértelemmel, és tapasztalattal alkalmazunk a Móricz Dentalban is. Alábbi cikkünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat gyűjtöttük össze annak érdekében, hogy minél tájékozottabban, és magabiztosabban ülhessenek be fogorvosi székeinkbe!

Tovább olvasom
Szabálytalan fogsor: mitől alakul ki? | Móricz Dental Fogászat

Szabálytalan fogsor: mitől alakul ki?

A szabálytalan fogsort senki sem szereti, még a fogorvosok sem. Nekünk elsősorban nem esztétikai problémáink vannak a szabálytalan fogsorral, hanem az, hogy számos egészségügyi problémát okozhat. Cikkünkben a szabálytalan fogsor kialakulásáról, következményeiről, valamint orvoslásáról lesz szó.

Tovább olvasom

Rólunk mondták