Ínygyulladás kezelés I Móricz Dental Fogászat

Ínygyulladás kezelés: ezek a leghatékonyabb módszerek

Az ínygyulladás, vagyis gingivitis, akkor alakul ki, amikor a szájban lévő baktériumok túlszaporodnak és plakkot képeznek a fogakon. Ha ezt a plakkot nem távolítják el rendszeresen, ínygyulladást okozhat, ami vörös, duzzadt és könnyen vérző ínnyel járhat. Hogyan lehetséges az ínygyulladás kezelése hatékonyan?

Ínygyulladás kezelés: ezek a leghatékonyabb módszerek

Az ínygyulladás kezelés előtt meg kell ismernünk az okokat

Az ínygyulladás több okból is kialakulhat, mielőtt az ínygyulladás kezelésébe belevágunk, érdemes megismerni a probléma mögött álló okokat. Ezek az ínygyulladás leggyakoribb okai:

 • Nem megfelelő szájhigiénia: a leggyakoribb kiváltó ok a nem megfelelő szájhigiénia. Ha a fogakat nem tisztítják rendszeresen és kellő alapossággal, akkor a plakk felhalmozódik a fogak és az íny felületén, ami ínygyulladást okozhat.
 • Dohányzás: a dohányzás jelentősen növeli az ínygyulladás kockázatát, mivel a dohányzás gátolja a szájüregi vérkeringést, ezáltal csökkenti a szájüreg öngyógyító képességét és növeli a baktériumok felhalmozódásának az esélyét is.
 • Egyes gyógyszerek: néhány gyógyszer, például bizonyos vérnyomáscsökkentők és immunrendszerrel kapcsolatos szerek, befolyásolhatják a szájüreg egészségét és hozzájárulhatnak a gyulladás kialakulásához.
 • Krónikus betegségek: egyes krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, szintén hajlamosítanak az ínygyulladás kialakulására, mivel ezek a betegségek gyengíthetik az immunrendszert és csökkenthetik a szájüreg ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

Ezek a tünetek hívják fel a figyelmet az ínygyulladás kezelésének szükségességére

Ha ezeket a tüneteket észleli, akkor érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, ugyanis az ínygyulladás kezelésére van szükség, méghozzá szakszerűen. Az ínygyulladás nem játék, amennyiben az ínygyulladás kezelése elmarad, akár a fogak kieséséhez is vezethet a kóros folyamat. Ezek az ínygyulladás leggyakoribb tünetei: 

 • Vörös és duzzadt íny: az egyik leggyakoribb tünet a vörös, duzzadt, és érzékeny íny.
 • Vérzés fogmosáskor vagy fogselyem használatakor: a gyulladt íny gyakran vérzik fogmosás vagy fogselyem használata közben. Amennyiben új a fogkeféd, vagy csak most kezded el a fogselyem használatát, a vérzés lehet természetes, de ha pár napon belül nem múlik el, akkor mindenképpen szakszerű kezelésre van szükség.
 • Rossz szájszag: a gyulladt íny területén felhalmozódott baktériumok rossz szájszagot okozhatnak, ez is kezelést igényel.
 • Íny visszahúzódása: hosszabb ideig tartó gyulladás esetén az íny visszahúzódhat, ami a fogak gyökereinek kitettségét eredményezheti, ami számos súlyos fogászati következménnyel járhat együtt.

Az ínygyulladás legjobb kezelése a megelőzés 

Az ínygyulladás megelőzésének legfontosabb módja a rendszeres és alapos szájhigiénia. Ez magában foglalja a napi kétszeri fogmosást fluoridos fogkrémmel, a fogselyem és fogköz tisztító kefe használatát, valamint rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket és a félévenkénti fogkő eltávolítást. 

Az ínygyulladás kezelése otthoni módszerekkel

Az egészséges életmód, mint a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás elkerülése, jelentősen hozzájárulhat az orális egészség javításához és az ínygyulladás megelőzéséhez.
Enyhébb esetekben otthon is lehetőség van az ínygyulladás a kezelésére a korai stádiumban. Az alábbi módszerek segíthetnek:

 • Sóvizes öblögetés is segíthet az ínygyulladás kezelésében, hiszen a só antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet csökkenteni a gyulladást.
 • Aloe vera gélt a gyulladt ínyre alkalmazva enyhítheti a gyulladást és segíthet a gyógyulásban, nemcsak külső sebek, hanem fogínygyulladás kezelésében is hatásos, azonban vannak, akik nem szeretik az ízét.
 • A teafaolaj antibakteriális hatása miatt segíthet a baktériumok elleni harcban, és ezzel együtt a fogínygyulladás kezelésében.

Az ínygyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

Ha az otthoni kezelés már nem hoz eredményt, vagy ha a gyulladás súlyosabb, akkor fontos felkeresni egy parodontológus fogszakorvost. Az fogínygyulladás kezelése az alábbiak szerint történik a Móricz Dental Fogászaton:

 • Szakorvosi vizsgálat: a kezelés első lépése egy alapos parodontológus szakorvos által végzett vizsgálat, amely magában foglalja a fogak, az íny és a csontállomány vizsgálatát és elemzését.
 • Fogkőeltávolítás vagy irányított biofilm terápia: az ínygyulladás egyik fő oka a fogakon és az íny vonalán felhalmozódó fogkő. A fogorvos vagy a szájhigiénikus eltávolítja a fogkövet, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és az ínyvérzését.
 • Személyre szabott szájhigiéniai tanácsadás: a fogszakorvos tanácsot adhat a megfelelő otthoni szájápolásról, mint például a hatékony fogmosási és fogselyem-használati technikák.
 • Gyulladáscsökkentő és antibakteriális kezelések: bizonyos esetekben a fogorvos gyulladáscsökkentő vagy antibakteriális szájöblítők használatát javasolhatja.
 • Kürettálás: súlyosabb esetekben, mint például az ínytasakok mélyebb fertőzései, további kezelések, mint például a kürettálás vagy sebészeti beavatkozások szükségesek.
 • Rendszeres kontrollvizsgálat és tisztítások: az íny állapotának javítása és fenntartása érdekében rendszeres fogorvosi ellenőrzéseket és professzionális tisztítás javasolt.

A fogínygyulladás kezelése hatékonyan a Móricz Dental Fogszaton

Az íngyulladás egy szinte észrevétlenül kialakuló tünet sorozat, amely mögött komoly egészségügyi problémák húzódhatnak meg. Nem szabad tehát ezt a kérdést félvállról vennünk. Amennyiben az ínygyulladás tüneteit fedezi fel saját magán, akkor érdemes a lehető legrövidebb időn belül a Móricz Debtal Fogászat parodontológus fogszakorvosához fordulnia, aki megállítja a káros folyamatokat. A kezdeti stádiumban felfedezett íngyulladás még visszafordítható és megfelelően tudatos kezeléssorozattal valamint otthoni szájápolással az állapot orvosolható.  
Azonban ha az íngyulladás előrehaladott stádiumba kerül az akár a fogak elvesztéséhez is vezethet, ezért az ínygyulladás kezelését nem szabad félvállról venni! Legyen tehát Ön is tudatos ezen a területen és forduljon parodontológus fogszakorvoshoz ha gyanúja merül fel, hogy ön is érintett ebben a népbetegségben.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták