Gingivitis jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Gingivitis


Gingivitis: A foglepedékben lévő baktériumok által okozott gyulladt ínyszövet. Az enyhe ínygyulladás kevés fájdalmat okoz, vagy egyáltalán nem okoz fájdalmat. Egyeseknél az ínygyulladás parodontitisszé alakul, ami fogvesztéshez vezethet. Az egészséges íny szilárd és halvány rózsaszínű, és szorosan illeszkedik a fogak köré. Az ínygyulladás jelei és tünetei a következők: duzzadt vagy felpuffadt íny, szürkésvörös vagy sötétvörös íny, könnyen vérző íny fogmosás vagy fogselyem használata közben, rossz lehelet, visszahúzódó íny, érzékeny íny. Az ínygyulladás leggyakoribb oka a rossz szájhigiénia, amely elősegíti a lepedék kialakulását a fogakon, ami a környező ínyszövetek gyulladását okozza.

A gingivitis okai

A gingivitis leggyakrabban a rossz szájhigiénia eredményeként alakul ki. Ha nem távolítják el a plakkot rendszeresen a fogakról, az íny megduzzadhat, megvörösödhet és érzékennyé válhat. Gyakori tünetek közé tartozik a vérzés fogmosás vagy fogszálhasználat során, duzzadt vagy érzékeny íny, valamint a rossz lehelet. Azonban a gingivitis általában fájdalommentes, így sok ember lehet, hogy nem veszi észre a problémát, amíg a tünetek súlyosabbá válnak.

A kezeletlen gingivitis előrehaladhat és parodontitiszhez vezethet. A parodontitisz egy súlyosabb fogínybetegség, amely a fogakat tartó szövetek, például az íny, a cement és a fogágy gyulladásával jár. A parodontitisz kezelése sokkal összetettebb lehet, ezért fontos időben felismerni és kezelni a gingivitist.

Hogyan történik a gingivitis kezelése és megelőzése?

A gingivitis kezelése magában foglalja a fogorvos által elvégzett fogtisztítást és tanácsokat a megfelelő szájhigiéniáról. A rendszeres fogmosás, fogselyem és fogköztisztító kefe használata segíthet a plakk felhalmozódásának megelőzésében. Fontos megérteni, hogy a gingivitis megelőzése és kezelése nemcsak az egészséges fogíny, hanem az általános egészség megőrzése szempontjából is fontos, mivel a szájüregi gyulladásos állapotok kapcsolatban lehetnek más betegségekkel, például a szívbetegségekkel vagy a cukorbetegséggel.

Összességében a gingivitis a fogíny gyulladásos állapota, amelyet a plakk felhalmozódása és a rossz szájhigiénia okozhat. Időben történő felismerése és megfelelő kezelése kulcsfontosságú a súlyosabb fogínybetegségek, például a parodontitisz megelőzése érdekében. A fogorvos rendszeres látogatása és a megfelelő szájhigiéniai gyakorlatok betartása segíthet megelőzni és kezelni a gingivitist.