A fogzománc helyreállítása | Móricz Dental Fogászat

A fogzománc helyreállítása – tudnivalók, legjobb kezelés

A fogzománc sérülése és helyreállítása a Móricz Dental klinika egyik fő szakterülete. Mindannyian tudjuk, milyen fontos a fogak egészsége, amiben kulcsfontosságú szerepet játszik a fogzománc épségének megőrzése a fogak védelmében. Tudjon meg többet a fogzománc helyreállításáról, sérüléseiről, fontos szerepéről és ápolásáról.  

A fogzománc helyreállítása – tudnivalók, legjobb kezelés

A fogzománc helyreállításának fontossága

Sokan nem gondolják, hogy milyen fontos a fogzománc helyreállítása, épsége. A fogzománc a fog íny feletti részét borítja, és a test legkeményebb anyaga. Rendkívül fontos, hogy épségét megőrizzük, hiszen a zománc védi a fogat a külső hatásokkal szemben. Az őrlőfogakon akár 2,5 mm vastagságú is lehet. Ha elhanyagoljuk a fogápolást, a fogzománc károsodhat, és a fogak egészségét is veszélyeztetheti. Szerencsére van rengeteg lehetőség a fogzománc helyreállítására, alábbi cikkünknek pontosan ezt részletezzük, tippeket, tanácsokat adunk a fogzománc épségének megőrzéséhez.

A fogzománc helyreállítása: Milyen sérülések kockázatának van kitéve a fogzománc?

 • Fogszuvasodás: a fogzománc leggyakoribb sérülése a fogszuvasodás, melyet a helytelen fogápolás és rossz szájhigiénia okoz. Ebben az estben a fogzománc helyreállítása csak fogorvosi módszerekkel lehetséges. Jelentkezzen be a Móricz Dental szakszerű kezeléseire!
 • Erózió: a fogzománcot a belső vagy külső forrásból származó savak is károsíthatják, például a szénsavas üdítők vagy a refluxbetegség. Kerülje a túlzott szénsavas üdítők fogyasztását, különösen a magas cukortartalmú leveket, energiaitalokat. Ezek a teljes szervezet egészségére nézve is nagyon károsak, de a fogakat is rendkívüli módon roncsolják.
 • Káros fogmosási technika: az erős, fűrészelő mozdulatokkal történő fogmosás is elvékonyíthatja a fogzománcot. Válasszon minden esetben puha sörtéjű kefét! Dentálhigiéniai kezeléseink során felvilágosítást kaphat a helyes fogmosási, fogselyem használati technikákról is!
 • Fogcsikorgatás: idős korban vagy fogcsikorgatás következtében kialakuló zománcvesztés is sérülést okozhat, a fogzománc helyreállítása ebben az esetben is fontos, ha szeretnénk elkerülni a további problémákat.
 • Elszíneződés: a dohányzás, kávé, vagy teafogyasztás következtében esztétikai szempontból zavaró elszíneződés jelenhet meg a fogakon. A fogzománc helyreállítása után lehetőség van fogfehérítésre. A Móricz Dental Fogászaton szakszerű fogfehérítő kezeléseket találhat, amik – egyes otthoni fogfehérítő technikákkal ellentétben – nem roncsolják a fogzománcot, fogakat.
 • Apró repedések: a természetes folyamatként megjelenő apró repedések akkor igényelnek kezelést, ha esztétikailag zavaróak vagy nagyfokú érzékenységet okoznak.

A fogzománc helyreállítása kivédhető a sérülések megelőzése révén

A fogzománc helyreállítása komolyabb fogászati kezelésekkel megelőzhető, kikerülhető. Ehhez szeretnénk néhány hasznos tanácsot nyújtani Önnek:

 • Helyes táplálkozás: kerülje a magas szénhidráttartalmú, cukros és savas ételeket és italokat!
 • Fogápolás: használjon fluoridos fogkrémet, fogköz tisztító kefét, fogselymet és szájvizet és várjon étkezés után fél órát a fogmosással!
 • Éjszakai fogvédő: ha éjszakai fogcsikorgatással küzd, az éjszakai fogvédő sín használata nagyon hasznos lehet a fogzománc védelme érdekében!
 • Kezeltesse a fennálló egészségügyi problémáit: refluxbetegség, bulimia, vagy  szájszárazság esetén forduljon szakorvoshoz, ha szeretné elkerülni a fogzománc helyreállításának nehézségeit!

A fogzománc helyreállítása a Móricz Dental segítségével

A fogzománc a fogunk legkeményebb része, amely mind a funkció, mind az esztétika szempontjából nélkülözhetetlen. Azonban a fogzománc nem képes regenerálódni, így az egészségének megőrzése érdekében gondos ápolásra van szükség. A Móricz Dental szakértői készséggel állnak rendelkezésre, hogy segítsenek a fogzománc állapotának megőrzésében és szükség esetén a fogzománc helyreállításában. Hogyan, milyen kezelésekkel lehetséges a fogzománcot megvédeni, a fogzománcot helyreállítani?

 • Fogzománc erősítés: a fogzománcot erősítő fogkrémek olyan készítmények, amelyek támogatják a meglévő zománc megőrzését, csökkentik a fog érzékenységét, és segítenek a fogak napi ápolásában. Ha a fogzománc enyhén elvékonyodott, de még nincs esztétikai vagy funkcionális károsodás, akkor ezek a termékek kitűnő megoldást kínálnak a fogzománc helyreállítására. 
 • A fogszuvasodás kezelése: a fogszuvasodás lassan fejlődő folyamat, amely során a fogzománc elveszíti erejét és integritását. Minél előbb történik meg a fog tömése, annál nagyobb az esélye, hogy megakadályozzuk a további károsodást. A Móricz Dentalnál azonnali és hatékony segítséget biztosítunk, amely helyreállítja a fogak egészségét és szépségét.
 • Előrehaladott fogkopás kezelése: a súlyos fogkopás esetén a fogzománc helyreállítása már összetettebb eljárást igényel. A porcelán héjak és koronák készítése szakszerű és egyéni megközelítést igényel, amelyben a Móricz Dentalban tapasztalt fogorvosai és fogtechnikusai állnak a rendelkezésre.
 • A rendszeres fogászati ellenőrzés fontossága: a fogzománc kopása és fogszuvasodása nem történik meg egyik napról a másikra. A rendszeres, fél évente esedékes fogászati kontroll és dentálhigiéniai kezelés lehetővé teszi a kezdődő problémák és a fogzománc károsodás kialkulásának időben történő felismerését. A Móricz Dentalnban a szakorvosok nem csupán a már kialakult problémákra kínálnak megoldást, hanem a fogzománc helyreállításán túl tanácsot is adnak a megfelelő szájápolási szokások kialakításához.

Mit kell tennie, ha fogzománc helyreállításra van szüksége?

A fogzománc elvesztése komoly probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia. A Móricz Dental profi szakemberei a fogzománc erősítésétől a fogszuvasodás kezelésén át az előrehaladott kopás esetén történő helyreállításig kínálnak hosszú távú megoldásokat a fogzománc helyreállítására. 
A rendszeres kontroll és a tudatos szájápolási szokások kialakítása a fogzománc egészsége megőrzésének alapjai.  A Móricz Dentalra a fogzománc helyreállításában is számíthat.   Látogasson el rendelőnkbe, és biztosítsa fogai egészségét és szépségét a Móricz Dental szakértőinek segítségével! Jelentkezzen be online vagy a +36 1 3611 222-es telefonszámon!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Tovább olvasom
Implantátum kezelés folyamat I Móricz Dental Fogászat

Implantátum kezelés folyamata

Miért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.

Tovább olvasom
Fogbeültetés altatásban | Móricz Dental Fogászat

Fogbeültetés altatásban

Sokan vannak olyanok, akik különböző okokból tartanak a fogászati kezelésektől, és jobban szeretnék, ha a műtéteket altatásban, nem pedig érzéstelenítés mellett végeznék el. Számukra van egy jó hírünk: a fogbeültetés altatásban is lehetséges!

Tovább olvasom
Fogorvos implantátum szakértő I Móricz Dental Fogászat

Fogorvos implantátum szakértő

Amit a fogorvosi implantátumokról érdemes tudnia egy szakértő tolmácsolásában!
A fogorvosi implantátumok azon modern fogászati technológiák közé tartoznak, amelyek célja a hiányzó fogak pótlása. Ezek az implantátumok mesterséges gyökerek, amelyeket közvetlenül az állkapocsba kerülnek beültetésre. 
Ez a módszer lehetővé teszi, hogy az implantátum stabilan rögzüljön, így biztosítva az implantációs fogpótlás természetes funkcióit és megjelenését. A beültetési folyamat egy fogorvos implantátum szakértő által végzett műtéti eljárás, amit helyi érzéstelenítésben végzünk, így Ön minimális kellemetlenséget érez csak. Az implantátumok anyaga, általában titán, ami kiváló biokompatibilitással rendelkezik és elősegíti az állkapocscsal való összenövést. Hosszú távú stabilitást biztosít.

Tovább olvasom
Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal | Móricz Dental Fogászat

Fogtömés esztétikusan a legjobb anyagokkal

A legszebb és a legtartósabb anyagokat használjuk fogászatunkon, hogy a fogtömés esztétikusan, és tartóson készüljön el. Nem kell többé fémesen csillogó fogait takargatnia, akár régi, elavult tömését is lecseréljük esztétikus, allergén mentes anyagainkkal. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták