Erózió I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Erózió


Erózió: A zománc elhasználódása kémiai savas folyamat következtében. Ez a sav lehet gyomor- vagy diétás eredetű. Az erózió általában a fogak üregeiben, valamint a fogfelszín és a harapóélek általános kopásában mutatkozik meg. Ez felfedheti az alatta lévő fogágyat, amely sötétebb, sárgásabb színű, mint a zománc. Mivel a fogágy érzékeny, a fogak érzékenyebbek lehetnek a hidegre és a melegre, illetve a savas ételekre és italokra is. Minden alkalommal, amikor savas dolgot eszünk vagy iszunk, a fogzománc egy rövid időre megpuhul, és elveszíti ásványi anyagtartalmának egy részét. A nyálunk lassan kiegyenlíti ezt a savasságot a szánkban, és visszaállítja a természetes egyensúlyt. Ha azonban ez a savas támadás túl gyakran történik, a szájnak nincs esélye a helyreállításra, és a zománc apró darabkái lemosódhatnak, így a fogak idővel elkezdik elveszíteni a felszíneiket.

A fogerózió oka

A fogászati erózió olyan folyamat, mely során a fogzománc fokozatosan elpusztul, gyengítve a fogak szerkezetét és egészségét. Ez a probléma egyre növekvő mértékben érinti az embereket világszerte, és komoly következményekkel járhat a fogak állapotára és a szájhigiéniára. Az erózió fő oka az ételek és italok savas hatása, melyeket rendszeresen fogyasztunk. Savas italok, például a szénsavas üdítők, gyümölcslé, citrusfélék és az alkoholos italok, valamint savas ételek, mint például a paradicsom vagy az ecetes dresszingek, jelentős mértékben hozzájárulnak a fogászati erózióhoz. Ezek az anyagok lassan lebontják a fogzománcot, kiváltva a fogak fokozatos elvékonyodását és a fogak érzékenységét.

Az erózió következményei

A fogászati erózió súlyos következményekkel járhat. Az elvékonyodott fogzománc miatt a fogak fokozottan érzékenyek lehetnek a hideg, meleg vagy édes ételekre és italokra. Emellett a fogak megjelenése is megváltozhat, mivel a zománc kopása áttetszővé vagy sárgává teheti őket. A fogak gyengülése és törékenysége megnöveli a fogszuvasodás és egyéb fogproblémák kialakulásának kockázatát.

Hogyan előzd meg?

Hogyan védekezhetünk a fogászati erózió ellen? Az egyik legfontosabb lépés az egészséges étkezési és ivási szokások kialakítása. Kerüljük a túlzottan savas ételeket és italokat, és ha fogyasztunk ilyeneket, igyunk meg utánuk egy pohár vizet, hogy segítsünk semlegesíteni a savakat. Használjunk fluorid tartalmú fogkrémet, amely erősíti a fogzománcot, és rendszeresen járjunk fogorvoshoz ellenőrzésre és tisztításra.

A fogászati erózió megelőzése és kezelése kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzésében. Fontos, hogy tudatosan válasszuk meg, mit és hogyan fogyasztunk, és hogy rendszeresen gondoskodjunk a fogaink megfelelő tisztításáról. A fogorvos segítségével pedig időben felismerhetjük és kezelhetjük a fogászati eróziót, hogy megőrizzük mosolyunk szépségét és egészségét hosszú távon.