Fogkőeltávolítás jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Fogkőeltávolítás


Fogkőeltávolítás: a fogakra tapadt fogkő eltávolítása, majd a fogzománc felszínének tisztítása és polírozása. Amikor a lepedékrétegek felhalmozódnak a fogakon, megkeményednek, és egy elmeszesedett réteget, a fogkövet alkotják. A fogorvosi rendelőben végzett rendszeres fogtisztítás során a dentálhigiénikus fogkőeltávolítás során eltávolítja a letakódásokat és fogkövet.

Mi a fogkő?

A fogkő, más néven dentalis vagy fogkövesedés, a fogakon képződő kemény lerakódás. Először plakk formájában jelenik meg, ami egy lágy, ragadós anyag, amelyet baktériumok alkotnak a szájban. Ha a plakk hosszabb ideig a fogakon marad, ásványi anyagokkal kezd összekötődni, és így alakul ki a fogkő.

A fogkőeltávolítás fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségének megőrzésében. Ez a fogorvosi eljárás arra szolgál, hogy eltávolítsa a fogakon és az ínyeken lerakódott fogkövet, amely különféle problémákat okozhat. A fogkőben baktériumok élhetnek, és fogászati betegségeket okozhatnak. A kemény fogkő speciális eszközökkel történő eltávolítása után a higiénikus kezeli a fogak felszínét. A fogpolírozással eltávolítja a fogak felszíni szennyeződéseit, fényessé és simává teszi a fogakat, ezzel befejezve a megelőző fogászati kezelést.

A fokőlerakódás következményei

A fogkő olyan problémákat okozhat, mint például a fogínygyulladás és a fogágybetegség. Amikor a fogkő lerakódik a fogak alapján, irritálhatja az ínyt, és gyulladást okozhat. Ez a fogínygyulladáshoz vezethet, amelyben az íny duzzadt és érzékeny lesz, és gyakran vérzik fogmosás vagy fogkefe használata során. Ha nem kezelik, a fogínygyulladás előrehaladhat, és fogágybetegséggé, azaz a fogakat tartó szövetek és a csontok károsodásához vezethet.

A fogkőeltávolítás menete

A fogkő eltávolítása a fogorvosi rendelőben történik. Először a fogorvos értékeli a fogkő mennyiségét és elhelyezkedését. Ezután a fogorvos speciális fogászati eszközöket használva finoman eltávolítja a fogkövet a fogakról és az ínyről. A fogkő eltávolítása általában fájdalommentes, de ha nagyobb mennyiségű fogkövet kell eltávolítani, az íny körüli területet érzésteleníthetik.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fogkőeltávolítás rendszeres időközönként elvégzendő. A fogorvosok általában javasolják, hogy évente legalább egyszer, de lehetőség szerint hat hónaponta végeztessünk fogkőeltávolítást. Ez segít megelőzni a fogínyproblémákat és a fogágybetegséget, és fenntartani a fogak egészségét.

A fogkőeltávolítás mellett fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása is. Rendszeresen mossunk fogat legalább naponta kétszer, használjunk fogköztisztító eszközöket, például fogköztisztító kefét vagy fogköztisztító szálat, és rendszeresen látogassunk el a fogorvoshoz ellenőrzésre és tisztításra.

Összességében a fogkőeltávolítás elengedhetetlen része a megfelelő szájhigiéniának és a fogak egészségének megőrzésének. Ez a fájdalommentes eljárás segít megelőzni a fogínyproblémákat és a fogágybetegséget, és hozzájárul a hosszú távú fogak egészségének fenntartásához. Ne feledje, hogy rendszeres fogorvosi ellenőrzések és tisztítások elvégzése segít a fogak egészségének megőrzésében és a mosoly ragyogóvá tételében.