Melyek a fogínygyulladás tünetei? A Móricz Dental segít

Fogínygyulladás tünetei

Tudta Ön, hogy a magyar felnőtt lakosság többségét érinti a fogínygyulladás? Éppen ezért a fogínygyulladás tüneteit érdemes minél előbb kezeltetnie, hogy elkerülhesse a komolyabb fogászati betegségeket. A Móricz Dentalnál segítünk Önnek abban, hogy beazonosíthassa a fogínygyulladást tüneteit, valamint megtudhatja azt is, mit tehet az ínygyulladás ellen!

Fogínygyulladás tünetei

Fogínygyulladás tünetei – miért alakul ki a fogíny gyulladás?

A fogínygyulladás tüneteinek hátterében több tényező is állhat. Ahhoz pedig, hogy a gyógyítási folyamat sikeres legyen, a legfontosabb a probléma okát megtalálni. A leggyakoribb oka a fogínygyulladásnak, az elhanyagolt szájhigiénia, amit az otthoni szájápolás hiánya, vagy annak nem megfelelő elvégzése okoz (például a fogköztisztitó kefe és fogselyem használatának mellőzése). Ebből adódóan a fogakon könnyedén felhalmozódhatnak az úgy nevezett plakkok és a fogkő. Ezek kialakulásával ugyan még a fogínygyulladás tünetei és maga betegség nem fog kialakulni, csak akkor, ha ezek nem kerülnek időben eltávolításra. A fogkő lehúzódhat ugyanis a fogíny szintje alá és és ezzel nem csak a fog felszínén okozhat szuvasodás, de a fog gyökerein is. Ez pedig elősegíti a tasakok kialakulását is a foggyökér és az íny között. . Tehát ez egy összetett folyamat lehet, amit elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia okoz. De mi állhat még a fogínygyulladás tüneteinek hátterében? 

 • Genetikai okok
 • Egyéb betegségek
 • Gyulladás kialakulása
 • Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Melyek a fogínygyulladás tünetei? 

A fogínygyulladás tüneteit olykor nehéz észre venni, hiszen szinte észrevétlenül jelennek meg. . A fogínygyulladás tünetei között jelentkezhet:

 • Fogínyvérzés, különösen étkezés és fogmosás során 
 • Vörös, piros íny
 • Duzzadt, érzékeny íny
 • Fogérzékenység, különösen hideg/meleg ételek vagy italok esetén
 • Kilazult fogak

Fogínygyulladás tünetei – miért kell komolyan vennünk? 

A fogínygyulladás tüneteit és magát ezt a fogágybetegséget nem szabad félvállról vennünk, hiszen számos olyan szövődményt okozhat, amelyek komolyabb kockázatot jelentenek fogaink állapotában. 
A gyulladás önmagában nem tesz jót a szerveztre nézve, különösen akkor, ha hosszú ideje fennáll. A gyulladás pedig az ínyről könnyedén átterjedhet a környező szövetekre, így a foggyökerekre is. Ennek következménye, hogy a fog tartó szövetei meggyengülnek, a fogak elmozdulhatnak a helyükről, vagy kieshetnek. A legrosszabb esetben a gyulladás az állkapocscsontot is elérheti, amely csontsorvadással járhat, így a fogimplantátumos fogpótlás csakis csontpótló beavatkozással lehetséges. 

Fogínygyulladás tünetei – hogyan kerülhetjük el a kialakulását?

A fogínygyulladás tüneteit és annak kialakulását a legkönnyebben az alapos otthoni szájápolással kerülhetjük el. Ezalatt nem csak a rendszeres és helyesen kivitelezett fogmosást értjük, de a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe, valamint a szájvíz használatát egyaránt. Továbbá a rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollvizsgálat és fogkő eltávolítás szintén elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, illetve az egészséges fogak fenntartásához. 

Fogínygyulladás tünetei – hogyan szüntetjük meg a zavaró tüneteket a Móricz Dentalban?

A fogínygyulladás tüneteinek sikeres kezeléséhez először fel kell tárnunk a probléma hátterében álló okot. 
Erre egy személyes konzultáció a legalkalmasabb, melynek során felállítjuk a diagnózist és a kezelési tervet. 
Az ínygyulladást legtöbb esetben a felhalmozódott baktériumok és lepedékek okozzák, így rendelőnkben egy igen hatásos kezelést dolgoztunk ki a fogínygyulladás tüneteinek megszüntetésére. 

Rendelőnkben az kezelések állnak a rendelkezésére a fogínygyulladás sikeres kezelésére:

 • Dentalhigiénia kezelés, fogkő eltávolítással
 • Irányított biofilm terápia
 • Nyitott kürettálás
 • Zárt körettálás
 • Teljes szájfertőtlenítés
 • Oki terápia

Fogínygyulladás tünetei – mit tegyünk, ha megjelentek a tünetek?

Amennyiben Ön is tapasztalta a fent felsorolt bármelyik tünet egyikét, vagy már régen járt fogorvosnál és itt az ideje egy alapos fogászati szűrővizsgálatnak, akkor kérjen időpontot egy személyes konzultációra! A Móricz Dentalnál a fogínygyulladás sikeres kezelésére specializálódott parodontológus fogszakorvosok várjék Önt személyes konzultáción.

Jelentkezzen be rendelőnkbe a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy online űrlapunk kitöltésével! 

 

Pácienseink véleménye

Régóta szendevek a bölcsesség fogammal illetve az innyemmel. Csütörtökön hirtelen begyulladt ami ráment a felső fogaimra is. Mikor felhivtam őket (ami kb este 7 fele volt) egyből tudtak másnapra időpontot adni. Már a telefonban is nagyon kedvesek voltak hozzám. Dr. Sinka Ágneshez kaptam időpontot. Egy végtelenül kedves doktornő, nagyon alapos munkát végez illetve mindent részletesen elmagyaráz, tanácsot add. Maga a rendelő nagyon szép és barátságos. Az árak egy kicsit borsosak de ennek ellenére. Nagyon tudom ajánlani a helyet másoknak is.
H. ALEXANDRA

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogérzékenység tünetei

Fogérzékenység tünetei

Milyen tünetei lehetnek még a fogérzékenységnek? Hogyan léphetünk fel a fogérzékenység ellen hatékonyan? Fogászati cikkünkben erről lesz szó!

Tovább olvasom
Fogfájás okai: Mi áll a háttérben?

Fogfájás okai

Melyek a fogfájás okai? Hogyan csillapíthatjuk mielőbb a szűnni nem akaró fogfájást? A Móricz Dental szakértő fogorvosai segítenek Önnek a kínzó fogfájdalom megszüntetésében! 

Tovább olvasom
Ínyvérzés oka, kezelés

Ínyvérzés – A háttérben álló okok és kezelési módszerek

Ínyvérzéssel küzd? Mi állhat a háttérben? Hogyan kezelhető az ínyvérzés? Tudjon meg minden fontos információt az ínyvérzésről és fogágybetegségekről szakértő fogorvosainktól!

Tovább olvasom
Tömött fog lüktet

Tömött fog lüktet

Tömött foga lüktet? Fáj? Mi lehet az oka a nem rég kezelt fog kellemetlenségének? Ennek járunk utána szakmai cikkünkben, és segítünk, hogy mielőbb megszabadulhasson a fájdalomtól. 

Tovább olvasom
Fogérzékenység okai, kezelési módszere

Fogérzékenység okai

Mitől lehet érzékenyek fogai? Mi történik, ha nem kezelteti? A fogérzékenység okai, tünetek és kezelési módszerek, az egészséges fogakért. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták