Foghiány okai: mi állhat a háttérben? | Móricz Dental Fogászat

Foghiány okai: mi állhat a háttérben?

Mik a fokhiány okai leggyakrabban, mi okozza a fogak romlását, kiesését? Hogyan lehet megelőzni, egyáltalán meg lehet előzni? Hogyan lehet kezelni a foghiányt? Alábbi cikkünkben elsősorban a foghiány okaival, megelőzésével, és kezelésével fogunk foglalkozni. A legfontosabb dolgok, amiket a foghiánnyal kapcsolatban érdemes tudni!

Foghiány okai: mi állhat a háttérben?

Milyen okokra vezethető vissza a foghiány? Leggyakrabban ezek a foghiány okai

A foghiány okai egy nagyon népszerű téma a fogászatunk páciensei körében. Gyakran szokták kérdezni fogorvosainktól, hogy mi okozz a fogak hiányát, azt, ha valakinek hiányos a fogazata. Ez teljesen természetes, hogy sokan tartanak ettől, és a megelőzés miatt szeretnék tudni, hogy mik leggyakrabban a foghiány okai. Évtizedes tapasztalatunk és szaktudásunk alapján összegyűjtöttük ezeket.

Láthatjuk, hogy a foghiány okai nagyon sokfélék lehetnek, különböző fogászati megbetegedések, de egy baleset is okozhatja a fogak elvesztését. A fogászati megbetegedésekből eredő foghiány a megfelelő otthoni fogápolással megelőzhető. A hirtelen balesetek okozta foghiány kivédésére sajnos nem tudjuk mi sem a receptet, hiszen nem javasolhatjuk a mindennapos fogvédő használatot!

Hogyan előzhető meg a foghiány kialakulása, hogyan kerülhetőek el a foghiány okai?

A foghiány okai gyakran olyan fogászati megbetegedésekre vezethetőek vissza, amik a megfelelő otthoni szájhigiénia gyakorlásával elkerülhetőek lennének. Ezért amennyiben, Ön szeretné elkerülni fogai elvesztését, figyeljen oda erre a mindennapos tevékenységre jobban, és tartsa be az alábbi tanácsokat! Alaposan mosson fogat naponta többször, legalább 3-4 percig elektromos vagy kézi fogkefével, puha sörtéjű kefével, hogy elkerülje a fogzománc és az íny megsértését), használjon napi rendszerességgel fogselymet, fogköztisztitó kefét is!  Rendszeres, évente legalább kétszeri dentálhigiéniai kezelés vagy irányított biofilm terápia ajánlott annak érdekében, hogy a foghiány okainak kialakulását csökkentse. Illetve évente legalább egy alkalommal fogorvosi kontrolvizsgálat is szükséges, hogy az esetleges fogászati problémák időben feltárásra kerüljenek, és ne vezessenek a fogak eltávolításához, kihullásához.

Hogyan orvosolható a már kialakult foghiány?

Amennyiben a foghiány okait nem sikerült elkerülni, kialakult a foghiány, a kezeléséhez szakértői segítségre lesz szüksége. A Móricz Dental Fogászaton többféle eljárással is mód van a foghiány kezelésére. Az alábbi kezelések érhetőek el nálunk:

Nem kell egyedül eldönteni, hogy az Ön számára melyik a legalkalmasabb fogpótlási módszer, hiszen szakértő fogorvosaink a vizsgálatok után segítenek Önnek ebben. A leghatékonyabb eljárást fogják választani, ami Önnek a leginkább megfelel. A választott eljárás függ attól, hogy egy vagy több foga hiányzik, milyen állapotban van a többi fog, valamit az íny.

Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Mit kell tenni, ha orvosolni szeretné foghiányát?

Amennyiben Önnek hiányosak a fogai, és érdekli, hogy mik lehetnek a foghiány okai, valamint hogyan lehetne orvosolni a hiányt, akkor nem kell mást tennie, mint bejelentkeznie a Móricz Dental Fogászatra! Személyes konzultáció alkalmával kiderítjük a foghiány kialakulásának pontos okát, és kidolgozzuk a hiányzó fog pótlásának ideális megoldását, amely alkalmazkodik az Ön elképzelésihez és lehetőségeihez. Ezután a megbeszéltek szerint elkészítjük a fogpótlást a Móricz Dentalban. Nem lesz más dolga (a kontrolvizsgálatokon való megjelenésen kívül), mint ismét élvezni a rágóképesség és az igényes megjelenés minden előnyét. Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A rossz fogak helyreállítása I Móricz Dental Fogászat

A rossz fogak helyreállítása: miért fontos és hogyan segíthet a Móricz Dental?

Fogaink egészsége nem csupán az esztétikai megjelenésünkre van hatással, hanem az egész szervezet működésére is. A rossz fogak helyreállítása kiemelt szerepet játszik a mindennapi életminőség javításában. A Móricz Dental fogászati rendelő fogászati specialistái nagy precizitással és korszerű technológiával végzik a rossz fogak helyreállítását.

Tovább olvasom
Dentalhigiénia Budapest | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Dentalhigiénia Budapest: a leghatékonyabb fogkő eltávolítás

Dentalhigiénia Budapesten a Móricz Dental Fogászaton: a leghatékonyabb eljárások, legmodernebb eszközök, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező specialisták, barátságos asszisztensek várják Önt! Gondoskodunk fogai egészségéről és szépségéről!
A dentálhigiénia nem csupán egy orvosi kifejezés, hanem az Ön egészségének és jó közérzetének alapköve. A dentalhigiénia Budapest szerte kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a fővárosban a modern technológiák és szakértő higiénikusok révén a fogászati ellátások széles skáláját kínálják. Lássuk, mi is a dentálhigiéniai kezelések lényege, és miért kell azt komolyan venni.

Tovább olvasom
Kusza fogak | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Kusza fogak – kialakulástól a hatékony kezelésig

Kusza fogakkal küzd? Esztétikailag zavarják, esetleg már rágási nehézségeket, beszédproblémákat is okoztak? A kusza fogak számtalan gondot okozhatnak a mindennapi életben, de szerencsére van megoldás. A Móricz Dental Fogászaton ismerjük a legjobb eljárásokat kusza fogak kezelésére!

Tovább olvasom
A fogzománc helyreállítása | Móricz Dental Fogászat

A fogzománc helyreállítása – tudnivalók, legjobb kezelés

A fogzománc sérülése és helyreállítása a Móricz Dental klinika egyik fő szakterülete. Mindannyian tudjuk, milyen fontos a fogak egészsége, amiben kulcsfontosságú szerepet játszik a fogzománc épségének megőrzése a fogak védelmében. Tudjon meg többet a fogzománc helyreállításáról, sérüléseiről, fontos szerepéről és ápolásáról.  

Tovább olvasom
Fogászati kezelés fájdalommentesen I Móricz Dental Fogászat

Fogászati kezelés fájdalommentesen a Móricz Dentalnál

Fogászati kezelés fájdalommentesen? A modern orvostudománynak köszönhetően már Önnek sem kell rettegnie a fogászati kezelésektől, ha olyan fogászatot választ, ahol a legmodernebb, fájdalommentes eljárásokat alkalmazzák!

Tovább olvasom

Rólunk mondták