A fogszuvasodás kialakulása egy - nyugodtan mondhatjuk - igazi népbetegség, melyet azok a baktériumok okoznak, melyek a szénhidrát lebontása közben savat termelnek. Ez a sav károsítja a fogzománcot és így jön létre a fogszuvasodás
A fogszuvasodás kialakulása ép fogágy esetében általában a fogak érintkezési pontjánál kezdődik el. Ez a káros folyamat kezelés nélkül azonban tovább folytatódik és a fogíny visszahúzódása révén a fogszuvasodás akár az íny alatti részre is kiterjed. A probléma azonban könnyen orvosolható, hiszen a szuvas rész eltávolítása és a rendelőnkben készülő esztétikus fogtömés megakadályozza a tovább romlást és ezáltal a káros folyamatok is megállíthatók.
A fogszuvasodás kialakulása a kezdeti stádiumban nem okoz tüneteket. Ha nem figyelünk oda az apró részletekre (érzékenység kialakulása, apró elszíneződés a fog felszínén), akkor már csak egy előrehaladott állapotban jövünk rá, hogy miért kezdett el fájni a fogunk.
A fogszuvasodás kialakulása sok esetben megtévesztő, mert bár lehet, hogy a felszínen csak egy apró lyuk látható, az alatt azonban - a mélyben - akár egy nagy kiterjedésű szuvasodás is lehet.
A fogszuvasodás kialakulásában igen nagy szerepe van a táplálkozásnak, hiszen a táplálék biztosítja a szájüregben lévő baktériumok életfeltételeit.
A tápanyag minősége, mennyisége és fizikai tulajdonságai egyaránt befolyásolják a fogszuvasodás kialakulását. A szénhidrátok erős hatást gyakorolnak erre a folyamatra, ezek közül is a répacukor és a fehér pékáruk fogyasztása a legveszélyesebb. Ezzel ellentétben, a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása ellenállóvá teszi a fogakat a fogszuvasodással szemben, ezért ezek fogyasztása javasolt.
A megfelelő mennyiségű vitamin befolyásolja a fogak fejlődését, az ásványi sók pedig nagy szerepet játszanak a szöveti anyagcserében, melyek a fogak előtörése után is érvényesülnek. Fogak tekintetében legfontosabb ásványi anyag a kalcium és a foszfor.
Az időtényező is meghatározó lehet a fogszuvasodás kialakulásában, ezért a szénhidrátok fogyasztását követően (legalább fél órával utána), főként az édességek után nélkülözhetetlen a fogmosás. Megfelelő szájápolás révén a fogszuvasodás megelőzhető, de a már kialakult fogszuvasodást mindenképpen töméssel kell kezelni.
A fogszuvasodás esetében az időnek van a legnagyobb jelentősége. Minél korábban fedezzük fel magunkon a fogszuvasodás első jeleit annál nagyobb az esélyünk arra, hogy azt még a kezdeti stádiumban elkapjuk és megakadályozzuk a komolyabb, fájdalommal együtt járó problémák kialakulását.
A rendszeres kontrollvizsgálatok is sokat segítenek a fogszuvasodás kialakulásának megakadályozásában.
Menjen biztosra és ne hagyja, hogy utolérje a legkellemetlenebb fogfájdalom. Jöjjön el a Móricz Dentalba egy szuvasodás kontrollvizsgálatra és előzze meg a komolyabb fogászati problémák kialakulását.
Időpontot a +36 1 36 11 222-es telefonszámon kérhet vagy egyszerűen online.
Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.
Tovább olvasomA porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.
Tovább olvasomA gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.
Tovább olvasomA szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához. A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot. Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.
Tovább olvasomMiért fontos az implantátum kezelés folyamata?
Az egészséges és ragyogó mosoly nem csupán esztétikai kérdés, hanem az általános jóllét és az önbizalom növelésének kulcsa is. A fogászati implantátumok forradalmasították a fogpótlás világát, lehetővé téve számunkra, hogy visszaadjuk Önnek azt az életminőséget, amit egykoron a természetes fogak biztosítottak.