Bruxizmus jelentése I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Bruxizmus


Bruxizmus: A fogak összeszorítása vagy csikorgatása. A fogak károsodhatnak ettől a rendellenes művelettől. A bruxizmus alvás közben és ébren is előfordulhat. Egyeseknél a bruxizmus fejfájást, nyaki fájdalmat és/vagy állkapocsfájdalmat okoz. A bruxizmus legsúlyosabb jelei főként alvás közben figyelhetők meg, anélkül, hogy az érintett személy tudatában lenne, de a környezetében lévők észrevehetik. Sok esetben nincs szükség kezelésre. Sok gyermek kezelés nélkül kinövi a bruxizmust, és sok felnőtt nem csikorgatja vagy szorítja össze a fogait eléggé ahhoz, hogy terápiát igényeljen. Ha azonban a probléma súlyos, a lehetőségek között szerepelnek bizonyos fogászati megközelítések, terápiák és gyógyszerek, amelyekkel megelőzhető a fogak további károsodása és enyhíthető az állkapocsfájdalom vagy kellemetlen érzés.

A bruxizmus okai

A bruxizmus, vagy más néven fogcsikorgatás, egy olyan alvás közbeni tevékenység, amelyet a fogak szándékos összeszorítása vagy csikorgatása jellemzi. Ez a jelenség a fogakat és az állkapcsot érintő erőteljes izomműködés eredménye, amely lehet egyoldalú vagy mindkét oldalon megjelenő probléma. A bruxizmus általában észrevétlen marad, mivel az érintett személyek többsége alszik, amikor ez a viselkedés jelentkezik. Azonban a hosszú távú hatások súlyosak lehetnek, és számos fogászati ​​és egészségügyi problémához vezethetnek.

A fogcsikorgatás általában stressz vagy szorongás eredményeként jelentkezik. Az érintettek gyakran nappali stressztől és érzelmi feszültségtől szenvednek, és ezek a problémák tovább fokozódnak alvás közben. A bruxizmus szoros kapcsolatban állhat az alvászavarokkal, például az alvajárással és az alvásapnéval. Ezenkívül olyan tényezők is hozzájárulhatnak, mint az alkoholfogyasztás, dohányzás, koffein és bizonyos gyógyszerek szedése.

A bruxizmus tünetei

A bruxizmus rövid távú tünetei közé tartozik a fogak kopása, koptatása, nyomai, fogfájás, állkapocs- és fejfájás, fáradtság érzése, álmatlanság és az arcizmok merevsége. Hosszabb távon azonban komolyabb következmények jelentkezhetnek, mint például a fogak károsodása, kopása, törése vagy elvesztése. Emellett az állkapocsízületek rendellenességei, az arcizmok túlzott feszülése és az állandó fejfájás is előfordulhatnak.

A bruxizmus kezelése

A bruxizmus kezelése többféle módon történhet. Az első lépés az okok azonosítása és kezelése, például a stressz csökkentése, az életmódbeli változtatások vagy a relaxációs technikák alkalmazása. Az érintettek gyakran kapnak egyedi fogvédőket vagy éjszakai reteszeket, amelyeket alvás közben viselnek, hogy megvédjék a fogakat az összeszorítástól és csikorgatástól. Az esetleges fogkárosodásokat a fogorvosok kezelhetik, például tömésekkel vagy fogprotézisekkel.

A bruxizmus egy olyan jelenség, amelyet sokan nem vesznek észre vagy figyelmen kívül hagynak, mivel általában alvás közben jelentkezik. Azonban hosszú távon komoly problémákhoz vezethet, amelyek befolyásolhatják az érintettek életminőségét és egészségét. Ezért fontos, hogy azok, akik gyanítják, hogy bruxizmusban szenvednek, felkeressék fogorvosukat vagy alvásspecialistájukat a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.