Alábélelés jelentése, definíciója

Lexikon

Alábélelés


Alábélelés: olyan technika, amely a mozgó fogsor alapjának, azaz a fogsornak a szájnyálkahártyán nyugvó részének újjáépítéséből áll. A szájnyálkahártya szövetei és a csontgerinc idővel zsugorodnak. Mivel a műfogsor körülbelül tíz évre van tervezve, célszerű a műfogsort újraszabni, amint úgy látszik, hogy az már nem stabil, hogy a rágás által kifejtett nyomás megfelelően eloszoljon. Az első év során a leggyorsabb gerincoszlopi csont felszívódása, mivel olyan nyomásnak van kitéve, amelyhez nem volt hozzászokva. Normális esetben a protézist kétévente újra kell bélelni, és a fogsor foggyantával történő újra bélelése megoldja a stabilitási problémát.

Az alábélelés előnyei

A fogászati protézis alábélelése fontos és gyakran alkalmazott eljárás a fogpótlás területén. A protézis, legyen az részleges vagy teljes fogpótlás, idővel elveszítheti a megfelelő illeszkedést és kényelmet. Ezért az alábélelés lehetőséget nyújt a protézis stabilitásának és funkcionalitásának helyreállítására.

  1. Először is, javítja a protézis illeszkedését és stabilitását, így kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi a viselést.
  2. Másodszor, az alábélelés javíthatja a rágófunkciót, lehetővé téve a hatékonyabb ételrágást.
  3. Harmadszor, az esztétikai megjelenést is javíthatja, mivel a protézis újra természetesebbnek és vonzóbbnak tűnhet.

Az alábélelés folyamata

Az alábélelés során a fogorvos egy vékony réteget helyez el a protézis alatt, amely megfelelő illeszkedést biztosít. Ez a réteg általában speciális fogászati műgyanta vagy szilikon anyagból készül. Az alábélelésnek köszönhetően a protézis újra illeszkedik a fogínyhez, ezáltal megszűnik a csúszkálás és a mozgás érzése, amit a laza protézis okozhat. Az alábélelés folyamata viszonylag egyszerű és kevés időt vesz igénybe. A fogorvos eltávolítja a protézist, megtisztítja, majd a speciális anyagot helyez el a protézis alatt. Ezután a páciens visszakapja a protézist, amely most már újra megfelelő illeszkedést és stabilitást nyújt.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az alábélelés csak ideiglenes megoldás lehet. A protézis továbbra is változik az állkapocs és a fogíny átalakulása miatt, így időnként újra kell illeszteni vagy új protézist kell készíteni.

Összességében a fogászati protézis alábélelése hatékony módszer a fogpótlás stabilitásának és funkcionalitásának helyreállítására. Ez a kezelés segíthet a pácienseknek megszabadulni a laza és instabil protézis okozta kellemetlenségektől, és újra magabiztosan mosolyogni és étkezni.