Mitől lehet, hogy a tömött fog letört? | Móricz Dental Fogászat

Mitől lehet, hogy a tömött fog letört? Segítünk!

A tömött fog letörése esetén mindenképp forduljon szakértő fogorvoshoz, hiszen a probléma megoldására szakemberre van szükség. De mi okozhatta a letörést? Hogyan kezeljük? Erre válaszolunk szakmai cikkünkben!

Mitől lehet, hogy a tömött fog letört? Segítünk!

Mi lehet az oka annak, hogy a tömött fog letört?

 • a tömés nem volt tökéletes és ezért meggyengült a fog szerkezete
 • aránytalan terhelés éri az adott fogat

Lényegében a két ok együttesen probléma, hiszen, ha az aránytalan terhelés is arra utal, hogy a tömés nem illeszkedett tökéletesen, figyelembe véve a szomszédos fogakat egyaránt. Rendelőnkben fogtöméseink pontos illeszkedéséhez nem csak diagnosztikai eszközeink segítenek, de tapasztalt fogorvosaink a legjobb minőségű anyagokat használva, mindent figyelembe véve készítik el esztétikus fogtömését, amely tökéletesen azonosul foga színéhez és alakjához. 

Mi tehetünk akkor, ha a tömött fog letört?

 • meg kell keresnünk az okát annak, hogy miért tört le a tömött fog
 • mindenképpen fogorvoshoz kell fordulnunk, mert a kezeletlen törött fog begyulladhat és még kellemetlenebb tüneteket okozhat

Ha egy tömött fog letört elsősorban fontos megtalálni a háttérben álló okot. Ezt csakis fogorvos segítségével tehetjük meg, hiszen a fogorvos látja át a fogak állapotát és fogászati diagnosztikai eszközökkel pontosan beazonosíthatóvá válik a kiváltó ok. Ha nem kezelteti a tömött fog letörését, akkor a fedetlenné váló fogbél könnyen gyulladásba kerülhet, amely erős fogfájdalommal, fogérzékenységgel járhat

Milyen megoldásokat nyújt a Móricz Dental, ha a tömött fog letört? 

A Móricz Dental Fogászatán körültekintően járunk el, ha a tömött fog letört, hiszen alapos átvizsgálás szükséges a letörés okának megállapításához. Ha azonosítottuk a problémát, csak utána lehetséges a szakszerű és sikeres kezelés felállítása, valamint az eljárás elkezdése. 
A tömött fog letörésének kezelése: 

 • egy személyes konzultáció során feltérképzésre kerül a fog állapota, azaz annak a ténynek a megállapítása, hogy a törött fog megmenthető-e; első körben mindenképpen erre törekszünk 
 • digitális diagnosztikai eszközök segítségével feltérképezzük a kezelendő fog állapotát
 • közösen megbeszéljük a lehetséges megoldási alternatívakat 
 • a közösen elfogadott kezelésről készül egy kezelési terv és egy árajánlat
 • az árajánlat elfogadása esetén egy előre megbeszélt időpontban eltávolításra kerül a sérült rész és a régi fogtömés, majd felépítésre kerül a fog egy új esztétikai tömés segítségével
 • ha a sérülés mértéke nem teszi lehetővé a fog helyreállíttatást esztétikus töméssel, akkor arra kerülhet korona is
 • ha a törött fog sérülésének mértéke kritikus és az biztonságosan nem állítható helyre, akkor az eltávolítjuk kíméletes foghúzással
 • a hiányzó fogakat korszerű implantátummal pótoljuk vagy több tagból álló hidat készítünk rá

Tömött foga letört? Akkor keresse fel mielőbb szakértő kollégáinkat, hogy segíthessük foga megmentésében! 

Ha a tömött fog letört, mi a következő lépés, amit meg kell tennünk?

A lehető legrövidebb időn belül fel kell hívni a Móricz Dental ügyfélszolgálatát a +36 1 3611 222-es telefon számon és időpontot kell kérni egy problémafeltáró személyes konzultációra. Minden további lépés annak a függvénye, hogy a konzultáló orvos milyen állapotban találja a kezelendő fogat. 
Kérjen egyszerűen időpontot rendelőnkbe akár online űrlapunk kitöltésével!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Rossz fogak ellen I Móricz Dental Fogászat

Rossz fogak ellen – Mit tehetünk?

Megszámolni is nehéz, hogy mennyiszer hangzott el az alábbi kérdés rendelőnk falai között: „Rossz fogak ellen mit tehetünk?” Azoknak, akik bejelentkeznek hozzánk konzultációra, dentálhigiéniai tanácsadásra jól tudják a választ, hiszen személyre szabott tanácsokat kaptak fogászati specialistáinktól! Most azonban azoknak is szeretnénk néhány rossz fogak elleni jó tanáccsal szolgálni, akik még személyesen nem kerestek fel minket panaszaikkal.

Tovább olvasom
Fogászati CT Budapesten I Móricz Dental Fogászat

Fogászati CT Budapesten

A fogászati CT Budapesten egy átfogó képet ad fogai állapotáról, az esetleges problémákról, azok pontos helyéről, nagyságáról. Bizonyos fogászati kezeléseket CT felvétel nélkül nem lehet elkezdeni, hiszen pontos diagnosztika nélkül nem lehet a megoldás sem hatékony! Minden, amit érdemes tudni a fogászati CT-ről, hogyan zajlik a folyamat, és hogy mennyire biztonságos! 

Tovább olvasom
Foghiány következményei | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Foghiány következményei: ezért kell pótolni a hiányzó fogakat

A foghiány következményei sokkal súlyosabbak lehetnek, mint hogy nem esztétikus a mosolya. Bár a mindennapi megjelenést is képes tönkretenni egy-egy hiányzó fog, de mivel fontos rágófunkcióval bírnak fogaink, az emésztést is befolyásolják. Az alábbi cikkben a foghiány következményeit mutatjuk be részletesen. Amennyiben Önnek is hiányzó foga, fogai vannak, mindenképpen érdemes elolvasni!

Tovább olvasom
Mozgó fog okai I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Mozgó fog okai – Mitől mozoghatnak a fogak?

Mik lehetnek a mozgó fog okai? Miért van az, ha egy fog elkezd apró mozdulatokat tenni, nem stabil? A mozgó fogaknak számtalan oka lehet, alábbi cikkünkben erre fogunk részletesen kitérni! 

Tovább olvasom
Fogínysorvadás kezelése Budapesten I Móricz Dental Fogászat

Fogínysorvadás kezelése Budapesten

A fogínysorvadás kezelése nem egyszerű, de nem lehetetlen. Fontos már az elején tisztázni, hogy mindenképpen szakértő segítségére van szükség, otthoni módszerekkel nem lehetséges a fogínysorvadás kezelése. Amennyiben Ön is érintett, kérjen segítséget a Móricz Dental szakértő, nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező kollégáitól!

Tovább olvasom

Rólunk mondták