Szájszag vagy rossz lehelet I Moricz Dental Fogászat

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

A szájszagot számos tényező okozhatja, de a leggyakoribbak közé tartozik a nem megfelelő szájhigiénia. Amikor az ételmaradékok a szájban maradnak, baktériumok szaporodnak el, amelyek kellemetlen szagokat termelnek. Egyes ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, valamint az alkohol és a dohányzás is hozzájárulhatnak a szájszag kialakulásához.  A szájszárazság – ami csökkenti a nyál termelését, ami segít megtisztítani a szájat – szintén előidézhet szájszagot.  Továbbá, bizonyos betegségek, mint a cukorbetegség, a krónikus tüdőbetegségek, a vese- vagy májbetegségek is okozhatnak rossz leheletet.

Szájszag vagy rossz lehelet – mi okozza?

Szájszag nélkül, de hogyan?

A szájszag megelőzése érdekében fontos szerepet játszik a rendszeres és alapos szájhigiénia. Az alábbiakban néhány hatékony tipp és gyakorlat található, amelyek segítenek megőrizni a friss leheletet:

 • Rendszeres fogmosás és fogselyem használata: naponta legalább kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel, és használjunk fogselymet a fogak közötti területek tisztítására. Ez segít eltávolítani az ételmaradékokat és a plakkot, ami baktériumok szaporodását okozhatja.
 • Nyelv tisztítása: a nyelv felszínén is összegyűlhetnek baktériumok, amelyek szájszagot okoznak. Használjunk nyelvkaparót vagy a fogkefe lágy oldalát a nyelv tisztítására.
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzések: látogassunk el fogorvoshoz legalább évente kétszer fogkő eltávolításra és a szájüreg általános állapotának ellenőrzése céljából.
 • Hidratáltság fenntartása: igyunk elegendő vizet naponta, hogy segítsük a nyál termelődését, ami természetes módon tisztítja a szájüreget és segít megszüntetni a szájszárazságot.
 • Egészséges étrend: kerüljük a szájszagot okozó ételeket, mint a fokhagyma és hagyma, és fogyasszunk sok friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek elősegítik a nyál termelődését.

Szájszag kezelése

Ha a szájszag már kialakult, több kezelési lehetőség is rendelkezésre áll, amelyek segíthetnek megszabadulni ettől a kellemetlen állapottól. Az alábbiakban részletesebben ismertetjük ezeket a lehetőségeket:

 • Szakorvosi kezelések: a szájszag hátterében számos egészségügyi probléma állhat, így fontos, hogy szakorvosi tanácsot kérjünk, ha a probléma tartósan fennáll. A szakorvosok – mint például fogorvosok, belgyógyászok vagy akár fül-orr-gégészek – segíthetnek azonosítani a szájszag alapjául szolgáló okot és megfelelő kezelést javasolni.
 • Gyógyszeres kezelés: bizonyos esetekben az orvos gyógyszereket írhat elő, például antibiotikumot, ha a szájszagot bakteriális fertőzés okozza.
 • Műtéti beavatkozások: ritka esetekben, mint például krónikus mandulagyulladás esetén, műtéti beavatkozásra lehet szükség.
 • Professzionális fogtisztítás: a fogorvos által végzett fogkő-eltávolítás és professzionális fogtisztítás segíthet megszüntetni a szájszagot okozó baktériumokat.
 • Speciális szájhigiéniai termékek: számos speciális szájhigiéniai termék kapható, amelyek kifejezetten a szájszag kezelésére lettek kifejlesztve:
 1. Szájvizek: antibakteriális szájvizek segítenek csökkenteni a szájban lévő káros baktériumok számát, amelyek a szájszagot okozzák.
 2. Nyelvkaparók: a nyelv felszínén gyakran összegyűlnek baktériumok és ételmaradékok, amelyek szájszagot okozhatnak. A nyelvkaparók segítenek ezeket eltávolítani.
 3. Speciális fogkrémek: bizonyos fogkrémek kifejezetten a szájszag elleni küzdelemre tervezettek, tartalmazhatnak például cinket, amely semlegesíti a szagokat.
 • Életmódbeli változtatások. az életmódunk jelentős hatással van a szájszag kialakulására. A következő változtatásokkal hozzájárulhatunk a szájszag megszüntetéséhez:
 1. Egészséges étrend: az egészséges táplálkozás, amely sok friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, segíthet fenntartani a száj egészségét és csökkenteni a szájszagot. Kerüljük a szájszagot okozó ételeket, mint a fokhagyma és a hagyma.
 2. Rendszeres testmozgás: a rendszeres fizikai aktivitás javítja az általános egészséget és elősegítheti a megfelelő nyáltermelést.
 3. Dohányzás és alkoholfogyasztás csökkentése vagy abbahagyása: mindkettő hozzájárul a szájszag kialakulásához. A dohányzás csökkenti a nyáltermelést és károsítja a szájüreg egészségét, míg az alkohol kiszárítja a szájat.

Ezek a kezelési lehetőségek és életmódbeli változtatások együttesen segíthetnek megszabadulni a szájszagtól és visszaállítani a szájüreg egészséges állapotát. Mindig konzultáljunk szakorvossal, hogy személyre szabott tanácsot kapjunk az adott helyzetünknek megfelelően.

A szájszag vagy a rossz lehelet nem kell, hogy az életünk része legyen

Ne hagyja, hogy a szájszag vagy a rossz lehelet árnyékot vessen az Ön életminőségére! Emlékezzen, hogy ezek a problémák kezelhetők, és a megfelelő intézkedésekkel teljes mértékben megszüntethetők. Ha Ön is szeretne végleg megszabadulni a kellemetlen szájszag okozta kényelmetlenségtől, és visszanyerni önbizalmát valamint a friss leheletet, itt az ideje, hogy cselekedjen! Jöjjön el a Móricz Dentalba egy személyes konzultációra, ahol további információkat talál a szájszag megelőzéséről és kezeléséről, valamint fedezze fel kifejezetten erre a célra kifejlesztett termékeinket és szolgáltatásainkat. Ne várjon tovább, tegye meg az első lépést ma a friss lehelet felé, és élvezze az élet minden pillanatát zavarok nélkül.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták