Kiálló fogak miért alakulnak ki, hogyan orvosolható? | Móricz Dental Fogászat

Kiálló fogak miért alakulnak ki, hogyan orvosolható?

A kiálló fogak problémája viszonylag sok embert érint, de vajon miért alakulnak ki, és hogyan lehet őket kezelni? Alábbi cikkünkben a kiálló fogakkal kapcsolatban osztunk meg hasznos információkat, ami többek között a fenti kérdésekre is választ ad.

Kiálló fogak miért alakulnak ki, hogyan orvosolható?

Milyen kiálló fog problémákat ismerünk, melyek szorulnak biztosan kezelésre?

Számos esetben szükség lehet a kiálló fogak kezelésére, ugyanis ez egy rendkívüli állapot. Amennyiben kiálló fogai vannak, azaz fogai nem szabályosan helyezkednek el a szájüregben, ami harapási rendellenességet okozhat, negatívan hathat az emésztésre, valamint fogászati problémákhoz is vezethet. A kiálló fogakat nehezebb lehet megtisztítani, emiatt pedig megnövekszik az olyan fogászati megbetegedések kockázata, mint a fogszuvasodás, vagy fogínygyulladás. Ezeken felül a következő esetben van kiemelt szerepe a kiálló fogak kezelésének:

  • kiálló fogak soron kívül állnak
  • kiálló fogak soron belüli rendellenes pozíciója
  • túlságosan hosszú kiálló fogak
  • túlságosan hegyes kiálló fogak

Mi okozza a kiálló fogak problémáját?

Nehéz látatlanban választ adni arra a kérdésre, hogy mi okozza a kiálló fogak problémáját, miért alakul ki a fogazat jellegzetes változása, ugyanis több különböző tényezőre is visszavezethető ez. Kiálló fogak kialakulhatnak egyszerűen születési rendellenesség következtében, így nincs is értelme a további okokat boncolni. Az is lehet, hogy a fogak szabálytalan állása okozza a kiálló fogak előretörését. Viszonylag sok esetben a gyermekkori nyelvlökésre is visszavezethető.

Hogyan orvosolható sikeresen a kiálló fogak problémája?

Ha már tudjuk, hogy mi okozza a kiálló fogakat, akkor a következő kérdés az szokott lenni, hogy hogyan lehet orvosolni, kezelni. A Móricz Dental Fogászat válasza erre, hogy elsősorban fogszabályozással. A fogszabályozás segítségével a fogszabályozó orvos a teljes fogazatot befolyásolja, és minden rendellenességet képes kijavítani. Éppen ezért egy nagyon hatékony, komplex megoldás, ami az egyéb fogtorlódásokat és szabálytalanságokat is kezeli. Bár sokan nem szeretik a fogszabályozó készülékeket, ez egy nagyon ideális megoldás állkapocs ízületi szempontból is. Bár azt hozzá kell tenni, hogy ez nem egy gyors megoldás, hosszú távon működik csak, sokáig tart, akár több évig tarthat, mire a fogak megfelelően állnak. Ez idő alatt pedig minden hónapban aktiválásra kell járni. Jó hír azonban, hogy az eredeti fogakat nem kell lecsiszolni, azok nem fognak sérülni, de kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő otthoni szájápolásra. Bár ez egy költséges megoldás, megéri befektetni az egészséges fogazat érdekében. Több fogszabályozó eljárás is alkalmazható a probléma jellegétől függően, akár láthatatlan fogszabályozó is. Tehát Önnek sem kell attól tartania, hogy a színes gumik, fémes alkatrészek zavarni fogják a megjelenését, ugyanis a kiálló fogakat esztétikus, észrevehetetlen fogszabályozó készülékekkel is lehet kezelni. Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Milyen gyors módszereket ismerünk a kiálló fogak sikeres kezelésre?

Ha nincs időnk, vagy nem akarjuk kivárni a fogszabályozás hosszadalmas folyamtát, akkor vannak olyan megoldások is, amelyeket kisebb eltéréseknél (amikor a fogszabályozás nem nélkülözhetetlen) gyors megoldást nyújtanak és akár egy hét alatt is elkészülnek:

Mit kell tennie, ha a kiálló fogak Önnek is problémát okoznak?

Amennyiben kiálló fogai vannak, és azokat a leghatékonyabb módon szeretné kezelni, el kell jönnie a Móricz Dentalba egy személyes konzultációra, szakértő kollégáink meg fogják találni az Önnek legideálisabb megoldást a kiálló fogai kezelésére! Kérjen időpontot most a +36 1 3611 222-es telefonszámon vagy egyszerűen online!

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A rossz fogak helyreállítása I Móricz Dental Fogászat

A rossz fogak helyreállítása: miért fontos és hogyan segíthet a Móricz Dental?

Fogaink egészsége nem csupán az esztétikai megjelenésünkre van hatással, hanem az egész szervezet működésére is. A rossz fogak helyreállítása kiemelt szerepet játszik a mindennapi életminőség javításában. A Móricz Dental fogászati rendelő fogászati specialistái nagy precizitással és korszerű technológiával végzik a rossz fogak helyreállítását.

Tovább olvasom
Dentalhigiénia Budapest | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Dentalhigiénia Budapest: a leghatékonyabb fogkő eltávolítás

Dentalhigiénia Budapesten a Móricz Dental Fogászaton: a leghatékonyabb eljárások, legmodernebb eszközök, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező specialisták, barátságos asszisztensek várják Önt! Gondoskodunk fogai egészségéről és szépségéről!
A dentálhigiénia nem csupán egy orvosi kifejezés, hanem az Ön egészségének és jó közérzetének alapköve. A dentalhigiénia Budapest szerte kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a fővárosban a modern technológiák és szakértő higiénikusok révén a fogászati ellátások széles skáláját kínálják. Lássuk, mi is a dentálhigiéniai kezelések lényege, és miért kell azt komolyan venni.

Tovább olvasom
Kusza fogak | Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Kusza fogak – kialakulástól a hatékony kezelésig

Kusza fogakkal küzd? Esztétikailag zavarják, esetleg már rágási nehézségeket, beszédproblémákat is okoztak? A kusza fogak számtalan gondot okozhatnak a mindennapi életben, de szerencsére van megoldás. A Móricz Dental Fogászaton ismerjük a legjobb eljárásokat kusza fogak kezelésére!

Tovább olvasom
A fogzománc helyreállítása | Móricz Dental Fogászat

A fogzománc helyreállítása – tudnivalók, legjobb kezelés

A fogzománc sérülése és helyreállítása a Móricz Dental klinika egyik fő szakterülete. Mindannyian tudjuk, milyen fontos a fogak egészsége, amiben kulcsfontosságú szerepet játszik a fogzománc épségének megőrzése a fogak védelmében. Tudjon meg többet a fogzománc helyreállításáról, sérüléseiről, fontos szerepéről és ápolásáról.  

Tovább olvasom
Fogászati kezelés fájdalommentesen I Móricz Dental Fogászat

Fogászati kezelés fájdalommentesen a Móricz Dentalnál

Fogászati kezelés fájdalommentesen? A modern orvostudománynak köszönhetően már Önnek sem kell rettegnie a fogászati kezelésektől, ha olyan fogászatot választ, ahol a legmodernebb, fájdalommentes eljárásokat alkalmazzák!

Tovább olvasom

Rólunk mondták