Impaktált fog I Móricz Dental Fogászat

Lexikon

Impaktált fog


Impaktált fog: Az impaktált fogak a fog fejlődése során valamilyen akadály miatt nem illeszkednek a fogívbe, az állcsontban megrekednek. Az impaktált fogak hiánya a fogívben mind esztétikai, mind funkcionális problémákat okoz. Az impaktált fog olyan fog, amely nem nő a fogívbe a várt fejlődési időn belül. Mivel a “becsípődött” fogak nem törnek ki, az egyén egész életében megmaradnak, hacsak nem húzzák ki vagy nem veszik ki sebészi úton.

Az ipaktált fog okai

Az impaktált fog nem képes a szokásos növekedési folyamat során a megfelelő helyzetbe kerülni a szájüregben. Ez azt jelenti, hogy a fog nem tud kitörni a fogínyből, és elakad vagy részben kitör, vagy teljesen be van zárva a másik fog vagy a csont mögé. Az impaktált fogak leggyakrabban a bölcsességfogak között fordulnak elő. A bölcsességfogak az utolsó moláris fogak a szájban, és általában a serdülőkor végén vagy a fiatal felnőttkorban növekednek ki. Mivel a bölcsességfogak általában a legutolsóként jelennek meg a fogínyben, gyakran nincs elegendő helyük ahhoz, hogy megfelelően kifejlődjenek és kitörjenek.

A fogak a szomszédos fogak, a sűrű fedőcsont, a túlzott lágyrészek vagy genetikai rendellenesség miatt válhatnak impaktálttá. Leggyakrabban az impaktált fog kialakulásának oka a nem megfelelő ívhossz és a kinövéshez szükséges hely hiánya. Azaz az alveoláris ív teljes hossza kisebb, mint a fogív (az egyes fogak kombinált meziodisztális szélessége). A bölcsességfogak (harmadik molárisok) gyakran impaktálódnak, mivel ezek az utolsó fogak, amelyek a szájüregben áttörnek. A mandibuláris harmadik moláris fogak gyakrabban impaktálódnak, mint maxilláris társaik.

Az impaktált fogokhoz számos probléma társulhat:

Az impaktált fog kezelése

Amikor valaki panaszkodik az impaktált fogak miatt, a fogorvos általában röntgenfelvételeket készít, hogy megvizsgálja a fogak helyzetét és az esetleges szövődményeket. Az impaktált fogak kezelésének módja attól függ, hogy milyen típusú és hol helyezkedik el az adott fog. Ha az impaktált fog nem okoz tüneteket vagy problémákat, a fogorvos lehet, hogy úgy dönt, hogy hagyja a helyén.

Azonban ha az impaktált fog fájdalmat okoz vagy más fogakat érint, a fogorvos általában javasolhatja a fog eltávolítását:

Az impaktált fogak megelőzése nem mindig lehetséges, mivel a fogak növekedése és helyzete genetikailag meghatározott lehet. Azonban a jó szájhigiénia és rendszeres fogorvosi ellenőrzések segíthetnek az impaktált fogak korai felismerésében és kezelésében.

Az impaktált fogok problémákat okozhatnak, ezért fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a szájhigiénia fenntartása. Ha azt gyanítja, hogy impaktált fogai vannak vagy más fogproblémákkal küzd, forduljon fogorvosához, aki segít a megfelelő diagnózis és kezelés kiválasztásában.