Mik a csontsorvadás okai, hogyan kezelhető? | Móricz Dental Fogászat

Mik a csontsorvadás okai, hogyan kezelhető?

A csontsorvadás, vagy osteoporosis, nem csak a test általános csontsűrűségét érinti, hanem különös hatással van a szájüregi egészségre is, különösen az állcsontokra. Ez az állapot közvetlenül befolyásolhatja a fogak egészségét és stabilitását, valamint a fogászati kezelések hatékonyságát. Mi okozza a csontsorvadást, és hogyan kezelhető a fogászati kezelések során?

Mik a csontsorvadás okai, hogyan kezelhető?

Milyen tényezőkre vezethetők vissza a csontsorvadás okai?

A csontsorvadás jelentősen befolyásolhatja az állcsontok szerkezetét és sűrűségét, ami kihatással van a fogak megtartására és a fogpótlások, mint például a fogimplantátumok sikerességére. A csökkent csontsűrűség megnehezíti a fogimplantátumok beültetését és csökkenti azok stabilitását, ami negatívan befolyásolhatja a fogpótlásra irányuló beavatkozások eredményességét. Ezért fontos fogászati szempontokból is a csontsorvadás okainak vizsgálata.

Mi okozza a csontsorvadás kialakulását?

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a csontsorvadás okait, amik különbözőek lehetnek egyes esetekben.

 • Előrehaladott életkor: az életkor előrehaladtával a csontok természetes újraképződése lassul, ami a csontsűrűség csökkenéséhez vezet. Ez különösen igaz az állcsontokra, amelyek fontosak a fogak megtartásában. A csontok újraképződésének lassulása az idősebb korosztályokban gyakran jár együtt a fogvesztéssel, ami tovább rontja az állcsontok állapotát.
 • Hormonális változások: a nőknél a menopauza során bekövetkező hormonális változások, különösen az ösztrogénszint csökkenése, gyorsíthatják a csontvesztést. Ez közvetlenül befolyásolhatja az állcsontok egészségét, aminek következtében a fogak stabilitása csökkenhet, és a fogászati kezelések, mint például az implantátumok, kevésbé lehetnek hatékonyak.
 • Táplálkozási tényezők: az étrendben a kalcium és D-vitamin hiánya károsan érintheti az állcsontok egészségét. Ezek a tápanyagok létfontosságúak a csontok erősségének és sűrűségének fenntartásában, így hiányuk közvetetten befolyásolhatja a fogak és az állcsontok állapotát, ez nemcsak fogászati szempontból kiemelten fontos, hanem a szervezet egészére nézve.
 • Életmódbeli tényezők: a dohányzás és az alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a csontok egészségét, beleértve az állcsontokat is. A mozgásszegény életmód szintén hozzájárulhat a csontsűrűség általános csökkenéséhez. A fogszuvasodás okai közül ez a tényező is könnyedén elkerülhető egy kis odafigyeléssel.
 • Genetikai tényezők: a genetikai hajlam szerepet játszhat a csontsorvadás kialakulásában. Ha a családban előfordult már osteoporosis, ez növelheti az egyén kockázatát az állcsontok érintettségére is.
 • Bizonyos gyógyszerek és betegségek: egyes gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok, és bizonyos betegségek, mint a reumatoid artritisz, befolyásolhatják a csontsűrűséget. Ez közvetett hatással lehet az állcsontok egészségére és a fogászati kezelések sikerességére.

Hogyan előzhetők meg a csontsorvadás okai?

A csontsorvadás, különösen az állcsontokat érintő formája, jelentős hatással lehet a fogászati egészségre és kezelésekre. Ezért a megelőzés és a kezelés integrált megközelítést igényel, amely magában foglalja az életmódbeli változásokat, táplálkozási ajánlásokat, és specifikus fogászati kezelési módszereket is. Hogyan kerülhetőek el a csontsorvadás okai?

 • Kiegyensúlyozott táplálkozás: a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a csontsorvadás megelőzésében. A kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend segít megőrizni a csontok, beleértve az állcsontok, egészségét. A tejtermékek, zöld leveles zöldségek, és D-vitaminnal dúsított élelmiszerek fogyasztása javasolt a csontsorvadás okainak elkerülése érdekében. 
 • Rendszeres testmozgás: a testmozgás segít fenntartani a csontsűrűséget és erősíti a csontokat. Ajánlott a súlyzós edzések és az alacsony intenzitású aerob gyakorlatok, mint például a séta vagy úszás.
 • Dohányzásról való leszokás és alkoholfogyasztás mérséklése: a dohányzás és az alkohol fogyasztása negatívan befolyásolja a csontok egészségét. A dohányzásról való leszokás és az alkoholfogyasztás mérséklése javítja a csontok, beleértve az állcsontok, állapotát.

Hogyan segíthet a fogorvos a csontsorvadás okainak kezelésében? 

A csontsorvadás okainak nagy része egy kis odafigyeléssel egyszerűen elkerülhető. Azonban van néhány módszer, ami segíthet csontsorvadás esetében a sikeres fogászati kezelésekben. Ismerje meg ezeket!

 • Rendszeres fogászati ellenőrzések: a rendszeres fogászati vizsgálatok lehetővé teszik a korai diagnózist és az állcsontok állapotának monitorozását. Ez különösen fontos a csontsorvadásban szenvedő páciensek esetében.
 • Implantátumok és fogpótlások: a csontsűrűség csökkenésével foglalkozó speciális implantátum technikák, mint például az alacsonyabb erőbevitelű implantációs eljárások vagy kisebb implantátumok használata, segíthetnek a sikeresebb kezelésekben. Ezen kívül az állcsont erősítésére irányuló eljárások, mint például a csontpótlás vagy arcüreg emelés, javíthatják az implantátumok stabilitását.
 • Gyógyszeres kezelések: a csontsűrűséget növelő gyógyszerek, mint a biszfoszfonátok, segíthetnek a csontvesztés lassításában és javíthatják az állcsontok állapotát. Azonban fontos megjegyezni, hogy egyes gyógyszerek, mint például a hosszú távú biszfoszfonát kezelés, összefüggésben állhatnak az állcsontok elhalásával, ezért ezeket óvatosan kell alkalmazni.

A csontsorvadás okai megelőzhetők, tegye meg Ön is a szükséges lépéseket 

A csontsorvadás komoly kihívást jelent a fogászatban, különösen az idősebb korosztály számára. Az állcsontok egészségének megőrzése érdekében fontos a megfelelő táplálkozás, életmód és a rendszeres fogászati ellenőrzések. A korai felismerés és a megfelelő kezelési stratégiák alkalmazása kulcsfontosságú a fogászati problémák megelőzésében és kezelésében. 

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Fogászati szűrővizsgálat I Móricz Dental Fogászat

Fogászati szűrővizsgálat

A fogászati szűrővizsgálat egy rutinszerű fogorvosi ellenőrzés, amelynek célja a szájüreg, a fogak és az íny állapotának felmérése, valamint a potenciális problémák korai felismerése. Amennyiben a fogászati problémákat időben felismerjük, elkerülhetjük a komolyabb problémák, esetleges fájdalmak kialakulását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a fogászati szűrővizsgálatokról.

Tovább olvasom
Fogimplantátum gyakori kérdések I Móricz Dental Fogászat

Fogimplantátum gyakori kérdések és szakértői válaszok

Alábbi cikkünkben összeszedtük azokat a kérdéseket, amik a leggyakrabban felmerülnek a fogpótlásokkal, implantátumokkal kapcsolatban. A fogimplantátum gyakori kérdéseket implantációs specialistáink válaszolják meg.

Tovább olvasom
A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom

Rólunk mondták