Cirkon korona vagy porcelán korona? I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

A cirkon korona és a porcelán korona összehasonlítása: melyik a jobb választás Önnek?

Egy fogászati konzultáció során eljöhet az a pillanat amikor Önnek döntést kell hoznia hogy a cirkon koronát válassza vagy a porcelán koronát. Érdemes erre a döntésre alaposan felkészülnie, hogy abban a pillanatban megalapozott döntést tudjon hozni, hiszen fogpótlása akár évtizedeken át elkíséri majd Önt. Ismerje meg a lehetőségeit.  

Hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki online űrlapunkatés kérjen időpontot egy konzultációra.

A cirkon korona és a porcelán korona összehasonlítása az anyagjellemzők és előállítási folyamat szempontjából

Az anyagjellemzők és az előállítási folyamatok jelentős különbségeket mutatnak a cirkon korona és a porcelán korona között, ami befolyásolja mind a fogpótlás végső tulajdonságait, mind a felhasználás során tapasztalható előnyöket és hátrányokat: 

A cirkon korona anyagjellemzői

A cirkon koronák alapanyaga a cirkónium-oxid, egy szintetikus anyag, amely az iparban is elterjedt a magas mechanikai és termikus ellenállóképessége miatt. A cirkónium-oxid kiváló biokompatibilitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szervezet jól tolerálja, minimálisra csökkentve az allergiás reakciók és a szöveti irritáció esélyét.

A porcelán korona anyagjellemzői

A porcelán koronák egy sepciális porcelánból készülnek, egy természetes kőzetből származó anyagból, amely kiváló esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik. A porcelán lágyabb és kevésbé kopásálló, mint a cirkónium-oxid, de nagyszerűen imitálja a természetes fogak fényvisszaverő tulajdonságait és átlátszóságát. 

A cirkon korona előállítási folyamata

A cirkon koronák gyártása a CAD-CAM technológiával történik, ami magas szintű pontosságot és reprodukálhatóságot biztosít. A folyamat a digitális tervezéssel kezdődik, ahol a fogtechnikus egy számítógépes szoftver segítségével tervezi meg a koronát az Ön egyedi paraméterei alapján. Ezt követően a CAM (Computer-Aided Manufacturing) folyamatban egy előre programozott gép kifaragja a koronát egy cirkónium-oxid blokkból. Ezután a korona további esztétikai és funkcionális finomításokon esik át, mint például a színének beállítása és a felület polírozása.

A porcelán korona előállítási folyamata

A porcelán koronák előállítási folyamata sokkal inkább kézműves jellegű, ami lehetővé teszi a végső termék finom személyre szabását. Az előállítás a porcelán massza kézi formázásával kezdődik, amelyet aztán a szükséges alakba formálnak. Ezután a formázott koronát magas hőmérsékletű kemencében égetik ki, ahol a porcelán megkeményedik és a végleges formáját és színét kapja meg. Ezt követően a korona felületét gyakran tovább csiszolják és polírozzák, hogy a lehető legtermészetesebb megjelenést biztosítsák.

A cirkon korona megjelenése esztétikai szempontból

A cirkon koronák a cirkónium-oxidnak köszönhetően különösen fehér és fényes megjelenést nyújtanak. Ez az anyag nagy fényvisszaverő képességgel rendelkezik, ami hozzájárul ahhoz, hogy a korona természetesen harmonizáljon a szomszédos fogakkal. A cirkon koronák fényvisszaverő tulajdonságai különösen fontosak azokban az esetekben, amikor a frontfogak pótlására kerül sor, ahol az esztétikai megjelenés kiemelten fontos.

A modern CAD-CAM technológiával készült cirkon koronák esetében a színt és textúrát digitális tervezés során lehet finomhangolni, így a végeredmény nagyon pontosan illeszkedik az Ön meglévő fogainak színéhez. A cirkon koronák színezhetők a gyártási folyamat során, lehetővé téve, hogy a fogorvos meglévő fogainak színvilágához igazítsa a koronát.

A porcelán korona megjelenése esztétikai szempontból

A porcelán koronák az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb megoldást kínálják a természetes megjelenés elérésére. Ezek a koronák kézzel készülnek, és a többrétegű égetési folyamat révén a színek és átlátszóság rendkívül finoman beállíthatók. A porcelán képes utánozni a természetes fogak enyhe áttetszőségét, ami különösen fontos a természetes fényben való megjelenés szempontjából.

A porcelán koronák formája és felületi textúrája a kézi készítés során alakítható, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes korona egyedi legyen és tökéletesen illeszkedjen az Ön többi fogához. A porcelán finomítása során a fogtechnikusok különös figyelmet fordítanak a felületi részletekre, beleértve a fogak közötti természetes kontúrokat és barázdákat, amelyek hozzájárulnak a természetes megjelenéshez.

Amikor a cirkon koronákat és a porcelán koronákat tartósság szempontjából hasonlítjuk össze, fontos figyelembe venni, hogy mindkét típusnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei, amelyek befolyásolhatják, hogy egy adott páciens számára melyik opció jelenti a legjobb választást.

A cirkon korona tartóssága

A cirkon koronák cirkónium-oxidból készülnek, ami egy rendkívül kemény és tartós anyag. Ez az anyag kiválóan ellenáll a repedéseknek, töréseknek és a kopásnak, ami kiemelten fontos olyan területeken, ahol a fogak nagy rágási és rágóerőknek vannak kitéve, mint például az őrlőfogaknál.

A cirkónium-oxid alacsony hővezető képességgel rendelkezik, ami csökkenti a fogak hőérzékenységét, és nem okoz allergiás reakciókat, ami hosszú távon is kényelmes viseletet biztosít.

A cirkon koronák általában hosszú távú megoldást nyújtanak, gyakran 10-15 évig is megőrzik minőségüket és funkcionális tulajdonságaikat, függően az Ön szájhigiéniájától és a rágási szokásaitól.

A porcelán korona tartóssága

A porcelán koronák viszonylag kemény és tartós anyagból készülnek, azonban hajlamosabbak lehetnek a törésekre és repedésekre, különösen ha nagy nyomás alá kerülnek, például kemény tárgyak harapásakor.

A porcelán koronák esetében előfordulhat, hogy az idő múlásával az esztétikai tulajdonságok - mint a szín és a fény - kissé megváltoznak, különösen ha Ön gyakran fogyaszt színező étkeket vagy dohányzik.

A porcelán koronák is hosszú ideig eltarthatnak, általában 5-10 évig, de a pontos élettartam nagymértékben függ a korona helyzetétől a szájban, valamint az Ön rágási szokásaitól és szájhigiénéjétől.

Hogyan döntősön megalapozottan a cirkon korona és porcelán korona között?

Ha Ön bizonytalan abban, hogy a cirkon korona vagy a porcelán korona lenne-e az Ön számára ideális megoldás, a Móricz Dental csapata szívesen segít Önnek a lehető legjobb döntés meghozatalában. Jelentkezzen be egy személyes konzultációra, ahol szakértő fogorvosaink részletesen tájékoztatják a különböző korona típusok előnyeiről és hátrányairól, figyelembe véve egyedi igényeit és elvárásait. 
Ne hagyja a véletlenre fogpótlása kiválasztását. Hallgassa meg esztétikai specialistáink szakértő véleményét, hogy hosszú távon is elégedett legyen választásával. Lépjen velünk kapcsolatba a Móricz Dentalnál, és tegye meg az első lépést a jó döntés felé.

Hívja fel a +36 1 3611 222 telefonszámot vagy töltse ki online űrlapunkatés kérjen időpontot egy konzultációra.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

A cirkon korona tulajdonságai I Móricz Dental Fogászat

Miért érdemes cirkon koronát választani? A cirkon korona tulajdonságai

A cirkon korona tulajdonságai kiemelkedőek; mint fogpótlás, a fogászati technológiák legmodernebb vívmányait képviseli. A cirkónium-dioxid, amelyből ezek a koronák készülnek, egy rendkívül ellenálló kerámia típus, melyet különösen azért értékelnek a fogászatban, mert szilárdsága és tartóssága kiemelkedő. Emellett a cirkónium-dioxid magas fokú biokompatibilitása biztosítja, hogy a fogpótlás nem vált ki szervezetünkben semmilyen káros reakciót, így allergiás reakciók esélye minimálisra csökken.

Tovább olvasom
Fogászati kontroll | Móricz Dental Fogászat

Fogászati kontroll

A rendszeres fogászai kontroll létfontosságú a szájhigiénia és a fogak egészségének fenntartása érdekében. A többlépéses fogászati kontroll segítségével időben észre lehet venni, és kezelni a kisebb fogászati problémákat, megelőzve ezzel, hogy komolyabbak alakuljanak ki.

Tovább olvasom
Cirkon korona vagy porcelán korona?  I Móricz Dental Fogászat

Cirkon korona vagy porcelán korona? Melyik a legjobb választás Önnek?

Ha Önnek új fogpótlásra van szüksége, akkor szembesülhet egy döntési szituációval. Melyiket válassza? A cirkon koronát vagy porcelán koronát? Mindkét típusú koronának megvannak az előnyei és hátrányai, így a választás nem mindig egyszerű. Ismerje meg a cirkon korona és a porcelán korona tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni ebben a fontos kérdésben. 

Tovább olvasom
Milyen korona típusok vannak? I Móricz Dental Fogászat

Milyen korona típusok vannak?

A modern fogászatban számos korona típus áll rendelkezésre, amelyek az anyaguk, tartósságuk és esztétikai jellemzőik alapján különböznek. A koronák nem csak a természetes rágóképességét állítják vissza, de esztétikus megjelenést is kölcsönöznek Önnek. A két legnépszerűbb korona típus a fémkerámia korona és a cirkon korona.  Ismerje meg ezek tulajdonságait, hogy megalapozott döntést tudjon hozni fogpótlásáról, amely akár évtizedekig is elkísérheti Önt.

Tovább olvasom
Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom

Rólunk mondták