Bridge jelentése

Lexikon

Bridge


Bridge: a fogászati híd egy vagy több hiányzó fogat pótol a szomszédos fogakra (támasztófogakra) támaszkodva, mindkét oldalon egy-egy fogat. A fogászati híd olyan fogpótlási módszer, amely segít helyreállítani a fogak egészségét, esztétikáját és funkcionalitását. Egymáshoz rögzített fogkoronákból áll. A fogászati hidak a fogászati implantátumok alternatívájaként szóba jöhetnek egy vagy több hiányzó fog pótlására. Ez a funkcionális és esztétikai megoldás megköveteli a szomszédos fogak csiszolását a foghíd alátámasztásához (támasztófogak).

Így készül a fogászati híd (bridge)

A fogászati híd egy olyan szerkezet, amely együtt tartja a hiányzó fogakat. Általában a foghiány két szomszédos fog között van, és a híd egy műfogból vagy több műfogból és azok tartópillérekből áll. A tartópillérek lehetnek természetes fogak vagy implantátumok.

A híd állandóan a helyén marad, így a beteg visszanyeri a fogak eredeti funkcióit, mint például az evést és beszédet. Emellett az esztétikai megjelenés is jelentősen javul, hiszen a híd természetes megjelenésű fogakat helyettesít.

Fontos megjegyezni, hogy a fogászati híd karbantartása elengedhetetlen. A rendszeres fogorvosi ellenőrzések és a megfelelő szájhigiénia fenntartása kulcsfontosságú a híd hosszú élettartamának biztosításához. A megfelelő fogmosás, fogselyem használata és a fogorvosi ajánlások betartása segít megelőzni a szuvasodást és az ínyproblémákat.

A fogászati híd kiváló megoldás lehet a foghiányok kezelésére, de minden esetben konzultálni kell egy tapasztalt fogorvossal. Ő képes lesz megfelelően értékelni az egyedi szájüreget és javaslatot tenni a legmegfelelőbb fogpótlási lehetőségre, beleértve a fogászati hidat is.

Összességében a fogászati híd egy hatékony és esztétikus módja a foghiány kezelésének. Ez a fogorvosi eljárás segít helyreállítani a fogak funkcióját és megjelenését, ezáltal javítva az egészséget és az önbizalmat.