Bölcsességfog ciszta I Móricz Dental Fogászat Esztétikai és Implantációs Központ

Bölcsességfog ciszta

A Móricz Dental fogászati rendelőben kiemelt figyelmet fordítunk a bölcsességfogak kezelésére és az ehhez kapcsolódó problémákra, többek között a bölcsességfog ciszta eltávolítására is. Nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező fogászati specialistákkal, modern szájsebészeti műtővel rendelkezünk, így komplexebb fogászati problémákkal is fordulhat hozzánk! Alábbi cikkünkben a bölcsességfog ciszta kialakulásáról, szakszerű kezeléséről lesz szó!

Bölcsességfog ciszta

Mit kell tudni a bölcsességfogakról, kell félni a bölcsességfog cisztától?

Ha a bölcsességfog nem nő ki megfelelően és a csontban marad, akkor a gyulladás által okozott csonkárosodásból kiindulva súlyos állapotok, például állcsonti ciszta alakulhat ki. Ezen ciszták sokáig tünetmentesek lehetnek, és gyakran csak véletlenül kerülnek felfedezésre. A bölcsességfogak problémái nem csupán cisztákhoz vezethetnek, hanem daganatok kialakulásához is.  Az ilyen problémák időben történő felismerése és kezelése elengedhetetlen. A Móricz Dental rendelőben korszerű digitális diagnosztikai eszközökkel és szakképzett szájsebész szakorvosokkal állunk rendelkezésre, hogy megelőzzük és kezeljük ezeket a komplikációkat, többek között a bölcsességfog cisztát, amiről alábbi cikkünk is szól.

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog?

  • A bölcsességfogaknak gyakran nincs elég hely a szájban. Éppen ezért, amikor kinőnek, az összes többi fogat előre tolják. Ennek eredményeként a fogak összecsúszhatnak. Ezt fogszabályozóval lehet rendbehozni, de egyszerűbb megelőzni a gondot a bölcsességfog eltávolításával. A Móricz Dental Fogászaton kíméletes módszerekkel, fájdalommentesen távolítjuk el a problémás bölcsességfogakat! 
  • Ha a bölcsességfog csak részben tud kinőni, akkor esélye van annak, hogy egy kis tasak alakul ki a fog és az íny között. Ide könnyen belekerülhetnek ételmaradékok vagy baktériumok, és fájdalmas gyulladást okozhatnak. Ilyenkor jobb, ha kioperálják a fogat, mielőtt még nagyobb problémát okoz. Szájsebészeti rendelőnkben erre is lehetőség van. 
  • Néha a bölcsességfog fura szögben nő ki és irritálja az arc belső részét. Ez is nagyon fájdalmas lehet, és akadályozhatja, hogy a harapása normális legyen. 
  • A bölcsességfog a szomszédos fogakat is károsíthatja. Például mellette lévő fog is szuvasodhat, mert olyan helyzetet teremt, ahol nem lehet rendesen tisztítani a fogakat. Ez a probléma csak az alapos fogászati diagnosztika során derül ki sokszor, pedig minél előbb detektáljuk, annál kevesebb károsodást okoz.
  • Ha a bölcsességfog még a csontban van, de közel az állkapocs idegéhez, különféle fájdalmakat okozhat.

Ha a bölcsességfog kinő, az is okozhat fájdalmat és kellemetlenséget. Ha nincs vele gond, meg lehet hagyni, de általában jobb, ha eltávolítjuk a bölcsességfog ciszta kialakulásának megelőzése érdekében. A bölcsességfog eltávolítása fájdalommentes, rendelőnkben nagyon kíméletes módszereket alkalmazunk!

Mi a bölcsességfog ciszta?

Az állkapocsban lévő ciszta egy folyadékkal töltött "zsák", ami leggyakrabban egy problémás fog miatt keletkezik. Sokszor nem is érezni, hogy ott van, de idővel megnövekedhet és gondot okozhat. 

Hogyan kezelhető a bölcsességfog ciszta és miért veszélyes?

A bölcsességfog ciszta legtöbbször akkor alakul ki, ha egy fog problémás és nem kezeltük időben. Egy másik ok lehet, ha például a bölcsességfog nem tud normálisan kinőni. A bölcsességfog ciszta nem rosszindulatú, de ha nem kezeljük, nőni fog és meggyengítheti az állkapocs csontját, illetve más fogakat is kiszoríthat. A bölcsességfog cisztát szájsebészeti módszerekkel lehet eltávolítani.

Milyen tünetei vannak a bölcsességfog cisztának?

A bölcsességfog cisztát sokszor csak egy rutin fogászati röntgenen fedezik fel, mert általában nem okoz fájdalmat. Ha meg is tapintanánk az állkapocsban, egyfajta sercegő hangot hallanánk.

Hogyan előzzük meg és kezeljük a bölcsességfog ciszta kialakulását?

A legjobb megelőzés a rendszeres fogászati ellenőrzés. Ha időben kezelik a problémás fogakat, akkor elkerülhető a bölcsességfog ciszta kialakulása.  A bölcsességfog időben történő eltávolításával a ciszta kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető. Ha mégis kialakul a ciszta, akkor azt operációval kell eltávolítani.

Hogyan zajlik bölcsességfog cisztát eltávolító műtét?

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, és két féle lehet: vagy eltávolítjuk a bölcsességfog cisztát (cistectomia), vagy csak felnyitjuk és gyógyszerrel kezeljük (cistotomia). Ha a csont növekedése egészséges, akkor lehet a kíméletesebb cistotomia módszert is választani. De idősebb korban ez ritkábban alkalmazható. Az utóbbi esetben a teljes gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe.

Mi történik a bölcsességfog cisztát eltávolító műtét után?

A műtéti sebet általában egy antibiotikummal átitatott tamponnal látják el, amit később eltávolítunk. A varratokat 8-10 napon belül szintén eltávolítjuk, és a gyógyulási folyamatot nyomon követjük. 

Mit kell tennie, ha már kialakult a bölcsességfog ciszta?

Ne várja meg, amíg a probléma súlyosbodik! A bölcsességfogak miatt kialakuló ciszta komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha szeretne megelőző lépéseket tenni és biztosra menni, látogasson el a Móricz Dental fogászati rendelőbe. Szakértő csapatunk a legmodernebb eszközökkel és eljárásokkal áll rendelkezésére, hogy gyorsan és fájdalommentesen távolítsa el a problémás bölcsességfogait. Ne kockáztasson, foglaljon időpontot, és tegye meg az első lépést a bölcsességfog ciszta sikeres megszüntetéséért.

Rólunk mondták

Pácienseink véleménye

Gyarmathi Medárd (28)informatikus
Én Simó Anett Doktornő visszatérő betege vagyok. Szeretnék köszönetet mondani neki és az egész csapatnak. Hihetetlen alapossággal, hozzáértéssel, kedvességgel, precizitással dolgoznak. Nekem a végeredmény számít és azzal ezidáig még minden alkalommal meg voltam elégedve. A kezelt fogaim az óta is rendben vannak.
Kovács Imola (32)technológus
A tegnapi este hirtelen belehasított a fájdalom a fogamba, de úgy, hogy ilyen fájdalmat én még nem éreztem. Felhívtam a Móricz Dentalt és Dr. Gyuricza Péterhez kerültem, aki türelmesen, minden hisztimet elviselve kezelt. Kihúzta a jobb felső bölcsességfogamat, úgy, hogy nem éreztem fájdalmat, sőt, még ma sem. Minden kérdésemre válaszolt, még a kihúzott fogamat is megkaptam. Összességében tehát csak jót tudok mondani.  Kedvesek voltak az asszisztensek és gyorsan segítettek.
Sebők Bence (32)gyengeáramú szerelő
Végtelen félelmet érzek, ha csak a fogorvosra gondolok. De hála Dr. Gyuricza Péternek ez elmúlni látszik. Úgy kikapta a bölcsességfogamat, hogy gondolkodni sem volt időm. Nem azt mondom, hogy örömünnep volt, de sokkal rosszabbra számítottam. Köszönöm. Ez így sokkal jobb, hogy nem rettegek. Ha kell, a Móricz Dentalba fogok fogorvoshoz járni.
B. István
Tisztelt Fogászat! Kedves Doktor úr! Makra Imre doktor úrnál voltam bölcsességfog gyökérkezelésen. Csak vissza szeretném jelezni, hogy a gyökérkezelés tökéletesen sikerült, az előrejelzett várható fogfájás nagyon enyhe és rövid idejű volt. Most már minden tökéletesen működik. Köszönetemet szeretném kifejezni a Doktor úrnak a fogam megmentéséért tett erőfeszítésért (korábban más fogászatok orvosai nem akartak ezzel a fogammal foglalkozni, az egyszerűbb módszert, a foghúzást javasolták.) Kérem juttassák el köszönetemet Makra Doktor Úrnak.
G. Ferenc (77)nyugdíjas; okl.villamosmérnök
Dr. Vécsey Zsombor és Csongrádi Renáta részére Tisztelt doktor úr és Renike! A sors szeszélye folytán - valamint a recepciós lányok döntésének következtében - Önökhöz kerültem az alsó fogsorom implantátumos beültetésének elvégzésére. Ezúton szeretném MEGKÖSZÖNNI munkájukat. Udvarias, precíz, összehangolt tevékenységükkel nagy szimpátiát váltottak ki belőlem - amikor szükséges volt mindig örömmel mentem a kezelésekre. A doktor úr tájékoztatása, munkavégzése KIVÁLÓ volt! Mellette érezni lehetett az asszisztense és doktor úr közötti maximális összeszokottságot, szinkronitást. Jószerével szó nélkül történt a kezelés közbeni együttműködésük. Persze nem lehet elfelejteni Renike állandóan bájos mosolygó arcát, segítőkész tanácsait sem. Munkájuk eredményeképpen ma már kiválóan sikerült fogsoromnak köszönhetően minőségileg megváltozott - majdnem teljes - életet élek! HÁLÁS KÖSZÖNETEM KIVÁLÓ MUNKÁJUKÉRT ! Jó egészséget,szerencsés életet kívánok,maradok tisztelettel : G. Ferenc Ui.: természetesen az ismeretlenég homályában dolgozó technikusgárdának is köszönet a kivitelezési munkájukért!!!
N. P. Róbert
Tisztelt Móricz Dentál! Kedves Szolnoki Szilvia Doktornő! Ezúton szeretnénk megköszönni a fiam ma esti soron kívüli fogtömése során a kedvességét, a kiváló munkáját. Külön köszönjük, hogy a késői időpont ellenére soron kívül tetszett fogadni. A fiam nagyon nehezen szánta rá magát, de az Ön kedvessége, aranyos tájékoztatása annyira lenyűgözte, hogy gond nélkül sikerült megoldani a kezdetben kisebbnek tűnő lyuk betömését. Sőt, hazafelé már a rendszeres fogászati ellenőrzést is sikerült átbeszéltünk.
F.P. Éva
Fantasztikusan igényes hely, nagyon kedves, emberekkel és hozzáértő Orvosokkal. Én Dr. Gábor Anitához járok, akiről csak és kizárólag szuperlatíviszokban tudok beszélni. Úgy szakmailag, mint emberileg! Ha valakinek fogágybetegsége van és Hozzá megy, akkor a legjobb kezekben lesz!
Cs. Barbara
Számomra abszolút pozitív tapasztalat volt. Az időpontkérés egyszerű és gyors volt; egy bölcsességfog eltávolításra e hét elején. A konzultáció és a műtét során Dr. Schandl András doktort és kedves kolléganőjét kaptam, akikről csak jókat mondhatok. A műtétre érkezéskor minden elő volt készítve, a csapat gyorsan, precízen, harmonikusan dolgozott, semmi félnivalóm nem volt. Kedvesek és türelmesek voltak, mint amatőr beteg, számomra professzionalitás érződött. A szükséges gyógyszereket szó nélkül felírták és további instrukciókkal láttak el. Utólagos problémát sem tapasztaltam. Melegen ajánlom a rendelőt és a továbbiakban is vissza fogok látogatni.
Szigety Bálint (54)gyógyszerész
Én Kalmár Gabriella visszatérő páciense vagyok. Azért szeretek hozzá járni, mert hihetetlen precíz és türelmes munkát végez, mindamellett nagyon betegbarát. Két bölcsességfog eltávolításon is túl vagyunk és egyáltalán nem volt olyan kellemetlen, mint amilyen a híre.
Gergely Taksony (24)joghallgató
Köszönettel tartozom Dr. Vécsey Zsombornak és kedves asszisztensének, a gyors és fájdalommentes bölcsességfog eltávolításért, és együtt érző türelmükért.
Hajnal Aranka (37)Biztonsági szakember
Azoknak ajánlom a Móricz Dentalt, akik a fogászati kezeléseket (hozzám hasonlóan) hajlamosak halogatni, hogy merjenek időpontot kérni és azon meg is jelenni. Egyszerre 2 bölcsességfogam lett kiműtve, ami valóban fájdalommentes volt, és utána levő napokban is csak kellemetlen érzéseim voltak, de fájdalmam nem. Bár nagyon alacsony a fájdalomküszöböm, mégsem volt szükségem gyógyszerre.

Biztonságos fogászati ellátások

Gyors és professzionális fogászati segítség. Kérjük, adja meg elérhetőségét, visszahívjuk!

Hasznos cikkek

Kerámia héj I Móricz Dental Fogászat

Fedezze fel a tökéletes mosoly titkát: kerámia héjak, a mosoly szépítésének legtermészetesebb eszközei

Az esztétikai fogászat területén a modern fogászati technológiák lehetővé teszik az szebb fogakra vágyó páciensek számára, hogy búcsút mondjanak a fogak esztétikai problémáinak. A kerámia héjak egyedülálló megoldást kínálnak azoknak, akik természetesnek tűnő, ragyogó mosolyra vágynak. Legyen szó elszíneződött, megsérült, vagy egyenletlen fogakról, a héjak mosolyátalakító ereje nem ismer határokat.

Tovább olvasom
Esztétikai fogászat Budapest I Móricz Dental Fogászat

Esztétikai fogászat Budapest

Szeretne szebb mosolyt, fehérebb fogakat, megszabadulni a lepedékektől, a látványos fogászati problémáktól? A Móricz Dental esztétikai fogászat Budapesten segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan segíthetnek Önnek az esztétikai fogászati kezelések, hogy visszanyerje az Önbizalmát!

Tovább olvasom
Direkt héj I Móricz Dental Fogászat

A direkt héjak azonnali mosolyszépítő hatása már egyetlen kezelés után

Az Ön mosolya az első benyomás kulcsa. Előfordul, hogy nem teljesen elégedett fogainak kinézetével? Szeretne egy gyors, hatékony és esztétikailag magával ragadó megoldást találni, amely nem csak a mosolyát, hanem az önbizalmát is javítja? Fedezze fel a direkthéjak világát, amelyek forradalmasítják a modern fogászati esztétikát és a páciensek mosolyát szerte a világban.

Tovább olvasom
Porcelán héj I Móricz Dental Fogászat

A porcelán héjak teljesen új és megnyerő mosolyt varázsolnak Önnek is

A porcelán héj technológia az egyik legmodernebb és legnépszerűbb megoldás a tökéletes mosoly elérésére. Egyre többen választják világszerte ezt az innovatív módszert, hogy visszanyerjék önbizalmukat és ragyogó mosolyukat.

Tovább olvasom
Lyukas fog gyereknél I Móricz Dental Fogászat

Lyukas fog gyereknél – gyakori jelenség, pedig elkerülhető

A gyermekkori lyukas fogak, amelyeket fogszuvasodásként ismerünk, a fogakat érintő egyik leggyakoribb betegség. A fogszuvasodás során a fogzománc, amely a fog külső védelmező rétege, károsodik és idővel pusztulni kezd. Ennek a folyamatnak több oka is lehet, amelyek együtt, összetett módon hatnak.

Tovább olvasom

Rólunk mondták